UPDATE

Κολοκύθες, φαντάσματα, κεράσματα: Αλήθεια, τι πραγματικά γιορτάζουμε το Halloween


Άννα Καντζηλιέρη

16 Οκτωβρίου 2024

Κολοκύθες, φαντάσματα, κεράσματα: Αλήθεια, τι πραγματικά γιορτάζουμε το Halloween
Unsplash
Το Halloween έρχεται από την Αμερική και παρά τη δημοφιλία του σε όλο τον κόσμο, λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του. Άλλωστε, δεν είχαμε και στο χωριό μας

Αν ζεις στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη, θα έχεις παρατηρήσει πως ζαχαροπλαστεία, καταστήματα με παιδικά ρούχα και βιβλιοπωλεία έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε ρυθμούς Halloween. Θεματικά γλυκά, κολοκύθες, αράχνες, ιστοί, γιρλάντες, μπαλόνια, σκελετοί είναι κάποια από τα στοιχεία που παρατηρούμε κάθε χρόνο στις διακοσμήσεις. Το γνωστό «trick or treat» ήδη ηχεί στα αυτιά μας, όμως μισό λεπτό: Εσύ γνωρίζεις τι πραγματικά γιορτάζουμε το Halloween; Διότι πίσω απ’ όλα αυτά τα φαντασμαγορικά props, κρύβεται η ιστορία του.

Το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και για τους Αμερικανούς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή μετά τα Χριστούγεννα. Το 2017, οι κάτοικοι των ΗΠΑ και του Καναδά ξόδεψαν περισσότερα από 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν και κατά τη διάρκειά του στο πλαίσιο των εορτασμών. Μολονότι δεν θεωρείται επίσημη αργία, πλήθος κόσμου συμμετέχει στις εκδηλώσεις - φυσικά μεταμφιεσμένος - από μικρά παιδιά μέχρι ενήλικες όλων των ηλικιών. Είθισται να γιορτάζεται το βράδυ, ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο λαμβάνουν χώρα πολλά πρωινά και απογευματινά πάρτι για τους μικρούς κύριους και τις μικρές κυρίες.

Jenny.Gr
Unsplash

Πώς γιορτάζεται το Halloween στην Αμερική σήμερα

Κι αν αναρωτιέσαι πώς μοιάζει μια τυπή ημέρα του Halloween στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σου έχουμε την απάντηση. Ο ήλιος έχει πέσει, το σκοτάδι κυριαρχεί και τα παιδιά, αφού φορέσουν τα κοστούμια τους, βγαίνουν στη γειτονιά και κάνουν κόλπα. Οι ενήλικες διοργανώνουν μεγάλα πάρτι, ενώ στα σπίτια και στους κήπους υπάρχει θεματική διακόσμηση.

Την ημέρα που γιορτάζεται επίσημα το Halloween - την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη - τα παιδιά πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ρωτάνε «φάρσα ή κέρασμα;». Τότε, οι οικοδεσπότες ανοίγουν το σπίτι τους, θαυμάζουν τα κοστούμια που φορούν τα παιδιά, τα οποία φτιάχνονται με ιδιαίτερη προσοχή, φαντασία και δεν είναι απαραίτητα τρομακτικά - και τα κερνούν γλυκά. Αν τα παιδιά, δεν κεραστούν, πρέπει να κάνουν ένα κόλπο, σύμφωνα με το έθιμο. Αξίζει να σημειωθεί, πως το ¼ των γλυκών που αγοράζεται κάθε χρόνο στην Αμερική, αγοράζεται την ημέρα του Halloween.

Πολλές φορές, οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στις «καλές» γειτονιές, εκεί όπου υπάρχουν περισσότερα γλυκά και οι διακοσμήσεις είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο, αν κάποια οικογένεια θέλει να εξαιρεθεί από το Halloween, μπορεί απλώς να κρατήσει όλα τα φώτα της κύριας όψης του σπιτιού της κλειστά.

Jenny.Gr
Unsplash
Jenny.Gr
Unsplash

Η ιστορία του Halloween

Το Halloween έχει τις ρίζες του στην παγανιστική κέλτικη γιορτή, Samhain, η οποία γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ιρλανδία πριν από 2.000 χρόνια. Σηματοδοτεί την έναρξη του κρύου και του χειμώνα, εποχή που τότε ήταν συνυφασμένη με τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Αυτή την περίοδο του χρόνου, οι ειδωλολάτρες πίστευαν ότι τα πνεύματα φτάνουν στον κόσμο των ζωντανών.

Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη το 1000 μ.Χ, η εκκλησία ονόμασε αυτή την ημέρα «Ημέρα όλων των Ψυχών» (έπειτα «Ημέρα των Πάντων» ή Hallowmas) και αντέγραψε παραδόσεις από τη Samhain, αφού γιορτάζονταν με φορεσιές, παρελάσεις και φωτιές. Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας το Halloween και μέχρι σήμερα θεωρείται στην Αμερική μία από τις πιο εμπορικές γιορτές.

TAGS