Γυναίκα απέβαλε λόγω επιπλοκών και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη για τη «δολοφονία της αγέννητης κόρης της»
JTeam
10 Μαΐου 2022
Όσο το δικαίωμα στην άμβλωση παραμένει ένα ανοιχτό κεφάλαιο που σηκώνει πολλή συζήτηση, δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ έρχεται τώρα να καταδικάσει σε 30 χρόνια κάθειρξη μια γυναίκα που απέβαλε έπειτα από επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της. Αιτία είναι «η δολοφονία της αγέννητης κόρης της», σύμφωνα με οργάνωση που υπερασπίζεται την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.
Συγκεκριμένα, η 28χρονη γυναίκα παρουσίασε επιπλοκές στη δεύτερη εγκυμοσύνη της το 2019 και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν έφτασε εκεί, ειδοποίησαν τις αρχές και η αστυνομία τη συνέλαβε, σύμφωνα με το Citizen Group for the Decriminalization of Abortion.
Η κατηγορουμένη, που είναι μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού, αναφέρεται ως Εσμέ χωρίς να έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας το όνομά της για λόγους ασφαλείας, μετά από δύο χρόνια που κρατούνταν προφυλακισμένη. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση αυτού του είδους εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση.
Τα τελευταία 20 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται εντελώς ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας, έχουν γίνει ποινικές διώξεις σε 181 γυναίκες που παρουσίασαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους.
«Η απόφαση αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στον δρόμο για την αποποινικοποίηση των έκτακτων περιστατικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία σύμφωνα με το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν προβλήματα δημόσιας υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης, Morena Herrera.
Από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Reuters, οι δικηγόροι της γυναίκας δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση και επεσήμαναν ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση στη διάρκεια της προεδρία του Nayib Bukele.
Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε τον Νοέμβριο ότι το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας, γνωστής ως Μανουέλα, η οποία φυλακίστηκε επειδή κρίθηκε ότι παραβίαζε τους νόμους περί άμβλωσης και πέθανε ενώ εξέτιε ποινή 30 ετών κάθειρξης.