WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο μοναδικός τρόπος για να καταλάβεις ότι κάποιος λέει ψέματα, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

1 Οκτωβρίου 2024

Ο μοναδικός τρόπος για να καταλάβεις ότι κάποιος λέει ψέματα, σύμφωνα με έρευνα
Unsplash/Kenzie Kraft
Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς αν κάποιος λέει την αλήθεια, δώσε προσοχή σε αυτήν τη λεπτομέρεια

«Πώς μπορώ να καταλάβω ότι κάποιος μου λέει ψέματα;» ίσως έχει αναρωτηθεί πολλές φορές όταν αλληλεπιδράς με άτομα που θεωρείς πως όσα υποστηρίζουν, απλώς δεν στέκουν. Προσπαθείς να πιαστείς από μερικές λέξεις τους, να καταλάβεις τη γλώσσα του σώματός τους και να ακολουθήσεις πολλές άλλες τεχνικές για να ανιχνεύσεις ένα ψέμα τους.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είμαστε καλοί από τη φύση μας στο να διακρίνουμε πότε κάποιος μας λέει ψέματα. Αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχει ένας τρόπος για να αξιολογήσεις την εγκυρότητα των όσων σου λέει ο συνομιλητής σου. Σύμφωνα με την Ντανιέλα Κας, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sam Houston στο Huntsville του Τέξας, για να καταλάβεις εάν κάποιος σου λέει ψέματα, πρέπει να δώσεις βάση στις λεπτομέρειες των όσων λέει και εάν αυτές είναι άμεσα σχετικές με το θέμα. Η ίδια, επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο, διαπίστωσε επίσης ότι όταν οι άνθρωποι εκπαιδεύονται να δίνουν προσοχή σε αυτό το κομμάτι, είναι σε θέση να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα.

Για να διεξαχθεί η μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν μια ποικιλία δηλώσεων από φοιτητές σχετικά με το αν είχαν ολοκληρώσει μια εργασία, με βάση πραγματικές δικαιολογίες που είχε ακούσει η Ντανιέλα Κας, κατά τη διάρκεια των ετών. Ορισμένες ήταν σύντομες και απλές, ενώ άλλες είχαν πολλές λεπτομέρειες. Οι συμμετέχοντες, ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν μια λεπτομερή εξήγηση από ό,τι μια απλή. Και έτσι, οι ερευνητές κατάληξαν στο ότι αν κάποιος έχει αργήσει, τείνουμε να πιστεύουμε μια εξήγηση όπως αυτή: «Έγινε ένα σοβαρό ατύχημα στον δρόμο και οι αστυνομικοί έκλεισαν τρεις λωρίδες για περισσότερο από μία ώρα». Μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό, όμως, να πιστέψουμε κάποιον που λέει απλώς: «Είχε πολλή κίνηση».

Πώς να καταλάβεις ότι κάποιος λέει ψέματα, δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες

Όμως, όπως έδειξαν προηγούμενες έρευνες, δεν είναι όλες οι λεπτομερείς εξηγήσεις ίδιες. Μια λεπτομερής εξήγηση είναι πιο πιθανό να είναι αληθινή εάν οι λεπτομέρειες σε αυτήν είναι άμεσα σχετικές με το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, για παράδειγμα, ένας φοιτητής που ενώ δεν είχε κάνει τις εργασίες του, μιλούσε για το πώς εκείνες ήταν εύκολα κατανοητές και ότι του άρεσε η ύλη, ήταν πιο πιθανό να λέει ψέματα ότι έκανε τις εργασίες του από ό,τι εκείνος που μίλησε για τις λεπτομέρειες της εργασίας που έκανε.

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς αν κάποιος λέει την αλήθεια, δώσε μεγάλη προσοχή στις συγκεκριμένες πληροφορίες που μοιράζεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.