UPDATE

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές με τατουάζ τους ολυμπιακούς κύκλους κινδυνεύουν με αποκλεισμό


JTeam

26 Αυγούστου 2024

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές με τατουάζ τους ολυμπιακούς κύκλους κινδυνεύουν με αποκλεισμό
Getty Images @Al Bello
Αυτός ο κανόνας, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2016, θέτει νέους όρους

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2024 ξεκινούν στις 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Σεπτεμβρίου με την τελετή λήξης. Αθλητές απ’ όλο τον κόσμο θα βρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα και θα διεκδικήσουν μετάλλια, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια.

Λίγο πριν από την έναρξη, ωστόσο, αυτό που έχει κεντρίσει την προσοχή είναι ένας σχετικά καινούργιος κανόνας που έχει επιβληθεί στους συμμετέχοντες που έχουν τατουάζ με τους ολυμπιακούς κύκλους. Συγκεκριμένα, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) επέβαλε αυτόν τον αυστηρό κανονισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η «διαφήμιση σώματος», όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε.

Οι πέντε κύκλοι, που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους, ένα σχέδιο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1913, έχει γίνει τατουάζ από πλήθος αθλητών λόγω της ιστορικότητας και της σημαντικότητας της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι ένα απλό σχέδιο, συμβολίζει την αφοσίωσή τους στον αθλητισμό και τη συνεχόμενη προσπάθεια μέχρι τον ύψιστο στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου.

Jenny.Gr
Splash by Ideal Image

Η IPC, ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο σύμβολο, θεωρεί ότι συμβάλλει στη «διαφήμιση σώματος» και το απαγορεύει ρητά. Όσοι αθλητές, λοιπόν, που έχουν το συγκεκριμένο τατουάζ καλούνται να το καλύψουν ή να το κρύψουν, ώστε να μην είναι εμφανές κατά τη διάρκεια των αγώνων, ειδάλλως κινδυνεύουν με αποκλεισμό.

Το 2016, ο χρυσός παραολυμπιονίκης του Λονδίνου το 2012, Ζοζέφ Κρεκ, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, είχε αποκλειστεί από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, όταν έδειξε στην κάμερα το τατουάζ του κατά τη διάρκεια της προκριματικής σειράς. Στους επόμενους αγώνες, ο ίδιος φρόντισε να το καλύψει, προκειμένου να καταφέρει να αγωνιστεί.

Εν αναμονή, λοιπόν, της έναρξης των αγώνων, όλοι περιμένουν τη θέση της επιτροπής σχετικά με το τατουάζ με τους ολυμπιακούς κύκλους.