UPDATE

Το Παρίσι θα μοιράσει 200.000 προφυλακτικά - Γιατί αναρωτιούνται αν θα είναι οι πιο «σέξι» Ολυμπιακοί Αγώνες;


JTeam

17 Ιουλίου 2024

Το Παρίσι θα μοιράσει 200.000 προφυλακτικά - Γιατί αναρωτιούνται αν θα είναι οι πιο «σέξι» Ολυμπιακοί Αγώνες;
Getty Images / @Tasos Katopodis
Εντύπωση προκαλεί που θα δοθούν 20.000 γυναικεία προφυλακτικά

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, με την 26η Ιουλίου να είναι η ημερομηνία έναρξής τους. Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος, για πρώτη φορά, θα υπάρχει και αριθμητική ισορροπία μεταξύ των αθλητών, αφού στον συνολικό αριθμό που θα συμμετέχουν, οι μισές είναι γυναίκες. Το να υπάρχει ισότητα στον αθλητισμό, είναι αν μη τι άλλο, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και για το μέλλον. Ωστόσο, η πόλη του Φωτός, δεν ετοιμάζεται μόνο για τη διοργάνωση, αλλά και για την συναναστροφή μεταξύ των δύο φύλων.

Όπως διαβάζουμε στον Guardian, από τη στιγμή που η κοινωνική αποστασιοποίηση, που ξεκίνησε εξαιτίας του covid, έχει πλέον αρθεί, η επαφή των αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό, αναμένεται να είναι πιο στενή. Είναι και το Παρίσι που βγάζει έντονο ρομαντισμό, είναι και το άγχος των αθλητών, καταλαβαίνετε. Γι’αυτό και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσαν πως θα μοιράσουν 200.000 ανδρικά προφυλακτικά, 20.000 γυναικεία και 10.000 οδοντικά φράγματα.

Το μοίρασμα των προφυλακτικών δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο. Συνηθίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες να δίνονται δωρεάν στους αθλητές. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως την χρονιά που διεξάγονταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016 συγκεκριμένα, ο αριθμός των προφυλακτικών ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία του θεσμού. Ειδικότερα, η τότε διοργάνωση παρείχε 450.000 προφυλακτικά, συμπεριλαμβανομένων -για πρώτη φορά- 100.000 γυναικείων.

Το καλύτερο όμως το έκαναν στο Τόκιο, που προφανώς απαγόρευαν ρητά το σεξ στους αθλητές, λέγοντας τους πως ναι, σας δίνουμε 160.000 προφυλακτικά, όμως όχι για χρήση, αλλά για να το πάρετε ως αναμνηστικό. Υποψιαζόμαστε πως, σίγουρα, θα είχαν καλύτερα αναμνηστικά να πάρουν από το Τόκιο.

Jenny.Gr
Getty Images / @ Kiran Ridley

Εφόσον, λοιπόν, είναι σύνηθες να δίνουν προφυλακτικά στο Ολυμπιακό Χωριό, γιατί γίνεται θέμα; Θα σας απαντήσουμε. Γίνεται θέμα γιατί προκαλεί εντύπωση ο αριθμός των γυναικείων προφυλακτικών και κυρίως των οδοντικών φραγμάτων. Κυρίως γιατί, σύμφωνα με μελέτες, η χρήση των γυναικείων προφυλακτικών δεν είναι και τόσο διαδεδομένη. Τούτου λεχθέντος, στην Εθνική Έρευνα Οικογενειακής Ανάπτυξης 2006-10, μόνο το 1,7% των γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι κάποια στιγμή χρησιμοποίησαν γυναικεία προφυλακτικά. Σε αντίθεση βέβαια με την Βραζιλία και τη νότια Αφρική, όπου η χρήση τους βρίσκεται σε πιο υψηλά επίπεδα, εξαιτίας των εκστρατειών και της εκπαίδευσης σχετικά με το πώς συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης του HIV.

Όσον αφορά τα οδοντικά φράγματα, που είναι και περισσότερο το ζητούμενο, υπάρχουν αποδείξεις πως πολύ λίγες γυναίκες τα χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικά, το 2019, σε θέμα σχετικό που δημοσιεύτηκε στο Atlantic, η αλυσίδα sex shop δήλωσε πως σε 13 καταστήματα και στον ιστότοπό της, πωλήθηκαν λιγότερα από 600. Επιπροσθέτως, από μια μελέτη του 2010, διαπιστώθηκε σε ερώτηση που τέθηκε σε 330 γυναίκες από την Αυστραλία, πως μόνο το 2,1% χρησιμοποιούσε συχνά οδοντικά φράγματα. Πολύ χαμηλοί οι αριθμοί, δηλαδή.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο Παρίσι; Αναρωτιέται η αρθρογράφος του Guardian και συνεχίζει με ένα ακόμη ερώτημα, για το κατά πόσο αναζωπυρώθηκε η ζήτηση των οδοντοτικών φραγμάτων.

Σε αυτό απάντησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Sophie King-Hill, η οποία εξήγησε πως δεν πρόκειται για κάποιους είδους αναζωπύρωση για τα γυναικεία προφυλακτικά, μιας και υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης. Είναι και πιο ακριβά, δυσεύρετα και τοποθετούνται δύσκολα, άλλωστε.

Από την άλλη, η χρήση των οδοντικών προφυλακτικών είναι χαμηλή εν μέρει, λόγω λανθασμένων υποθέσεων ότι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν μπορούν να μεταδοθούν μέσω στοματικού σεξ με μια γυναίκα.Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι μορφές αντισύλληψης δεν είναι ευρέως διαδεδομένες, δεν σημαίνει ότι οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 κάνουν λάθος. «Πρόκειται για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αναγνωρίζεται σιωπηρά η σημασία της αυτονομίας των γυναικών και της σεξουαλικής τους ευχαρίστησης», λέει η King-Hill και προσθέτει: «Τα γυναικεία προφυλακτικά και τα οδοντικά φράγματα, ειδικά, συνδέονται με τη σεξουαλική ευχαρίστηση μιας γυναίκας, αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης».

Οι διοργανωτές, πάντως, των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού φαίνεται να το γνωρίζουν καλά αυτό. Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα περιλαμβάνουν μια εκστρατεία για τη σεξουαλική υγεία, που θα εστιάζει στην απόλαυση και τη συναίνεση καθώς και στην ασφάλεια.