UPDATE #NOW

Η νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας στις φυλακές


Ερασμία Αρβανιτά

6 Νοεμβρίου 2023

Η νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας στις φυλακές
@nobelprize_org
Η ακτιβίστρια, Ναργκίς Μοχαμαντί, διαμαρτύρεται για την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους στις ιρανικές φυλακές και για την υποχρέωση των γυναικών κρατουμένων να φορούν μαντήλα 

Η ιρανή ακτιβίστρια, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2023, ξεκίνησε απεργία πείνας «εδώ και λίγες ώρες», σύμφωνα με πληροφορίες που γνωστοποίησε η οικογένειά της. «Ανησυχούμε για την υγεία της», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η οικογένεια της Ναργκίς Μοχαμαντί είχε καταγγείλει ότι οι σωφρονιστικές αρχές του Ιράν εμπόδιζαν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο καθώς είχε αρνηθεί να φορέσει το χιτζάμπ.

Η οικογένειά της είχε διευκρινίσει μέσω του Instagram ότι πριν από μία εβδομάδα «ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε ότι, κατ' εφαρμογήν άνωθεν διαταγών, απαγορεύεται να σταλεί σε καρδιολογικό νοσοκομείο χωρίς μαντήλα και η μεταφορά της ματαιώθηκε για δεύτερη φορά».

«Είναι έτοιμη να ρισκάρει τη ζωή της αρνούμενη να φορέσει δια της βίας το χιτζάμπ, ακόμη και για να λάβει ιατρική φροντίδα» είχαν τονίσει οι συγγενείς της.

Η επιτροπή τίμησε με το Νόμπελ Ειρήνης την 51χρονη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους».