UPDATE

Κίμια Γιουσόφι: Το μήνυμα της Αφγανής αθλήτριας στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών


JTeam

6 Αυγούστου 2024

Κίμια Γιουσόφι: Το μήνυμα της Αφγανής αθλήτριας στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών
Getty Images
Το όνομα της Κίμια Γιουσόφι είναι συνώνυμο της μαχητικότητας

Η Κίμια Γιουσόφι, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, τρέχοντας στα 100μ. για τα «κλεμμένα όνειρα και τις φιλοδοξίες» των γυναικών στο Αφγανιστάν. Δεν κέρδισε κάποιο μετάλλιο, αλλά η παρουσία της στο Παρίσι έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Εκπροσωπώ τα κλεμμένα όνειρα και τις προσδοκίες των γυναικών στο Αφγανιστάν. Εκείνες που δεν έχουν την εξουσία να παίρνουν αποφάσεις ως ελεύθεροι άνθρωποι», είχε πει σε συνέντευξή της λίγες μέρες πριν τον αγώνα της. Τώρα, σε ένα χειρόγραφο μήνυμα στο πίσω μέρος της αριθμού συμμετοχής της Γιουσόφι, μετά τον τερματισμό της σε 13,42 δευτερόλεπτα στο Stade de France την Παρασκευή, έγραψε: «Εκπαίδευση. Αθλητισμός. Τα δικαιώματά μας».

Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021. Από τότε, γυναίκες συλλαμβάνονται καθώς φορούν «λάθος» το χιτζάμπ τους, νεαρά κορίτσια καταγγέλλουν πως έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς κατά την κράτησή τους, με άλλες γυναίκες να δίνουν τέλος στη ζωή τους μετά την κακοποίησή τους. «Αγωνίζομαι για μια γη από την οποία ήρθαν οι τρομοκράτες. Αν μπουν στο σπίτι σου, λες: "Εντάξει, βγείτε έξω, αυτό είναι το σπίτι μου". Τι πρέπει να αισθάνομαι; Πήραν τη γη μου», δήλωσε μετά τον αγώνα η Κίμια Γιουσόφι. «Κανείς στο Αφγανιστάν δεν τους αναγνωρίζει ως κυβέρνηση. Κανείς. Δεν μπορούν να μιλήσουν. Εγώ μπορώ να μιλήσω» ανέφερε.

Το όνομα της Κίμια Γιουσόφι είναι συνώνυμο της μαχητικότητας. Η ίδια, όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία, εγκατέλειψε την πατρίδα της, μετακομίζοντας στο γειτονικό Ιράν. Έναν χρόνο μετά, πέρασε στην Αυστραλία. Η 28χρονη αθλήτρια ήταν η μοναδική γυναίκα εκπρόσωπος του Αφγανιστάν στον στίβο στο Παρίσι, μέρος της εξαμελούς Ολυμπιακής ομάδας της χώρας.