Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι»
Ερασμία Αρβανιτά
6 Δεκεμβρίου 2023
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι τιμήθηκε το 2014 με το Νόμπελ Ειρήνης, για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιεί τη φωνή της για να καταγγείλει ότι το να «είσαι ένα κορίτσι» στο Αφγανιστάν, υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, είναι «αδύνατο».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Γιοχάνεσμπουργκ, σε μια σύνοδο που οργανώθηκε από το ίδρυμα Μαντέλα, η Γιουσαφζάι υπογράμμισε ότι «οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι και αυτό έχει ένα κόστος». Κατά τη διάρκεια της ομιλία της, είπε ότι τα κορίτσια στο Αφγανιστάν «στρέφονται στα ναρκωτικά» και «προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους».
«Χρειάστηκε να έχω μια σφαίρα στο κεφάλι μου για να σταθεί ο κόσμος στο πλευρό μου. Τι θα χρειαστεί για να σταθεί ο κόσμος στο πλευρό των κοριτσιών και των γυναικών του Αφγανιστάν;», συνέχισε η Μαλάλα.
Η Μαλάλα κατήγγειλε πως «είναι επιτακτικό να αποκαλέσουμε το αφγανικό καθεστώς αυτό που πραγματικά είναι: ένα καθεστώς απαρτχάιντ βασισμένο στο φύλο». «Οι Νοτιοαφρικανοί έδωσαν μάχη προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να χαρακτηριστεί ακριβώς έτσι και να ποινικοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο τράβηξαν την προσοχή του κόσμου στα δεινά του απαρτχάιντ», τόνισε η ίδια.
Στην ομιλία της, η Μαλάλα σημείωσε ότι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία το 2021, όπως έκαναν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990, άρχισαν γρήγορα τη συστηματική καταπίεση των κοριτσιών και των γυναικών.
«Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν εργάζονταν, βρίσκονταν σε ηγετικές θέσεις και ταξίδευαν ελεύθερα. Κορίτσια όλων των ηλικιών έπαιζαν ποδόσφαιρο και κρίκετ και πήγαιναν στα σχολεία», τόνισε.
Κλείνοντας, η ίδια απηύθυνε έκκληση «σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε χώρα να καταστήσει το απαρτχάιντ που βασίζεται στο φύλο, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό αυτή τη στιγμή».