UPDATE

«Anatomy of Lies»: Πώς η Ελίζαμπεθ Φιντς έπεισε τους πάντες πως είχε καρκίνο, για να γίνει σεναριογράφος στο Grey’s Anatomy


Δήμητρα Πραντάλου

16 Οκτωβρίου 2024

«Anatomy of Lies»: Πώς η Ελίζαμπεθ Φιντς έπεισε τους πάντες πως είχε καρκίνο, για να γίνει σεναριογράφος στο Grey’s Anatomy
Youtube
Η ιστορία της Ελίζαμπεθ Φιντς θα μπορούσε να είναι σενάριο για ταινία, ωστόσο τα ψέματα της διήρκησαν επτά χρόνια

Για επτά χρόνια η Ελίζαμπεθ Φιντς, η σεναριογράφος του Grey’s Anatomy, προσποιούνταν σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα οστά. Μάλιστα, προκειμένου το αφήγημά της να γίνει πειστικό, έκανε παρεμβάσεις στην εξωτερική της εμφάνιση, είτε ξυρίζοντας το κεφάλι της, είτε χρησιμοποιώντας μακιγιάζ για πιο «πρασινωπή απόχρωση», προκειμένου να φαίνεται πως δεν ήταν καλά, ενώ για την υποτιθέμενη χημειοθεραπεία της, κολλούσε έναν καθετήρα στο χέρι της και έλεγε πόσο εξαντλημένη ήταν από τη διαδικασία.

Το ψέμα της βγήκε στην φόρα το 2022, όταν η Ελίζαμπεθ Φιντς αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως δεν είχε καμία μορφή καρκίνου, σοκάροντας τον κόσμο που μέχρι εκείνη την ημέρα, είχε δείξει τον σεβασμό του για το θάρρος και τη δύναμη της. Αυτή η ιστορία που θα μπορούσε να είναι ένα καλό σενάριο για ταινία, είναι ξανά στο προσκήνιο εξαιτίας του ντοκιμαντέρ «Anatomy of Lies», το οποίο ξετυλίγει τα ψέματα της Φιντς όλα τα χρόνια.

Πρόσωπα που ήταν κοντά με την Ελίζαμπεθ Φιντς, αλλά και η πρώην σύζυγος της, παραχωρούν συνεντεύξεις φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία και παρουσιάζοντας το χρονικό του ψέματος. Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε χθες στο Peacock και προφανώς κέρδισε γρήγορα την προσοχή. Βασίζεται επίσης στο εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Evgenia Peretz στο Vanity Fair, το οποίο περιγράφει με λεπτομέρειες την άνοδο και την απότομη πτώση της.

Η ίδια, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, προχώρησε σε ανάρτηση στο Instagram της λέγοντας μεταξύ άλλων πως «έχω δώσει κάθε δικαίωμα να μην με πιστεύει κανείς. Είπα πολλά ψέματα και πλήγωσα ανθρώπους που ήταν δίπλα μου. Η συγγνώμη είναι μια μικρή λέξη μπροστά σε αυτά που έκανα. Παγίδευσα τον εαυτό μου με τα τόσα ψέματα και πρόδωσα την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες μου. Ξεκίνησα να λαμβάνω ψυχολογική υποστήριξη, τρία χρόνια περίπου, και εργάζομαι σκληρά καθημερινά για να ζήσω μια ζωή μόνο με αλήθειες. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και τίποτα δεν διαγράφει το τραύμα που δημιούργησα».

Η ιστορία της Ελίζαμπεθ Φιντς

Η αφετηρία της ιστορίας της Ελίζαμπεθ Φιντς ήταν τον Φεβρουάριο του 2014, όταν με ένα κείμενο της στο περιοδικό Elle, περιέγραφε την θανατηφόρα μορφή καρκίνου από την οποία έπασχε, και έγραφε ταυτόχρονα για το όνειρό της να γίνει κομμάτι του Grey’s Anatomy. Αυτό το κείμενο έπεσε στην αντίληψη των παραγωγών της σειράς, οι οποίοι προφανώς τη λυπήθηκαν, αλλά θεώρησαν πως η εμπειρία της θα έχει να δώσει πολλά στη σειρά, τηνσυμπεριέλαβαν στην ομάδα των σεναριογράφων.

Η Ελίζαμπεθ Φιντς δεν ήταν τελείως άγνωστη, βέβαια. Προηγουμένως είχε εργαστεί ως βοηθός σεναριογράφου στη σειρά «True Blood», ενώ αργότερα βρέθηκε στο επιτυχημένο «The Vampire Diaries».

Αφού πήρε τη δουλειά των ονείρων της και κατάφερε να πείσει τους παραγωγούς για τη νόσο, η Ελίζαμπεθ Φιντς κατάλαβε πως αφού το ξεκίνησε, έπρεπε να το συνεχίσει. Δήλωνε σε συνεντεύξεις της αργότερα πως αρκετά επεισόδια της σειράς, ήταν εμπνευσμένα από τις δικές της εμπειρίες. Φυσικά και είχαν προκαλέσει συγκίνηση τα λόγια της και φυσικά ο κόσμος την αποθέωνε όπως μπορούσε. Η σεναριογράφος είχε τραβήξει την προσοχή του Χόλιγουντ και πλέον όλα ήταν μη αναστρέψιμα.

Και εγένετο, εννοείται, το επεισόδιο όπου η χειρουργός Έιβερι, μαθαίνει πως πάσχει από καρκίνο στα οστά. Το επεισόδιο φαντάζεστε ποια το έγραψε.

Η Ελίζαμπεθ Φιντς πήγαινε ακόμα και για χημειοθεραπεία, προκειμένου να παίρνει «έμπνευση» για τη σειρά. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η «ασθένεια» της ένα ψέμα, αλλά η μισή της ζωή. Ένας κυκλώνας ψεμάτων, όπου η ίδια είχε παρασυρθεί. Είχε πει πως ο αδερφός της, για παράδειγμα, είχε αυτοκτονήσει, ενώ είναι ζωντανός και ζει την Φλόριντα.

Η αποκάλυψη που ήρθε από την σύζυγό της

Κι ενώ η Ελίζαμπεθ Φιντς συνέχιζε το ψέμα και έχοντας περάσει τα χρόνια, η σύζυγος της, Τζένιφερ Μπάγιερ, έστειλε email στην Σόντα Ράιμς, εξηγώντας της πως η Φιντς τα είχε επινοήσει όλα. Τον επόμενο μήνα ήταν ήδη παρελθόν από το Grey’s Anatomy, ενώ αργότερα η Disney πραγματοποίησε έρευνα και η πρώην -πλέον- σεναριογράφος αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια.