UPDATE

«Ελευθερώστε τις Αφγανές γυναίκες»: Αθλήτρια του breaking αποκλείστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το μήνυμα στην κάπα της


JTeam

11 Αυγούστου 2024

«Ελευθερώστε τις Αφγανές γυναίκες»: Αθλήτρια του breaking αποκλείστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το μήνυμα στην κάπα της
Getty Images
Η αθλήτρια Μανίζα Ταλάς αποκλείστηκε από τον πρώτο Ολυμπιακό διαγωνισμό break dance

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το breaking (break dance) έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Το νέο αυτό άθλημα, έκανε τη μεγάλη πρεμιέρα του δύο μέρες πριν τη λήξη των Ολυμπιακών, καθώς την Παρασκευή (9 Αυγούστου) διαγωνίστηκαν οι γυναίκες και χθες, Σάββατο, οι άντρες. Η πρώτη χρυσή νικήτρια στο breaking είναι από την Ιαπωνία, η οποία μέσω της «Ami» εντυπωσίασε κριτές και κοινό, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η «Nicka» από τη Λιθουανία και το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στη «671», από την Κίνα.

Εδώ και λίγα 24ωρα ωστόσο, ακόμα μία – όχι τόσο ευχαρίστηση είδηση, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, σχετικά με το breaking. Συγκεκριμένα, η αθλήτρια Μανίζα Ταλάς, γνωστή και ως «b-girl Talash», αποκλείστηκε από τον πρώτο Ολυμπιακό διαγωνισμό break dance, αφού φορούσε μια κάπα που έγραφε «Free Afghan Women» κατά τη διάρκεια της προκριματικής «μάχης» της εναντίον της Ίντια Σάρντοε, «b-girl India».

Η 21χρονη αθλήτρια, κατάγεται από το Αφγανιστάν και εκπροσώπησε την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Είναι μία ακόμα γυναίκα που εγκατέλειψε την πατρίδα της, αφού οι Ταλιμπάν άρχισαν να καταλαμβάνουν τον έλεγχο το 2021. Πλέον, ζει πλέον στην Ισπανία. «Δεν έφυγα από το Αφγανιστάν επειδή φοβάμαι τους Ταλιμπάν ή επειδή δεν μπορώ να ζήσω στο Αφγανιστάν», δήλωσε η Ταλάς πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός. «Έφυγα γιατί θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, για τη ζωή μου, το μέλλον μου, για όλους».

Η Ταλάς αποκλείστηκε επειδή στην κάπα της έγραφε «Ελευθερώστε τις γυναίκες στο Αφγανιστάν». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι πολιτικές δηλώσεις και τα συνθήματα απαγορεύονται στον αγωνιστικό χώρο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χορού και Αθλητισμού, ο φορέας που διοικεί το breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέδωσε ανακοίνωση στη συνέχεια στην οποία ανέφερε ότι «αποκλείστηκε επειδή εμφάνισε πολιτικό σύνθημα στην ενδυμασία της κατά τη διάρκεια της μάχης προ-προκριματικών».