UPDATE

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες συλλαμβάνονται και κακοποιούνται από τους Ταλιμπάν, επειδή φορούν «λάθος» το χιτζάμπ


JTeam

27 Ιουνίου 2024

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες συλλαμβάνονται και κακοποιούνται από τους Ταλιμπάν, επειδή φορούν «λάθος» το χιτζάμπ
Unsplash
Έφηβες και νεαρές γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν υποστεί ξυλοδαρμούς και εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, και τότε όλα άλλαξαν για τις γυναίκες. Έφηβες και μικρά κορίτσια, συλλαμβάνονται επειδή δεν φορούν «σωστά» το χιτζάμπ τους. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Zan Times, που επικαλείται ο Guardian, έφηβες και νεαρές γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν υποστεί ξυλοδαρμούς και εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, μετά το διάταγμα των Ταλιμπάν ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το δέρμα τους από την κορυφή μέχρι τα νύχια, και να αφήνουν εκτεθειμένα μόνο τα μάτια τους, χιλιάδες κορίτσια έχουν συλληφθεί και έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά. Στις 4 Ιανουαρίου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ηθών και Αρετών των Ταλιμπάν, δήλωσε στο Associated Press ότι οι γυναίκες που συνελήφθησαν «παραβίασαν τις ισλαμικές αξίες και τελετουργίες και ενθάρρυναν την κοινωνία και άλλες σεβαστές αδελφές να κυκλοφορούν φορώντας λάθος το χιτζάμπ. Σε κάθε επαρχία, όσες κυκλοφορούν χωρίς χιτζάμπ θα συλληφθούν».

Η Ζαχρά αφαίρεσε τη ζωή της μετά τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε

Η οικογένεια της 16χρονης Ζαχρά, μιλώντας στους Zan Times, δήλωσε ότι η ίδια και μια άλλη έφηβη συνελήφθησαν σε ένα κατάστημα στη δυτική Καμπούλ τον Δεκέμβριο του 2023. Η μητέρα της, είπε ότι η κόρη της και η φίλη της κρατήθηκαν για δύο εβδομάδες πριν αφεθούν ελεύθερες. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, η Ζαχρά «δεν ήταν το κορίτσι που είχε φύγει από το σπίτι δύο εβδομάδες πριν». «Έτρεξα και την αγκάλιασα, αλλά εκείνη έκλαιγε και έλεγε: "Είμαι ατιμασμένη". Για το υπόλοιπο εκείνης της ημέρας, η Ζαχρά δεν έτρωγε ούτε μιλούσε».

«Καθόταν μόνο σε ένα δωμάτιο και έκλαιγε. Δεν μπορούσα να τολμήσω να τη ρωτήσω για το τι είχε συμβεί», είπε η μητέρα της. Η Ζάχρα, δεν μπόρεσε να αντέξει όσα είχε βιώσει στα χέρια των Ταλιμπάν. «Στη μέση της νύχτας ξύπνησα και παρατήρησα ότι η κόρη μου δεν ήταν εκεί. Ξύπνησα τον σύζυγό μου και αρχίσαμε να την ψάχνουμε σε όλα τα δωμάτια», τόνισε η μητέρα της. «Ο σύζυγός μου βρήκε το πτώμα της. Είχε κρεμαστεί».

Η 22χρονη Αμίνα κακοποιήθηκε μέσα στη φυλακή από τους Ταλιμπάν

Η Αμίνα, η 22χρονη φοιτήτρια ιατρικής, δήλωσε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι πέρασε τρεις νύχτες σε φυλακή των Ταλιμπάν μετά τη σύλληψή της τον Ιανουάριο του 2024. Όπως είπε, ανακρίθηκε από έναν ηλικιωμένο άνδρα που της έκανε ερωτήσεις σχετικές με την περίοδό της και εάν της και εάν ήταν παντρεμένη ή όχι. Περιγράφοντας όσα της συνέβησαν είπε: «Έπεσα στα πόδια του και τον ικέτεψα: "Σας παρακαλώ, σκοτώστε με, αλλά μην με παρενοχλείτε"», είπε. «Μου απάντησε: "Αφού είσαι πρόθυμη να πεθάνεις, θα σε σκοτώσω, αλλά πριν από αυτό, ας διασκεδάσουμε μαζί σου'.

«Τότε άρχισε να αγγίζει τα απόκρυφα σημεία μου», συνέχισε. «Λιποθύμησα δύο φορές κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αλλά κάθε φορά μου έριχνε κρύο νερό στο κεφάλι». «Τώρα δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ, είμαι τόσο φοβισμένη και κάθε φορά που βλέπω στρατιώτες των Ταλιμπάν λιποθυμώ. Προσπάθησα να αφαιρέσω τη ζωή μου 2 φορές», συνέχισε. «Τη μία φορά που προσπάθησα να αυτοκτονήσω πήρα όλα τα φάρμακα της μητέρα μου, αλλά η οικογένειά μου με πήγε στο νοσοκομείο. Κάθε φορά που θυμάμαι ότι με άγγιξε, δεν αντέχω να ζω», πρόσθεσε η 22χρονη.

Η Μαρίνα Σαντάτ είχε ένα βάναυσο τέλος

Τον Δεκέμβριο του 2023, μια φοιτήτρια 23 ετών, από την ίδια γειτονιά φέρεται επίσης να συνελήφθη από τους Ταλιμπάν. Η Μαρίνα Σαντάτ σπούδαζε μαιευτική, τη μόνη εκπαιδευτική επιλογή που υπήρχε για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Ο Guardian αναφέρει πως είκοσι δύο ημέρες μετά τη σύλληψή της, άνθρωποι που γνωρίζουν την οικογένειά της υποστήριξαν ότι το κακοποιημένο σώμα της βρέθηκε μέσα σε ένα σάκο σε ένα κανάλι σε μια περιοχή της Καμπούλ.

Οι δημοσιογράφοι των Zan Times πληροφορήθηκαν ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. «Είναι απλά βάναυσο το γεγονός ότι ένα νεαρό κορίτσι πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και το πτώμα της επιστρέφει στο σπίτι», είπε ένας από τους ερωτηθέντες στους δημοσιογράφους.