UPDATE

Travel Burnout: Εάν δεν ξεκουράζεσαι ποτέ στις διακοπές, μάλλον κάνεις αυτά τα λάθη


JTeam

11 Ιουλίου 2024

Travel Burnout: Εάν δεν ξεκουράζεσαι ποτέ στις διακοπές, μάλλον κάνεις αυτά τα λάθη
Unsplash/Jack Delulio
Όλα αυτά τα λάθη σε κάνουν να γυρνάς σπίτι μετά τις διακοπές και να θέλεις ξανά διακοπές

Τα ταξίδια μπορούν να λειτουργήσουν σαν «φάρμακο» για τη σωματική και την ψυχική σου υγεία. Το να βλέπεις μέρη που μέχρι πρότινος τα έβλεπες μέσα από φωτογραφίες, για να γνωρίζεις ανθρώπους, νέες φιλοσοφίες, να απασχολείς το μυαλό σου, να βρίσκεσαι στη φύση, είναι όλα μικρά «θαύματα», που δεν μειώνουν μόνο το στρες, αλλά σε κάνουν πιο ευτυχισμένο.

Αλλά, επειδή πάντα υπάρχει ένα «αλλά», πολλές φορές κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι άνθρωποι κάνουμε λάθη που πραγματικά μας απομακρύνουν από την ουσία εκείνων των ημερών, που είναι μία: η χαλάρωση. Όλα αυτά τα λάθη, μπορεί να κάνουν κι σένα να γυρνάς σπίτι μετά τις διακοπές και να θέλεις ξανά διακοπές, καθώς νιώθεις πιο αγχωμένος από πριν.

Ποια είναι, όμως, αυτά τα λάθη;

  • Κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στον χρόνο κι όχι πολλά μικρά

Το να ταξιδεύεις πιο συχνά θα μπορούσε να είναι το μυστικό για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, σημειώνει στο περιοδικό Time ο Λόρενς Τσαν, καθηγητής ιατρικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματοποίηση μερικών μικρότερων ταξιδιών μπορεί να είναι καλύτερη από ένα μεγάλο ταξίδι. Μπορεί επίσης, να είναι πιο εύκολο να εντάξεις πολλά σύντομα ταξίδια, σε μια πολυάσχολη ζωή.

  • Δεν αφήνεις ούτε λεπτό το κινητό σου

Είναι δύσκολο, αλλά εάν δεν απομακρυνθείς από κινητό σου όσο περισσότερο μπορείς στις διακοπές, πότε θα το κάνεις; Μια μελέτη του 2016, συνέδεσε το να περνά κανείς λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνο με πιο χαλαρωτικές διακοπές. Πολύ απλά, το να σκρολάρεις συνέχεια μπορεί να σου προκαλέσει άγχος και ανησυχία. Αν είσαι ιδιαίτερα εθισμένος στο τηλέφωνό σου, μπορείς να επιλέξεις έναν προορισμό διακοπών που έχει περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως ένα κάμπινγκ στο βουνό.

  • Δεν κάνεις ένα χαλαρό πρόγραμμα

Εάν θέλεις να κάνεις μια χαλαρωτική απόδραση, δεν πρέπει να υπερπρογραμματίζεις, αλλά ούτε και να υποπρογραμματίζεις. Ένας καλός κανόνας, είναι να προγραμματίζεις δραστηριότητες μισής ημέρας κάθε μέρα. H Χένλει Βάσκεθ, συν-ιδρύτρια αμερικανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου σημείωσε στο περιοδικό Time: «Σκεφτείτε να ετοιμάσετε μια λίστα εστιατορίων που θα θέλατε να δοκιμάσετε εκ των προτέρων, ώστε να μην καταφύγετε στις σχετικές αναζητήσεις από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας».

  • Βγάζεις συνέχεια φωτογραφίες

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να τραβάς φωτογραφίες καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου, σκέψου να αφήνεις περιστασιακά τη φωτογραφική μηχανή ή το τηλέφωνό σου στην τσάντα σου και να απολαμβάνεις απλώς την παρούσα στιγμή. Δυστυχώς, έχει γίνει σχεδόν μια παρόρμηση να το να βιώνεις το δικό σου ταξίδι μέσω των όσων ανεβάζεις στα social, αντί απλώς να το ζεις.

  • Επιστρέφεις κατευθείαν στη δουλειά

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται ιδανικό το να περάσεις 10 ημέρες κάνοντας ηλιοθεραπεία σε ένα νησί στις Κυκλάδες, θα ήταν καλύτερο να αφήσεις μία μέρα ξεκούρασης και ανάκαμψης μεταξύ των διακοπών σου και της επιστροφής στη δουλειά. Εάν κάνεις διακοπές επειδή χρειάζεσαι ένα διάλειμμα, τότε η ενσωμάτωση μιας ρυθμιστικής ημέρας πριν γυρίσεις στη ρουτίνα σου, θα βοηθήσει.