UPDATE #NOW

Ιστορική απόφαση για το Μεξικό: Αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση


JTeam

7 Σεπτεμβρίου 2023

Ιστορική απόφαση για το Μεξικό: Αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση
Getty Images
Το κοινοβούλιο στο Μεξικό καλείται να φροντίσει να καταργηθούν οι ποινές σε κάθε γυναίκα που επιθυμεί τον τερματισμό της κύησης

Tο Ανώτατο Δικαστήριο στο Μεξικό πήρε μία ιστορική απόφαση πριν λίγες ώρες καθώς κατέληξε στο ότι η ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι αντισυνταγματική, αφού «παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών».

H ιστορική κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη γειτονική χώρα, τις ΗΠΑ και από εδώ και στο εξής, το κοινοβούλιο στο Μεξικό καλείται να φροντίσει να καταργηθούν οι ποινές όταν μια γυναίκα αποφασίζει τον τερματισμό της κύησης, που ίσχυαν από το 1931 για τις γυναίκες και τους γιατρούς.

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε μετά την προσφυγή που κατέθεσε η οργάνωση Πληροφόρησης για την Επιλεγμένη Αναπαραγωγή, η οποία σχολίασε την κρίση του δικαστηρίου αναφέροντας σε ανακοίνωση πως πλέον «όλες οι γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στην άμβλωση στις ομοσπονδιακές δομές υγείας».

Να σημειωθεί πως πριν δύο χρόνια, στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, το δικαστήριο είχε ήδη χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης. Με την εν λόγω απόφαση είχε ακυρωθεί άρθρο του ποινικού κώδικα στη μεξικανική πολιτεία Κοαχουίλα, με το οποίο προβλεπόταν φυλάκιση για τις γυναίκες που έκαναν ηθελημένα άμβλωση.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μεξικό είχε κρίνει πως οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν καταδικαστικές αποφάσεις σε πολιτείες όπου η άμβλωση εξακολουθεί να είναι ποινικά κολάσιμη.

Παρόλο που το Μεξικό λοιπόν οδεύει προς την πλήρη αποποινικοποίηση της άμβλωσης, στις ΗΠΑ ακυρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 απόφαση του 1973, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανίδες είχαν συνταγματικά το δικαίωμα να κάνουν άμβλωση, αφήνοντας στις πολιτείες τη διακριτική ευχέρεια να νομοθετήσουν για το θέμα. Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν διχαστεί για το ζήτημα, με περίπου 20 πολιτείες να έχουν επιβάλει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση.