UPDATE

Ο Μπάιντεν φεύγει, η Κάμαλα Χάρις έρχεται – Θα υπάρξει επιτέλους γυναίκα Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο;


Ελένη Μπεζιριάνογλου

22 Ιουλίου 2024

Κάμαλα Χάρις
© Getty Images/ Drew Hallowell
Μετά την Χίλαρι Κλίντον, η Αμερική βρίσκεται ξανά κοντά στην πιθανότητα εκλογής γυναίκας Προέδρου

Θα έλεγε κανείς ότι 227 χρόνια προεδρίας των Η.Π.Α μόνο από άντρες ήταν αρκετά, αλλά η Αμερική δεν ήταν έτοιμη να αποκτήσει την πρώτη της γυναίκα Πρόεδρο στο πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον, το 2016. Δύο τετραετίες αργότερα και αφού μεσολάβησαν οι προεδρίες του αμφιλεγόμενου Ντόναλντ Τραμπ και του εμφανώς κουρασμένου Τζο Μπάιντεν, στην εκλογική κούρσα εμφανίζεται η Κάμαλα Χάρις.

Μετά από έναν επεισοδιακό μήνα αναμετρήσεων, ο οποίος περιλάμβανε ένα debate που «άδειασε» τον Πρόεδρο Μπάιντεν και μία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ -που αν μη τι άλλο λειτούργησε προς όφελός του πολιτικά-, η πραγματική ανατροπή ήρθε όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα και πρότεινε την αντιπρόεδρο των Η.Π.Α., Κάμαλα Χάρις, ως υποψήφια των Δημοκρατικών.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκτέλεση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε στα social απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό ο Μπάιντεν και λίγο αργότερα, σε νέα ανάρτηση, πρόσφερε «την πλήρη υποστήριξή μου και την έγκριση μου για την Κάμαλα να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος».

Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις
© Getty Images/ Chip Somodevilla

Τα πράγματα, φυσικά, στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι πιο περίπλοκα και δεν αρκεί ο ένας υποψήφιος να παραιτηθεί και η άλλη υποψήφια να θέλει να αναλάβει, γι' αυτό και η Χάρις επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει την υποψηφιότητα του κόμματος και ότι προτίθεται να «εισπράξει και να κερδίσει» την υποστήριξη του κόμματος. Ισχυρά ονόματα του Δημοκρατικού Κόμματος έσπευσαν να την υποστηρίξουν, όπως οι Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, να συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι η Χάρις πρέπει να αντικαταστήσει τον κ. Μπάιντεν. Άλλοι, όπως ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, επαίνεσαν τον κ. Μπάιντεν, αλλά απέφυγαν να υποστηρίξουν τη Χάρις ή οποιονδήποτε άλλο. Μέχρι στιγμής, κανένας άλλος από το κόμμα δεν έχει εκφράσει την πρόθεση να την ανταγωνιστεί για την υποψηφιότητα.

Οι αντιπρόσωποι στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο θα ψηφίσουν τελικά για το ποιος θα γίνει ο υποψήφιος του κόμματος. Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια πρώιμη εικονική ψηφοφορία στις 1 Αυγούστου για να επικυρώσουν την υποψηφιότητα, εβδομάδες πριν από το συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 19 Αυγούστου.

Η σημασία της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις

Η Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα, μαύρη ή άτομο νοτιοασιατικής καταγωγής που υπηρετεί ως αντιπρόεδρος. Αν γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών και νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, τον Νοέμβριο, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει ως πρόεδρος. Ακόμα και αν δεν εκλεγεί, το να ηγηθεί ενός μεγάλου κόμματος ως υποψήφια πρόεδρος είναι ιστορικής σημασίας επίτευγμα. Εκτός όμως από το προφανές, ότι το να εκλεχθεί επιτέλους γυναίκα Πρόεδρος των Η.Π.Α, μετά από 235 χρόνια, θα ήταν ένα σοβαρό βήμα προς την ισότητα των φύλων, η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις είναι σημαντική και για άλλους λόγους.

Δικαίωμα στην άμβλωση

Σε μια εποχή που τα βασικά δικαιώματα των γυναικών στην υγεία και την αυτοδιάθεση δοκιμάζονται, ναι για το 2024 μιλάμε, και σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. η άμβλωση είναι παράνομη, η καΧάρις έχει ήδη τοποθετηθεί ως μέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της απόφασης Roe.

Η ίδια υποστηρίζει νομοθεσία που θα προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, όπως έκανε η απόφαση Roe v. Wade πριν ανατραπεί το 2022. Μετά την απόφαση Dobbs, ανέλαβε κεντρικό ρόλο στη προσπάθεια της εκστρατείας του Μπάιντεν να κρατήσει στην δημοσιότητα το θέμα της άμβλωσης, ενώ τον Μάρτιο, έκανε αυτό που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη σε κλινική αμβλώσεων από έναν πρόεδρο ή αντιπρόεδρο. Ως προεδρική υποψήφια το 2019, υποστήριξε ότι οι πολιτείες με ιστορικό περιορισμών στα δικαιώματα άμβλωσης κατά παράβαση της απόφασης Roe θα έπρεπε να υπόκεινται σε αυτό που είναι γνωστό ως προέγκριση για νέους νόμους περί άμβλωσης, κάτι που δεν είναι πλέον εφικτό αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ανατρέψει την απόφαση Roe. Ωστόσο, αν εκλεγεί, θα έχει την ισχύ να πιέσει περισσότερο για να επιφέρει την αλλαγή που χρειάζεται.

Φυλετική δικαιοσύνη

Η φυλετική δικαιοσύνη ήταν ένα κεντρικό θέμα της προεδρικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις. Έχει ζητήσει την κατάργηση των υποχρεωτικών ελάχιστων ποινών, της εγγύησης σε μετρητά και της θανατικής ποινής, που επηρεάζουν δυσανάλογα τους ανθρώπους με έγχρωμο δέρμα. Μετά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία το 2020, ήταν μία από τους γερουσιαστές που εισήγαγαν τον Νόμο για Δικαιοσύνη στην Αστυνόμευση, ο οποίος θα καθιστούσε ευκολότερη την δίωξη αστυνομικών, θα δημιουργούσε εθνικό μητρώο παραβάσεων της αστυνομίας και θα απαιτούσε από τους αστυνομικούς να ολοκληρώσουν εκπαίδευση για φυλετική προφίλ. Ο νόμος αυτός τότε δεν πέρασε.

Δικαιώματα των LGBTQ+

Η Χάρις έχει μακρά ιστορία υποστήριξης των δικαιωμάτων των LGBTQ+. Ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, αρνήθηκε να υπερασπιστεί την Πρόταση 8, μια πρωτοβουλία που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους και αναιρούσε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, πριν τα δικαστήρια την ακυρώσουν. Ακόμη, τέλεσε μερικούς από τους πρώτους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στις ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια, όταν ήταν εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο, και έχει υπάρξει υπέρμαχος των δικαιωμάτων των queer καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Η Κάμαλα Χάρις δεν στερείται μειονεκτημάτων και προβληματικών θέσεων -στην περίπτωση της Γάζας δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και υποστηρίζει την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης με τη συμμετοχή και των δύο μερών -ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Παρ' όλα αυτά, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται πως έχει την πρόθεση να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε πολλά θέματα και έχει προοπτικές να φέρει σοβαρές αλλαγές σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα των Η.Π.Α. Και σίγουρα είναι πιο σοβαρή υποψήφια από τον Ντόναλντ Τραμπ, ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό;