UPDATE

Τι είναι το Brat Summer που βλέπεις παντού στο TikTok


Ελένη Μπεζιριάνογλου

20 Ιουλίου 2024

Charli xcx
Charli xcx © Splash by Ideal Image
Ξεκίνησε από το νέο άλμπουμ της Charli xcx και έγινε «φιλοσοφία ζωής»

Μπορεί στα αγγλικά η λέξη “brat” να σημαίνει κακομαθημένο, στον κόσμο της Charli xcx όμως είναι ο τίτλος του τελευταίου της άλμπουμ και σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό -είναι μια φιλοσοφία ζωής, είναι ένα κορίτσι που έχει «ένα πακέτο τσιγάρα, έναν αναπτήρα bic και φοράει λευκό τοπ χωρίςblunt σουτιέν». Το brat είναι το άλμπουμ που ανέβηκε στην 2η θέση των βρετανικών charts και στην 3η των αμερικανικών. Δεν είναι να απορείς που οι φαν της άρχισαν να διαλαλούν ότι θα είναι ένα «brat summer».

Το USA Today περιέγραψε το άλμπουμ ως μια αποδοχή «της χαοτικής ποπ σταρ αισθητικής, που δίνει προτεραιότητα στην κουλτούρα των κλαμπ κατά βάσει αλλά προσφέρει ενδοσκοπικούς στίχους για τη γήρανση, τη γυναικεία φύση, τη θλίψη και το άγχος». Τώρα ίσως αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι αφορά αυτή η τάση και γιατί έχει γίνει viral. Η ίδια η Charli xcx σε μια συνέντευξη στο TikTok είπε ότι για εκείνη το “brat” αντιπροσωπεύει «ένα κορίτσι που είναι λίγο τσαπατσούλα και ίσως λέει χαζά πράγματα κάποιες φορές, νιώθει ο εαυτός της αλλά παθαίνει και νευρικούς κλονισμούς τους οποίους ξεπερνά με πάρτι. Είναι ειλικρινής, απότομη και λίγο άστατη».

Charlie xcx
Charlie xcx © Splash via Ideal Image

Τι είναι το Brad Summer που βλέπεις παντού στο TikTok

Τώρα, ακριβώς επειδή οι στίχοι των τραγουδιών της υμνούν τη ελεύθερη έκφραση των γυναικών, το brat summer είναι ένας τρόπος ζωής σχετικός με το να είσαι “brat” αλλά όχι με την έννοια του κακομαθημένου. Ενοχλητικές, βρώμικες, ηδονιστικές, χωρίς σουτιέν. Για τους φαν της Charli xcx, το brat summer έχει να κάνει με το να παραδίνεσαι στην απόλαυση χωρίς να ανησυχείς για τις κοινωνικές προσδοκίες. Αντί να συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο -σε θέματα γήρανσης, υγιεινής ζωής ή καλής συμπεριφοράς-, οι brats επικεντρώνονται στο να διασκεδάσουν, να αγκαλιάσουν την κοινότητά τους, καθώς και την ατομικότητά τους.

Julia Fox
Η Τζούλια Φοξ στο βιντεοκλίπ του 360 της Charli xcx © youtube

Ένα από τα χαρακτηριστικά μάντρα του "brat summer" είναι να είσαι "so Julia", μια αναφορά στο τραγούδι "360" της Charli και στην ηθοποιό και μοντέλο Julia Fox, η οποία εμφανίστηκε στο μουσικό βίντεο του τραγουδιού. Στο Zach Sang Show, η Fox είπε ότι το να είσαι "so Julia" σημαίνει "να είσαι απλώς αυτό το κορίτσι." Έχει να κάνει με το να «έχεις αυτοπεποίθηση, να προβάλεις τον εαυτό σου, να είσαι παρών, να είσαι παντού, να είσαι το κέντρο της προσοχής».

@atlanticrecords The cast of @twistersmovie are having a #bratsummer 🍏✨ @Twisters: The Album is out THIS FRIDAY 🌪️ #glenpowell #daisyedgarjones @Anthony Ramos ♬ Apple - Charli xcx

Το “brat summer” εκτός από φιλοσοφία και στάση ζωής, εξελίχθηκε και σε μεγάλο trend στο TikTok και το Instagram με εκατοντάδες χρήστες, διάσημοι και μη, να δίνουν τη δική τους χορευτική βίντεο εκδοχή στο τραγούδι “Apple”. Ανάμεσά τους και η Daisy Edgar Jones με τους συμπρωταγωνιστές της στο Twisters, Αnthony Ramos και Glen Powell.

@brookieandjessie

brat summer 💚

♬ Apple - Charli xcx

Η brat summer αισθητική θέλει Υ2Κ αναφορές και άφθονο πράσινο

Το "brat summer" χρησιμοποιεί επίσης τη μόδα ως πολιτιστικό δείκτη, προωθώντας στυλ που είναι τολμηρά, πολύχρωμα και μερικές φορές προκλητικά, συχνά εμπνευσμένα από την αναβίωση της μόδας Y2K από τη Generation Z.

Σύμφωνα με τη Charli, τα απαραίτητα στοιχεία του "brat summer" μπορεί να είναι είτε πολυτελή είτε ευτελή. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πώς να ντύνεσαι, επειδή το να είσαι "brat" αφορά το να αποδεχθείς την ατομικότητά σου. Αλλά αν υπήρχε κώδικας ενδυμασίας, πιθανότατα θα περιλάμβανε πολλά Von Dutch καπέλα, κοντά tshirts και "λευκά μπλουζάκια με τιράντες", φορεμένα με χαμηλοκάβαλα τζιν σορτς ή μίνι φούστα.

@katespade Green, the official color of brat summer 💚 #katespadeny #bratsummer ♬ 360 on a hello kitty boombox - stephen

Το "brat" είναι επίσης χρώμα: το πράσινο της γλίτσας. Ναι, καλά διάβασες. Εταιρείες ένδυσης και καλλυντικών έχουν υιοθετήσει το trend, προωθώντας τα πράσινα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας ως θέμα το "BRAT." Η ColourPop Cosmetics δημοσίευσε έναν οδηγό για «μακιγιάζ εμπνευσμένο από το brat» με τα "αγαπημένα τους πράσινα της γλίτσας". Η Kate Spade μοιράστηκε ένα "brat summer starter pack" με πράσινες τσάντες, καπέλα και μαγιό. Και η αθλητική μάρκα Adanola παρουσίασε μια "brat summer collection" με τη λεζάντα "BRAT, but make it Adanola".

Τώρα, μεταξύ μας, το πράσινο της γλίτσας δεν ταιριάζει ιδιαίτερα σε κανέναν, οπότε η αισθητική “brat summer” από εμάς είναι όχι. Αλλά κρατάμε το κομμάτι της γυναικείας ενδυνάμωσης και στηρίζουμε “brat attitude”.

TAGS