UPDATE

Είναι το παιδί της χρονιάς: 15χρονος έφτιαξε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος


JTeam

20 Αυγούστου 2024

Είναι το παιδί της χρονιάς: 15χρονος έφτιαξε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
Instagram @heman.bekele
Αυτή είναι σίγουρα η ευχάριστη είδηση της ημέρας

Σε μια κοινωνία που είναι γεμάτη από δυσάρεστα γεγονότα και ειδήσεις που συγκλονίζουν, ο Χίμαν Μπεκέλεϊ κατάφερε να δώσει ελπίδα. Ο 15χρονος έφηβος από την Αιθιοπία, που όταν ήταν ακόμα μικρός μετακόμισε στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του, αναδείχθηκε «Παιδί της Χρονιάς» από το «Time» κι όχι άδικα, αφού η ανακάλυψή του θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Ειδικότερα, ο 15χρονος δημιούργησε ένα σαπούνι για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει πολλές πιθανότητες να είναι αποτελεσματικό. Η εφεύρεσή του έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών κι αν και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο μικρός Χίμαν Μπεκέλεϊ διαπίστωσε τις σοβαρές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα των ανθρώπων που ζούσαν στην Αιθιοπία. Εργάζονταν πολλές ώρες όντες εκτεθειμένοι στον ήλιο, χωρίς να προστατεύουν την επιδερμίδα τους, γεγονός που έβλαπτε την υγεία τους.

Μετά τη μετακόμιση στην Αμερική, ο 15χρονος έλαβε ως δώρο Χριστουγέννων ένα σετ χημείας με υδροξείδιο του νατρίου. Τότε, ήταν που ανακάλυψε τη δύναμη των χημικών αντιδράσεων και άρχισε τις πρώτες δοκιμές. Ήταν μόλις 7 ετών. Έπειτα από διάφορα πειράματα, αποφάσισε πως θέλει να φτιάξει ένα προϊόν που θα προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και παράλληλα θα λειτουργεί ενάντια στον καρκίνο.

«Όταν ήμουν μικρότερος, δεν το σκεφτόμουν πολύ, αλλά όταν ήρθα στην Αμερική, συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι ο ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία όταν είσαι εκτεθειμένος σε αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξομολογήθηκε ο 15χρονος στο περιοδικό «Time». «Είμαι πραγματικά παθιασμένος με την έρευνα για τον καρκίνο του δέρματος», επισήμανε.

Το εν λόγω σαπούνι, πέρα από τις καθαριστικές ιδιότητες που έχει, περιλαμβάνει ισχυρά συστατικά που μπορούν να δράσουν κατά του καρκίνου του δέρματος. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εφεύρεση και το γεγονός ότι προέρχεται από ένα ανήλικο παιδί την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή.

Ο ίδιος συνεχίζει την έρευνά του - που είναι το όνειρό του - και ελπίζει πως κάποια ημέρα το σαπούνι του θα μπορέσει να σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων.