Τα 100 δεν θα γίνουν τα νέα 80, αφού η ανθρωπότητα φαίνεται πως έχει φτάσει τα ανώτατα όρια του προσδόκιμου της ζωής. Ναι, παρά τις προόδους και τις έρευνες, μάλλον δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στη συνολική διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Μια μελέτη/ανάλυση δεδομένων από τους μακροβιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, έδειξε πως οι βελτιώσεις στο προσδόκιμο της ζωής έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Με βάση τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νature Aging, από το 1990 το προσδόκιμο ζωής στους μακροβιότερους πληθυσμούς στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 6,5 χρόνια. Στην καλύτερη περίπτωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι το 15% των γυναικών και το 5% των αντρών στις περιοχές με τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο, θα φτάσει τα 100 αυτόν τον αιώνα. Μάλιστα, τα κορίτσια που γεννήθηκαν το 2019 σε αυτά τα μέρη έχουν 5,1% πιθανότητα να φτάσουν τα 100 χρόνια, ενώ τα αγόρια μόνο 1,8% πιθανότητα.
Η έρευνα παρακολούθησε τα στοιχεία προσδόκιμου ζωής από το 1990 έως το 2019 σε οκτώ χώρες με μακροβιότερους πληθυσμούς, δηλαδή τις Αυστραλία, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ισπανία και Ελβετία. Στην έρευνα, συμπεριλήφθηκαν και οι ΗΠΑ, λόγω προηγούμενων εκτιμήσεων για σημαντική άνοδο του προσδόκιμου ζωής.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζέι Ολσάνσκι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα σε μεγαλύτερες ηλικίες ζουν σε χρόνο που κατασκευάστηκε από την ιατρική. Θα πρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας σε προσπάθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση και παρατείνουν το φάσμα της υγείας». Ο ίδιος, τόνισε ότι ακόμα και αν εξαλειφθούν όλοι οι θάνατοι πριν την ηλικία των 50, η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής θα ήταν ελάχιστη.