UPDATE

Τα βιβλία που αξίζουν την προσοχή σου για να διαβάσεις τον Οκτώβριο


Δήμητρα Πραντάλου

5 Οκτωβρίου 2024

Τα βιβλία που αξίζουν την προσοχή σου για να διαβάσεις τον Οκτώβριο
Unsplash
Βιβλία με συγκίνηση, με αγωνία, με τρομακτική ατμόσφαιρα για τον Οκτώβριο

Τα Σαββατοκύριακα, τα βιβλία έχουν τον πρώτο ρόλο. Είναι αυτές οι ανεκτίμητες στιγμές που φτιάχνεις έναν ζεστό καφέ, χαλαρώνεις και χάνεσαι στις σελίδες τους. Δεν υπάρχει πιο ποιοτικός χρόνος από αυτόν. Αν όμως δεν ξέρεις με ποιο να ξεκινήσεις, εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Έχουμε να προτείνουμε βιβλία που κυκλοφόρησαν μόλις, αλλά και λίγο πιο παλιά, για να διαβάσεις τον Οκτώβριο. Από αστυνομικά μέχρι αισθηματικά, τα ακόλουθα αξίζει να τα διαβάσεις.

Μπαουμγκάρτνερ

Jenny.Gr

Από τα βιβλία που μας άφησε παρακαταθήκη ο Πολ Όστερ είναι και το Μπαουμγκάρτνερ, ένα από τα πιο λαμπρά έργα του.

Η ζωή του Σάι Μπαουμγκάρτνερ έχει καθοριστεί από τη βαθιά, διαρκή αγάπη του για τη γυναίκα του, την Άννα, που σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα στη θάλασσα πριν από εννιά χρόνια. Τώρα, στα εβδομήντα ένα του, ο Μπαουμγκάρτνερ συνεχίζει να παλεύει για να ζήσει χωρίς εκείνη. Το μυθιστόρημα ξετυλίγεται μέσα από τις μνήμες και τις ιστορίες που αναδύονται, πηγαίνοντάς μας πίσω στο 1968, όταν γνωρίστηκαν ο Σάι και η Άννα, άφραγκοι φοιτητές στη Νέα Υόρκη, και στην παθιασμένη τους σχέση, διάρκειας σαράντα ετών, ενώ στη συνέχεια επιστρέφουμε στα νεανικά χρόνια του Μπαουμγκάρτνερ στο Νιούαρκ και στον πολωνικής καταγωγής πατέρα του, ιδιοκτήτη ενός καταστήματος ρούχων και αποτυχημένο επαναστάτη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Μίμικ

Jenny.Gr

Το Μίμικ είναι από τα βιβλία που η αίσθηση του φόβου βρίσκεται σε όλες τις σελίδες του. Η Χάνα Χερμπστ είναι η πιο έμπειρη ειδικός στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου στη Γερμανία. Ως σύμβουλος της Αστυνομίας, έχει βοηθήσει να συλληφθούν πολλοί επικίνδυνοι εγκληματίες.

Αλλά τώρα, καθώς παλεύει με την απώλεια μνήμης μετά από μια εγχείρηση, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή περίπτωση: Μια μέχρι πρότινος άμεμπτη γυναίκα ομολογεί ότι δολοφόνησε βάναυσα την οικογένειά της. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Πάουλ, επέζησε. Μετά την ομολογία της, η μητέρα δραπετεύει. Ψάχνει τον γιο της για να ολοκληρώσει την «αποστολή του θανάτου» της; Η Χάνα έχει μόνο το σύντομο βίντεο της ομολογίας της για να βγάλει τα συμπεράσματά της. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Η δολοφόνος στο βίντεο είναι αυτή η ίδια.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Έρωτας, ξόρκια και ζεστή σοκολάτα

Jenny.Gr

Η Νάντια Ελ-Φασί έγραψε ένα βιβλίο με μπόλικη μαγεία. Η Ντίνα Γουίτλοκ είναι ζαχαροπλάστισσα-μάγισσα. Έχει δικό της καφέ στο Λονδίνο, όπου σερβίρει στους πιστούς πελάτες της γλυκά πασπαλισμένα με μπόλικη δόση μαγείας. Ωστόσο μόνο λίγοι, εκλεκτοί φίλοι γνωρίζουν ότι έχει μαγικές δυνάμεις ή πως μια κατάρα σκιάζει την ερωτική της ζωή. Πώς να ερωτευτείς όταν είναι βέβαια ότι το ταίρι σου θα το βρουν κάμποσες συμφορές;

Ο Σκοτ Μέισον έχει επιστρέψει πλέον στο Λονδίνο μετά τα ταξίδια του στον κόσμο. Έλειπε δυο χρόνια έπειτα από έναν δυσάρεστο χωρισμό και συνειδητοποιεί πια πόσα πράγματα έχασε όλο αυτό το διάστημα. Στον γάμο του καλύτερού του φίλου, λοιπόν, είναι αποφασισμένος να γίνει ο τέλειος κουμπάρος. Δεν περιμένει όμως να μαγευτεί από την παράνυφο, που είναι αφενός η ιδιοκτήτρια του καινούργιου, αγαπημένου του καφέ, αφετέρου –κάτι που αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη– μάγισσα.

Ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή, με βόλτες σε αλλόκοτους κήπους-λαβυρίνθους, χειρομαντείες υπό των φως των κεριών κι ένα μεταμεσονύκτιο τελετουργικό για το Χάλογουιν, η χημεία μεταξύ του Σκοτ και της Ντίνα είναι αδιαμφισβήτητη. Θα μπορέσει η Ντίνα να αναστρέψει την κατάρα προτού ραγίσει την καρδιά και των δύο;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Πριν κρυώσει ο καφές

Jenny.Gr

Ο Τοσικάζου Καβαγκούτσι αποφάσισε να γράψει δύο υπέροχα και συγκινητικά βιβλία, ξεκινώντας με το «Πριν κρυώσει ο καφές». Βρισκόμαστε στο Τόκιο, σε ένα καφέ που σερβίρει καλοψημένο καφέ εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια. Είναι όμως γνωστό σε όλους για τη δυνατότητα οι πελάτες του να ταξιδεύουν στον χρόνο. Πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες όμως και φυσικά να προλάβουν να επιστρέψουν στο παρόν.

Τέσσερις άνθρωποι επιχειρούν να γυρίσουν και έρχονται αντιμέτωποι με αλήθειες και αποκαλύψεις, που θα αλλάξουν τους ίδιους στο παρόν. Ο Καβαγκούτσι διερευνά το αιώνιο ερώτημα: Τι θα άλλαζες αν μπορούσες να ταξιδέψεις στο παρελθόν; Και κυρίως, ποιον θα ήθελες να συναντήσεις, ίσως για μία τελευταία φορά; Το επόμενο που κυκλοφόρησε, ονομάζεται «Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια» και αναμφίβολα είναι δύο βιβλία που πρέπει να διαβάσεις.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το Σπίτι της

Jenny.Gr

Η Μαρία Ράπτη έγραψε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά βιβλία, με την υπόθεση να εκτυλίσσεται στην Λακωνία, το 2000 και το 2023. Ένα ολονύχτιο, μυστικό πάρτι στο παλιό σφαγείο, μέσα στο φαράγγι της πόλης. Μια ανάπαυλα από τις ατέλειωτες Πανελλαδικές εξετάσεις με ποτά και ξέφρενο χορό. Όμως το επόμενο πρωί ξημερώνει σκληρά, καθώς η δεκαπεντάχρονη Λίνα δεν βρίσκεται πουθενά. Κάθε έρευνα αποβαίνει άκαρπη.

Απρίλιος 2023. Η Άννα, που δεν έχει καταφέρει να συμφιλιωθεί με την εξαφάνιση της αδερφής της, επιστρέφει στο πατρικό της. Όμως αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά: η απόμακρη, αυταρχική μητέρα της είναι βαριά άρρωστη. Το κενό που αφήνει θα αποκαλύψει μια συνταρακτική αλήθεια.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell

Ραντεβού κατά συρροή

Jenny.Gr

Από τα πιο ανατρεπτικά, γρήγορα και ξεκαρδιστικά βιβλία, σχετικά με το online dating και τα ραντεβού. Η Γκουέν Τέρνερ είναι επιχειρηματίαςκαι barista μερικής απασχόλησης. Της αρέσουν: τα podcast με αληθινά εγκλήματα, τα τυρογαριδάκια (όσο πιο πορτοκαλί τόσο καλύτερα), οι εμμονικές επισκέψεις σε εφαρμογές γνωριμιών.

Δεν της αρέσουν: τα διήμερα χανγκόβερ, οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως επιχειρηματίες…και να ανακαλύπτει πως το τελευταίο της φλερτ ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος (μάλλον αυτό έπρεπε να το βάλει πρώτο στη λίστα). Λένε πως ο ρομαντισμός έχει πεθάνει, αλλά αν η Γκουέν δεν καταφέρει να πιάσει τον μυστηριώδη δολοφόνο που έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε άντρα με τον οποίο έχει βγει ποτέ ραντεβού, θα πεθάνουν πολλοί περισσότεροι.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο