UPDATE

Στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής στην Ελλάδα, η προϊστορία συναντά το σήμερα


JTeam

23 Ιουνίου 2024

Στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής στην Ελλάδα, η προϊστορία συναντά το σήμερα
photo credits: Lambros Papanikolatos
Η Σαντορίνη έχει πολλά περισσότερα από τα καταγάλανα νερά, τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και όλα αυτά που βλέπουμε στα σόσιαλ

Όταν ακούς τη λέξη «Σαντορίνη», στο μυαλό σου έρχονται υπέροχα ηλιοβασιλέματα, ρομαντικές βόλτες, πάρτι πλάι στη θάλασσα. Έχεις δει τα TikToks, έχεις χαζέψει στο Ιnstagram κι έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα του νησιού -ή έτσι πιστεύεις. Βρέθηκα εκεί, στο πλαίσιο της πρώτης Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής στην Ελλάδα (BCK), και γνώρισα μία Σαντορίνη που δεν είχα φανταστεί -μία Σαντορίνη γεμάτη τέχνη και ιστορία, μακριά από κρουαζιερόπλοια και τουρίστες.

Αποστολή της BCK είναι να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα στη σύγχρονη κεραμική τέχνη στη χώρα μας και να αποτελέσει μία σπουδαία μπιενάλε, αντίστοιχη με αυτές του εξωτερικού. Φιλοδοξεί να γίνει ο καταλύτης για τον ελληνικό πολιτισμό και την προβολή ελλήνων και ξένων κεραμιστών, καταξιωμένων και νέων, συνδέοντας την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή με τη διεθνή σκηνή.

Jenny.Gr
photo credits: Lambros Papanikolatos

Η 1η BCK, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη, πραγματοποιείται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Έτσι, είκοσι σύγχρονα, πρωτότυπα έργα κεραμικής, κάνουν διάλογο με τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, μέσα από ποικίλα εκθέματα της αρχαιότητας.

Jenny.Gr
photo credits: Lambros Papanikolatos

Το Ακρωτήρι υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου κατά τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (2000-1700 π.Χ.). Ήταν μια πολυπληθής πόλη με αξιοθαύμαστη κοινωνική οργάνωση, δημόσιους δρόμους και πολυώροφα κτίρια. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τα παλαιότερα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στην Ελλάδα, διακοσμούσαν σχεδόν όλα τα κτιριακά συγκροτήματα, παρέχοντας μέσα από τον αφηγηματικό τους χαρακτήρα πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνία του Ακρωτηρίου. Εισαγόμενα αντικείμενα αποδεικνύουν τις σχέσεις και την επικοινωνία των κατοίκων του Ακρωτηρίου με τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο, και τη Συρία.

Jenny.Gr
photo credits: Lambros Papanikolatos

Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν 5.000 κεραμικά αγγεία διαφόρων τύπων και μεγεθών, εργαλεία, ειδώλια, τελετουργικά αντικείμενα και έπιπλα, τα οποία μαρτυρούν τη μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού. Η γη φύλαξε μέσα της κατάλοιπα τα οποία αποκαλύφθηκαν, και τώρα μας αφηγούνται πτυχές του καθημερινού βίου των ανθρώπων της κυκλαδικής Θήρας.

Επιπλέον, σήμερα η παγκόσμια επιρροή της Σαντορίνης την καθιστά ιδανικό πρώτο προορισμό για την BCK και εξαιρετικό μέσο για τη διάδοση της τοπικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Το νησί διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά των έργων και τη φιλοξενία επισκεπτών και καλλιτεχνών και είναι εύκολα προσβάσιμο με πλοίο και αεροπλάνο.

Jenny.Gr
photo credits: Lambros Papanikolatos

Η BCK 2024 δεν θα μπορούσε να παραλείψει από την ονομασία της τη χώρα η οποία αποτελεί ορόσημο πολιτισμού, την Ελλάδα. Έτσι, το Ceramics έρχεται να ακουμπήσει στην ιστορία, να αγγίξει τις ρίζες του και να αντικατοπτρίσει τον Κέραμο, δανείζοντας το αρχικό του "Κ" στο θεσμό Biennale of Contemporary Keramics (BCK). Και βλέπουμε πώς, με ένα μόνο γράμμα, γίνεται μεγάλη διαφορά.

Η διοργάνωση αναδεικνύει μια διπλή ανάγκη. Αφενός την ανάγκη της υποστήριξης της ελληνικής κεραμικής και αφετέρου την ανάδειξή της σε ευρύτερο κοινό. Στοχεύει στη δημιουργία ερεθισμάτων για νέες αισθητικές τάσεις, στην προώθηση της έρευνας και στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ δημιουργών και κοινού. Η Biennale of Contemporary Keramics δεν έχει κέντρο την αθηναϊκή μητρόπολη αλλά διεξάγεται κάθε φορά σε ένα διαφορετικό νησί, αντλώντας έμπνευση από τον κάθε τόπο, το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν του, τα αρχαιολογικά του τοπόσημα, παρουσιάζοντας μια έκθεση και ένα πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις, πρότζεκτ, εκθέσεις και εργαστήρια τόσο για καλλιτέχνες όσο και για την τοπική κοινωνία.

Φέτος, στη Σαντορίνη, οι δράσεις της Σύγχρονης Μπιενάλε Κεραμικής (BCK) εκτός από την έκθεση στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας περιλαμβάνουν και παράλληλες δράσεις με εκθέσεις, σεμινάρια και workshops στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”( SAF).

Jenny.Gr
photo credits: Lambros Papanikolatos

H περιπλάνηση της BCK οδηγεί σε μια νέα αφήγηση, η κεραμική είναι κάθε φορά ο αφηγητής της πολιτιστικής κληρονομιάς του εκάστοτε τόπου. Διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέροντας γνώσεις, νέες εμπειρίες και ερεθίσματα στις τοπικές κοινότητες, συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και ενισχύει την τοπική οικονομία και τέχνη. Η Οργανωτική Ομάδα σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς και ομάδες, ινστιτούτα, μουσεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς ερευνά και σχεδιάζει νέους τρόπους ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από τη σύγχρονη κεραμική τέχνη. Κάθε δύο χρόνια η διοργάνωση θα έχει νέο, ανανεωμένο πρόσωπο, αναδεικνύοντας και ενδυναμώνοντας πολιτιστικά ένα καινούργιο κομμάτι της Ελλάδας και της ιστορίας μας.