WELL BEING

5 πρακτικές για να κερδίσεις τον σεβασμό του παιδιού σου (χωρίς να τον επιβάλλεις)


JTeam

23 Ιουλίου 2024

5 πρακτικές για να κερδίσεις τον σεβασμό του παιδιού σου (χωρίς να τον επιβάλλεις)
Freepik
Το θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και διακριτικότητα

Όλοι οι γονείς προσπαθούν να πράξουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν τα παιδιά τους να τους σεβαστούν. Και μπορεί κάποιοι να έχουν βρει τον κώδικα επικοινωνίας και να τα έχουν καταφέρει περίφημα, ωστόσο υπάρχει και εκείνη η κατηγορία που ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση με τα παιδιά του.

Μία ψυχολόγος παρέθεσε κάποιες πρακτικές που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να καλλιεργήσουμε το αίσθημα του σεβασμού στα παιδιά μας. Δεν πρόκειται για κάτι δεδομένο, αλλά για κάτι που κερδίζεται μέσω πράξεων και συμπεριφορών που επιδεικνύουν αγάπη, ακεραιότητα και υπευθυνότητα.

Πώς το παιδί σου θα σε σεβαστεί περισσότερο

  • Βάλε μία άνω τελεία και άκουσε τις ανάγκες του

Στη σχέση μαμά - παιδιού η μητέρα είναι εκείνη που συνεχώς μιλάει, δίνει οδηγίες και βάζει όρια. Ωστόσο, δεν της ανήκει όλος ο χώρος. Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας, να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους και να τους επιτρέπουμε να έχουν προσωπικό χώρο και χρόνο. Μπορεί να θεωρείς ότι έχεις πάντα δίκιο, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάνε για λίγο ησυχία και άκου προσεκτικά όσα έχει να σου πει το παιδί σου, πριν χαλάσει τελείως η σχέση σας. Απόδειξε ότι μπορεί να σου έχει εμπιστοσύνη και να σου μιλάει ανοιχτά για όσα το απασχολούν.

  • Παραδέξου τα λάθη σου

Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Ποιος είπε ότι οι γονείς είναι αλάνθαστοι; Κανείς; Το να παραδεχτείς ότι έχεις σφάλει, κάνοντας μια λάθος εκτίμηση, δεν σε ρίχνει στα μάτια του παιδιού σου. Ίσα - ίσα μάλιστα. Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά, να ζητάμε συγγνώμη και να προχωράμε παρακάτω.

Jenny.Gr
Freepik
  • Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου

Κανείς δεν είπε ότι η καθημερινότητά σου είναι εύκολη. Ούτε ότι ο ελεύθερος χρόνος σου είναι ατέλειωτος. Ωστόσο, είναι σημαντικό μέσα στο πρόγραμμά σου να εμπεριέχεις τα παιδιά σου. Η ανάγκη τους να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί σου και να διασκεδάζουν είναι μεγάλη, συνεπώς μην τους το χαλάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια σχέση που χαρακτηρίζεται από σεβασμό και ειλικρίνεια, είναι η ύπαρξη γερών βάσεων. Αν, λοιπόν, δεν ζήσεις τις στιγμές με το παιδί σου και δεν είσαι στο πλευρό του πώς θα του επιβάλεις να σε σεβαστεί;

  • Δείξε στο παιδί σου ότι το εκτιμάς

Κανείς δεν είπε ότι η μητρότητα/πατρότητα είναι εύκολη υπόθεση. Κανείς, όμως. Πρωταρχικός στόχος ενός γονιού είναι να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του, να τους δίνει δύναμη, να τα παρακινεί να κυνηγήσουν τα όριά τους, να τα συμβουλεύει και να τους δείχνει την εκτίμησή του. Τα παιδιά μας θέλουν να νιώθουν ότι βρισκόμαστε δίπλα τους κι όχι απέναντί τους. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός προς τους άλλους.

  • Θέσε όρια

Ο καθορισμός και η διατήρηση σαφών και ξεκάθαρων ορίων βοηθά το παιδί να καταλάβει το περιβάλλον του και να σέβεται όσα του λένε οι γονείς του. Η συμπεριφορά του προσαρμόζεται στους αντίστοιχους κανονισμούς, προκειμένου η σχέση με τους γονείς σου να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.