UPDATE

Όσο η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τέλος στις υιοθεσίες στο εξωτερικό


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2024

Όσο η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τέλος στις υιοθεσίες στο εξωτερικό
Getty Images / @Wu Hao
Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με τις οικογένειες που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία υιοθεσίας

Η Κίνα, απρόσμενα και ξαφνικά, αποφάσισε να τερματίσει την υιοθεσία των παιδιών στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να φέρει αβεβαιότητα στις οικογένειες που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία. Όπως διαβάζουμε στο BBC, τουλάχιστον 150.000 παιδιά από την Κίνα έχουν υιοθετηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ περίπου 82.000 έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ, αριθμός μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, το Πεκίνο θα επιτρέπει μόνο σε ξένους υπήκοους, που είναι συγγενείς, να υιοθετήσουν παιδιά από την Κίνα. Φυσικά, δεν εξήγησε τους λόγους που πάρθηκε αυτή η απόφαση.

«Εκτός από την υιοθεσία ενός παιδιού ή θετού τέκνου εξ αίματος συγγενών της ίδιας γενιάς, εντός τριών γενεών αλλοδαπών που έρχονται στην Κίνα για να υιοθετήσουν, η Κίνα δεν θα στέλνει παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε εκείνες τις ξένες κυβερνήσεις και οικογένειες, που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά από την Κίνα, για την καλή τους πρόθεση και την αγάπη και την καλοσύνη που έδειξαν».

Η πολιτική του ενός παιδιού που εφάρμοσε η Κίνα

Η Κίνα εφάρμοσε την αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού το 1979, ως απόρροια του αυξανόμενου πληθυσμού. Έτσι πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να αφήσουν τα παιδιά τους. Όσοι, πάλι, παραβίασαν τους κανόνες, τους επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, έχαναν και τις δουλειές τους. Σημειώνεται πως οι οικογένειες επέλεγαν να κρατήσουν τα αγόρια, για ευνόητους λόγους.

Και παρά το γεγονός πως η υιοθεσία στο εξωτερικό επισημοποιήθηκε το 1990, δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν και οι επικρίσεις. Το 2013, δε, η κινεζική αστυνομία έσωσε 92 παιδιά που είχαν απαχθεί, συλλαμβάνοντας μέλη ενός δικτύου εμπορίας ανθρώπων.

Πάντως, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο μιας άλλης απόφασης, στη Δανία, όπου σταμάτησε την υιοθεσία από το εξωτερικό λόγω ανησυχιών για κατασκευασμένα έγγραφα. Και εν συνεχεία ακολούθησε και η Ολλανδία, η οποία επίσης, δεν επιτρέπει πλέον στους πολίτες της να υιοθετούν από το εξωτερικό.

Τέλος, σχετικά με τον νόμο για ένα παιδί στην Κίνα, το 2021 καταρρίφθηκε, με το Πεκίνο να επιτρέπει σε μία οικογένεια να έχει έως και τρία παιδιά. Μαζί με την αλλαγή αυτή, η Κίνα έχει προσφέρει και φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και καλύτερη μητρική υγειονομική περίθαλψη, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων.

Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές δεν οδήγησαν σε αύξηση των γεννήσεων και το 2023 ο συνολικός πληθυσμός της χώρας, μειώθηκε για πρώτη φορά, μετά από 60 χρόνια.