UPDATE

Ταϊλάνδη: Υπεγράφη ο νόμος για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών - Από τον Ιανουάριο του 2025 ξεκινούν οι γάμοι


Άννα Καντζηλιέρη

25 Σεπτεμβρίου 2024

Ταϊλάνδη: Υπεγράφη ο νόμος για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών - Από τον Ιανουάριο του 2025 ξεκινούν οι γάμοι
Splash by Ideal Image
Η Ταϊλάνδη γίνεται ένα λαμπρό κομμάτι της ιστορίας

Τον περασμένο Μάιο, η Ταϊλάνδη ψήφισε νομοσχέδιο υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα προς την ισότητα. Έναν μήνα μετά, ο νόμος επικυρώθηκε από τα ιθύνοντα πρόσωπα και μόλις χθες υπεγράφη, δίνοντας και επίσημα άδεια σε όλα τα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται νόμιμα.

Ο νόμος δημοσιεύτηκε στη βασιλική εφημερίδα, αναφέροντας πως θα τεθεί σε ισχύ σε 120 ημέρες και έτσι, από τον Ιανουάριο του 2025 θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί κάθε γάμος ομόφυλου ζευγαριού. Η Ταϊλάνδη γίνεται ένα λαμπρό κομμάτι της ιστορίας, πηγαίνοντας «κόντρα» στις ριζωμένες στο παρελθόν απόψεις - που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Η Ταϊλάνδη χορηγεί άδεια γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια από τον Ιανουάριο του 2025

Μετά την Ταϊβάν και το Νεπάλ, η Ταϊλάνδη γίνεται η τρίτη χώρα στην Ασία που επιτρέπει βάση νόμου στα ομόφυλα ζευγάρια να κάνουν γάμο, παρέχοντας πλήρη οικονομικά, νομικά και ιατρικά δικαιώματα. «Συγχαρητήρια στην αγάπη όλων», έγραψε ο πρωθυπουργός της χώρας στο Twitter, σημειώνοντας το hashtag «η αγάπη κερδίζει».

Η Ταϊλάνδη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους, καθώς εν έτει 2024 αφήνει στην άκρη απαρχαιωμένες αντιλήψεις και οπισθοδρομικές απόψεις, φέρνοντας στο επίκεντρο της προσοχής όλους τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Ζούμε όλοι μία φορά σε αυτό τον κόσμο και πρέπει όλοι οι άνθρωποι να είμαστε ευτυχισμένοι.

Μπορεί, λοιπόν, η δημοσίευση και συνεπώς η επίσημη ανακοίνωση του συγκεκριμένου νόμου να γέμισε μηνύματα ελπίδας και αγάπης τα social media, ωστόσο ο δρόμος για την πραγμάτωσή του δεν ήταν εύκολος. Η Ταϊλάνδη αγωνίστηκε για δεκαετίες, προκειμένου να μπορέσει να πετύχει ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της. Η αγάπη υπάρχει για να ενώνει κι όχι για να χωρίζει τους ανθρώπους.

Παρά, λοιπόν, αυτό το ιστορικό βήμα προς την ισότητα, μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην καθημερινότητά τους από την κοινωνία. Ακόμα και μέλη της κυβέρνησης έχουν συντηρητικές απόψεις και οι υπέρμαχοι των ίσων δικαιωμάτων κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρουν να τους πείσουν να δεχτούν αυτή την αλλαγή. Σίγουρα άξιζε τον κόπο.