UPDATE

Οι Φιλιππίνες πρωτοπορούν: Βουλευτής προτείνει ειδική άδεια για τους φρεσκοχωρισμένους υπαλλήλους


JTeam

16 Οκτωβρίου 2024

Οι Φιλιππίνες πρωτοπορούν: Βουλευτής προτείνει ειδική άδεια για τους φρεσκοχωρισμένους υπαλλήλους
Unsplash
Ένας βουλευτής της κυβέρνησης των Φιλιππίνων σέβεται τα «θέματα καρδιάς» και προτείνει τη χορήγηση ειδικής άδειας για τους χωρισμένους υπαλλήλους. Ναι, σωστά διάβασες

Οι Φιλιππίνες είναι ένα βήμα μπροστά και δεν το λέμε εμείς, αλλά το επιβεβαιώνει η απίθανη είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Βουλευτής της κυβέρνησης,ο Λόρνταν Σουάν, πρότεινε τη χορήγηση ειδικής άδειας στους υπαλλήλους που έχουν πληγωθεί συναισθηματικά από έναν χωρισμό και χρειάζονται μια παύση από την επαγγελματική δράση τους.

Υποστηρίζοντας πως οι εργοδότες πρέπει να ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, έκρινε σημαντική αυτή την αλλαγή. Ειδικότερα, ο βουλευτής ισχυρίστηκε πως ένας χωρισμός μπορεί να ραγίσει την καρδιά μας, να μας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και να μας γεμίσει θλίψη. Συνεπώς, αυτή η ψυχολογική πτώση λειτουργεί σαν εμπόδιο στην απόδοσή μας στη δουλειά, αφού παύουμε να είμαστε παραγωγικοί. Η σκέψη μας μονοπωλείται από τον χωρισμό.

Δίνοντας, λοιπόν, στον εργαζόμενο το δικαίωμα να απουσιάσει από την εργασία του, μετά από μια τέτοια κατάσταση που έχει άμεση επίδραση στην ψυχική υγεία του, τον βοηθάς εμπράκτως, ενώ, παράλληλα, ενισχύεις την καλή ενέργεια της εταιρείας. Η προτεινόμενη άδεια είναι άνευ αποδοχών - τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο - και περιλαμβάνει μία ημέρα για τους εργαζόμενους κάτω των 35 ετών και τρεις ημέρες για όσους έχουν συμπληρώσει το 36ο έτος της ηλικίας τους.

Γυναίκα προβληματισμένη
© Unsplash/ Chermiti Mohamed

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του βουλευτή, αυτή η πρόταση έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους εργοδότες και να προσφέρει μια συναισθηματική προστασία στους υπαλλήλους την περίοδο της ζωής τους που είναι ευάλωτοι. Και μπορεί ένας χωρισμός να χρειάζεται συνήθως αρκετό καιρό να ξεπεραστεί, ωστόσο ο βουλευτής των Φιλιππίνων κάνει την αρχή. Η πρόταση έχει τεθεί υπό συζήτηση, όμως ακόμα δεν έχει θεσπιστεί.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων τις σχέσεις και συγκεκριμένα τους χωρισμούς, που είθισται να μας στενοχωρούν και να μας βαραίνουν. Πέρα από αυτό, η καλή είδηση της ημέρας είναι ότι στις Φιλιππίνες τα θέματα ψυχικής υγείας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, φτάνοντας μέχρι τη Βουλή.