UPDATE

Η Κάμαλα Χάρις είναι "brat" - Το tweet που την έβαλε στο πιο viral meme του καλοκαιριού


Ελένη Μπεζιριάνογλου

24 Ιουλίου 2024

Kamala is brat
Είπαμε ήδη ότι θα είναι "brat summer". Ακόμη και για την Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α.

Όταν η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει υποψήφια Πρόεδρος στη θέση του Τζο Μπάιντεν που παραιτήθηκε από τις επόμενες εκλογές, συγκέντρωσε μέσα σε μία ημέρα 81$ εκατ. δωρεές και τη στήριξη των περισσότερων μελών του κόμματος των Δημοκρατικών. Φαίνεται, όμως, ότι την πιο ισχυρή στήριξη δέχθηκε από ένα και μόνο tweet.

Η ποπ τραγουδίστρια Charli xcx που κατάφερε με το τελευταίο της άλμπουμ "brat" να γίνει το viral meme του καλοκαιριού, έγραψε στο twitter " kamala IS brat". Το brat, άλλωστε, δεν είναι απλά ένα όνομα αλλά ένας τρόπος ζωής και η ίδια η Charli είχε εξηγήσει στο TikTok ότι είναι «σαν ένα κορίτσι που είναι λίγο άστατη και της αρέσει να παρτάρει και ίσως λέει μερικά χαζά πράγματα κάποιες φορές, νιώθει ο εαυτός της, αλλά και ίσως περνάει νευρική κρίση αλλά το διασκεδάζει με τον τρόπο της».

Kamala is brat

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό πράγμα του brat φαινόμενου είναι το πράσινο lime χρώμα. Έτσι, λίγο μετά το tweet της Charli xcx, η επίσημη σελίδα της καμπάνιας της Χάρις στο X (πρώην Twitter) άλλαξε το φόντο της σε brat πράσινο, δείχνοντας ότι κατάλαβε τη φιλοφρόνηση και την αποδέχεται.

Ακόμη, ο λογαριασμός στο X ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας σελίδας καμπάνιας στο Instagram, με όνομα kamalahq. Η καρφιτσωμένη ανάρτηση στον λογαριασμό του Instagram είναι ένα φωτογραφικό καρουζέλ που περιλαμβάνει ένα στιγμιότυπο οθόνης από το tweet της Charli, καθώς και ένα τετράγωνο σε πράσινο χρώμα που γράφει: "καλώς ήρθατε στο kamala hq. αυτή είναι η επίσημη σελίδα γρήγορης αντίδρασης της προεδρικής εκστρατείας της αντιπροέδρου Harris."

Η ανάρτηση έχει λεζάντα: "Και όταν το κλείσουμε αυτό, το διαδίκτυο θα τρελαθεί," μια αναφορά σε ένα τραγούδι από το άλμπουμ με τίτλο "Girl, so confusing", το οποίο έγινε viral μετά την κυκλοφορία μιας εκδοχής από την Charli με τη Lorde.

Προφανώς δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία πολιτικός που προσπαθεί να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους προσπαθώντας να «μιλήσει τη γλώσσα τους». Ωστόσο, ο Guardian αναφέρει ότι ο Γκέβιν Ρέινολντς, πρώην λογογράφος της Χάρις, πιστεύει ότι «είναι εξαιρετικό έξυπνο εκ μέρους της να εκμεταλλευτεί το meme. Δείχνει ότι αναγνωρίζει το πόσο κρίσιμοι είναι οι νέοι ψηφοφόροι για τη νίκη της τον Νοέμβριο και δεσμεύεται να τους προσεγγίσει εκεί που βρίσκονται».

Η εκστρατεία της Harris χρησιμοποιεί επίσης δημοφιλή μουσική από άλλους καλλιτέχνες. Ο λογαριασμός της στο TikTok ανάρτησε ένα καρουζέλ με το τραγούδι Femininominon — ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις ‘θηλυκό’ και ‘φαινόμενο’ — ένα τραγούδι της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Chappell Roan, 26 ετών.

Ο 24χρονος ακτιβιστής, Ντέιβιντ Χογκ, σχολίασε το tweet της Charli xcx: «Η επίδραση που μπορεί να είχε αυτό το ένα tweet για την προσέλκυση των νέων ψηφοφόρων δεν είναι αμελητέα».

Το κοινό της Charli είναι νεανικό — ένα δημογραφικό που η Harris απεγνωσμένα χρειάζεται να προσελκύσει.

Μέχρι τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα την Κυριακή, πολλοί Αμερικανοί ψηφοφόροι ήταν δυσαρεστημένοι με την προοπτική μιας συνεχούς γεροντοκρατίας, καθώς έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ του Μπάιντεν, 81 ετών, και του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 78 ετών.

Μια δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου που διεξήχθη από το BBC και τον ερευνητικό οργανισμό Ipsos έδειξε ότι το 59% των Αμερικανών ψηφοφόρων πίστευαν ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ ήταν πολύ μεγάλοι για άλλη μια θητεία. Ένα επιπλέον 27% αισθάνονταν έτσι για τον Μπάιντεν, αλλά όχι για τον Trump.

Ίσως, λοιπόν, η κατά 20 χρόνια νεότερη (59 ετών), Κάμαλα Χάρις έγινε μόλις το "cool girl" που οι νεότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι αναζητούσαν.