UPDATE

Η Ρασίντα Τλάιμπ αποκάλεσε τον Νετανιάχου «εγκληματία πολέμου» κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο


JTeam

25 Ιουλίου 2024

Η Ρασίντα Τλάιμπ αποκάλεσε τον Νετανιάχου «εγκληματία πολέμου» κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο
Getty Images / @Anna Moneymaker
Όσοι οι υπόλοιποι γύρω της χειροκροτούσαν, η Αμερικανίδα πολιτικός έκανε ξεκάθαρη τη θέση της

Σε μια κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησε η Ρασίντα Τλάιμπ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, κάνοντας ξεκάθαρη τη θέση της για ακόμη μια φορά. Όσο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ορκιζόταν ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς, η Τλάιμπ είχε υψώσει μια πινακίδα που έγραφε «εγκληματίας πολέμου» από τη μία πλευρά και από την άλλη «ένοχος για γενοκτονία». Μάλιστα, φορούσε καρφίτσα με τη παλαιστινιακή σημαία και καφίγια, το ασπρόμαυρο μαντίλι που αποτελεί σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα.

Η Ρασίντα Τλάιμπ, η Δημοκρατική Παλαιστίνια-Αμερικανίδα εκπρόσωπος από το Μίσιγκαν, είναι η μοναδική στο Κογκρέσο που στηρίζει από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Στον απόηχο των 39.000 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους, η Ρασίντα Τλάιμπ δήλωσε πως «ο Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου και ένοχος για γενοκτονία. Είναι εντελώς ντροπιαστικό που ηγέτες και των δύο κομμάτων τον προσκάλεσαν να μιλήσει στο Κογκρέσο. Θα πρέπει να συλληφθεί και να σταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Την ίδια θέση κράτησε και η Αλεξάνδρα Κορτέζ, η οποία προτίμησε να μποϊκοτάρει την ομιλία του Νετανιάχου, γράφοντας στη συνέχεια στο X, πως «είναι μια μαύρη σελίδα για την ιστορία των ΗΠΑ, όταν ένας αυταρχικός με εντάλματα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μιλάει στη κοινή σύνοδο του Κογκρέσου».

Τον περασμένο Μάιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε πως και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ζήτησε εντάλματα σύλληψης για ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου. Κατά την ομιλία του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είπε πως το ΔΠΔ «προσπαθεί να δεσμεύσει τα χέρια του Ισραήλ και να μας εμποδίσει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Χαρακτήρισε, δε, τις κατηγορίες για γενοκτονία των Παλαιστίνιων, ως «εξωφρενικές».