UPDATE #NOW

Ελεύθερη, 7 χρόνια μετά, η Λίλιαν από το Ελ Σαλβαδόρ που καταδικάστηκε για φόνο επειδή απέβαλε


Ελένη Μπεζιριάνογλου

18 Ιανουαρίου 2024

Γυναίκα με πλακάτ «Protect Women's Rights»
© Unsplash/ Gayatri Malhotra
Το δικαστήριο την είχε κρίνει ένοχη για «φόνο» και της είχε επιβάλλει ποινή 30 ετών

Η Λίλιαν από το Ελ Σαλβαδόρ καταδικάστηκε το 2015 σε 30 χρόνια κάθειρξης επειδή απέβαλε. Η 28χρονη, μητέρα ενός κοριτσιού 10 ετών, αντιμετώπισε επιπλοκές στη δεύτερη εγκυμοσύνη της και κατέφυγε στο νοσοκομείο. Εκεί γέννησε εσπευσμένα ένα κοριτσάκι το οποίο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και απεβίωσε τρεις ημέρες μετά.

Στο Ελ Σαβαδόρ υπάρχει καθολική απαγόρευση αμβλώσεων και το κράτος διατηρεί έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους κατά των εκτρώσεων.

Η ιστορία της Λίλιαν από το Ελ Σαλβαδόρ

Η 28χρονη, μετά την αποβολή του μωρού της, κατηγορήθηκε ότι δεν φρόντισε το αγέννητο παιδί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βρέθηκε ενώπιων του δικαστηρίου αντιμετωπίζοντας ποινές για αμέλεια και φόνο εκ προμελέτης. Η ίδια δήλωνε αθώα και τόνισε ότι ποτέ δεν σκόπευε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

«Εκ μέρους όλων των συντροφισσών μου, σας ζητώ να σταματήσετε να κατηγορείτε και να καταδικάζετε αθώες γυναίκες σαν εμένα», είπε μετά την ελευθέρωσή της και συμπλήρωσε «ήταν μια πολύ τραυματική εμπειρία αυτό που έζησα και δεν το εύχομαι για κανέναν».

Ομάδες που στήριζαν την Λίλιαν καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς της δήλωσαν ότι ελευθερώθηκε το Δεκέμβριο αλλά τώρα έγινε γνωστή η πληροφορία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το δικαστήριο αποφάσισε να ελευθερώσει τη Λίλιαν βασισμένο στο γεγονός ότι ήταν σε ευάλωτη κατάσταση στο νοσοκομείο όταν έχασε το μωρό της.

Δεκάδες γυναίκες στη φυλακή για φόνο εκ προμελέτης

Ο νόμος κατά των αμβλώσεων εισήχθη το 1998 στο Ελ Σαλβαδόρ και δεν περιλαμβάνει καμία εξαίρεση. Ούτε σε περίπτωση βιασμού ούτε σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη εμπεριέχει κίνδυνο υγείας για τη μητέρα. Ως αποτέλεσμα, όσοι κρίνονται ένοχοι για τερματισμό εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν καταδίκη από 2 έως 8 χρόνια. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις το κατηγορητήριο αλλάζει σε φόνο εκ προμελέτης που προβλέπει το λιγότερο 30 χρόνια κάθειρξη.

Πιστεύεται ότι δεκάδες γυναίκες έχουν καταδικαστεί άδικα στο Ελ Σαλβαδόρ υπό την υποψία ότι έκαναν άμβλωση. Με τις διαδηλώσεις ομάδων υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρκετές γυναίκες έχουν αφεθεί ελεύθερες τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλές που παραμένουν στη φυλακή εκτίοντας ποινές δεκαετιών.

«Επιμένουμε ότι ζητάμε δικαιοσύνη ώστε οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα», αναφέρει η Mariana Moisa από την ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων Nos Faltan Las 17 (μας λείπουν οι 17).

Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν διωχθεί ποινικά 181 γυναίκες που παρουσίασαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με την οργάνωση. Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε τον Νοέμβριο του 2022 ότι το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας με το όνομα Μανουέλα, η οποία πέθανε στη φυλακή ενώ εξέτιε ποινή 30 ετών κάθειρξης για παραβίαση του νόμου περί αμβλώσεων.

Ο Πρόεδρος Nayib Bukele, που αναμένεται να επανεκλεχθεί τον επόμενο μήνα, είπε ότι σκοπεύει να βελτιώσει τις συνθήκες στα νοσοκομεία για να κάνει τον τοκετό πιο ασφαλή. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο για τις αμβλώσεις.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι είτε Ρωμαιοκαθολικοί είτε Ευαγγελιστές και πιστεύουν ότι η ζωή ξεκινάει από τη σύλληψη και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος.

Σε ποιες χώρες είναι παράνομη η άμβλωση

Η άμβλωση παραμένει σήμερα παράνομη σε 24 χώρες στον κόσμο. Ανάμεσά τους οι: Ανδόρρα, Σαν Μαρίνο και Μάλτα στην Ευρώπη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Ονδούρα, Σουρινάμ, Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία στη Νότια Αμερική, Αίγυπτος, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Σιέρρα Λεόνε, Κονγκό και Μαδαγασκάρη στην Αφρική, Ιράκ, Λάος και Φιλιππίνες στην Ασία. Υπολογίζεται ότι περίπου 90 εκατ. γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν συνολικά στις χώρες που η άμβλωση είναι απαγορευμένη.