REAL LIFE WHO

Κίμια Γιουσόφι: Η Αφγανή αθλήτρια που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τα κλεμμένα όνειρα των γυναικών


JTeam

18 Ιουλίου 2024

Κίμια Γιουσόφι: Η Αφγανή αθλήτρια που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τα κλεμμένα όνειρα των γυναικών
Getty Images
H 28χρονη σπρίντερ πέρασε στην Αυστραλία έναν χρόνο μετά από την εγκατάλειψη της πατρίδας της

Ήταν σημαιοφόρος του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, εγκατέλειψε την πατρίδα της και πήγε στο γειτονικό Ιράν, για να αποφύγει τις διώξεις. Τώρα, η Κίμια Γιουσόφι, ετοιμάζεται να αγωνιστεί για τρίτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αγωνιστεί για τα «κλεμμένα όνειρα και τις φιλοδοξίες» των γυναικών στο Αφγανιστάν, τρέχοντας στα 100μ. στο Παρίσι.

H 28χρονη σπρίντερ πέρασε στην Αυστραλία έναν χρόνο μετά από την εγκατάλειψη της πατρίδας της. «Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ για άλλη μια φορά τα κορίτσια της πατρίδας μου - κορίτσια και γυναίκες που έχουν στερηθεί βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, που είναι το πιο σημαντικό», είπε μιλώντας στο BBC.

«Εκπροσωπώ τα κλεμμένα όνειρα και τις προσδοκίες των γυναικών στο Αφγανιστάν. Εκείνες που δεν έχουν την εξουσία να παίρνουν αποφάσεις ως ελεύθεροι άνθρωποι». «Είμαι βαθιά ευγνώμων σε όλους εκείνους που μου στάθηκαν σε αυτό το ταξίδι και το έκαναν δυνατό», πρόσθεσε στις δηλώσεις της.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε τον Ιούνιο, ότι το Αφγανιστάν θα στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μια ομάδα αποτελούμενη από τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, «λόγω της επίδειξης που δίνει στον κόσμο, στην πατρίδα του Αφγανιστάν αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο». Οι γυναίκες αθλήτριες θα αγωνιστούν στον στίβο και την ποδηλασία, ενώ οι άνδρες αθλητές τους θα συμμετάσχουν στον στίβο, την κολύμβηση και το τζούντο, με τον Αυστραλό προπονητή της Γιουσόφι, Τζον Κουίν, να εκτελεί χρέη επικεφαλής προπονητή της ομάδας.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή για την υποστήριξη που παρείχε στην Κίμια Γιουσόφι. Εκ μέρους της Ολυμπιακής Επιτροπής του Αφγανιστάν, σας παρακαλούμε να μεταφέρετε το μήνυμα ευγνωμοσύνης και εκτίμησης προς το αυστραλιανό έθνος και την αυστραλιανή κυβέρνηση για την υποστήριξη προς το Αφγανιστάν σε μια δύσκολη στιγμή», ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής του Αφγανιστάν.

Η ΔΟΕ πρόσθεσε ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή κανενός αξιωματούχου των Ταλιμπάν και αναγνωρίζει ότι τόσο ο επικεφαλής της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής του Αφγανιστάν όσο και ο γενικός γραμματέας της βρίσκονται επί του παρόντος στην εξορία.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους, είπαν στο AFP ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε τη συμμετοχή της Γιουσόφι ούτε των συναθλητριών της. «Μόνο τρεις αθλητές εκπροσωπούν το Αφγανιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης αθλητισμού της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. «Επί του παρόντος, στο Αφγανιστάν ο αθλητισμός έχει σταματήσει για τις γυναίκες. Όταν ο αθλητισμός των κοριτσιών δεν ασκείται, πώς μπορούν να μπουν στην εθνική ομάδα;».