UPDATE

Όταν ένα καλό σενάριο συναντά υπέροχες ερμηνείες, τότε το αποτέλεσμα είναι η «Έρημη Χώρα» του Ertflix


Δήμητρα Πραντάλου

16 Οκτωβρίου 2024

Όταν ένα καλό σενάριο συναντά υπέροχες ερμηνείες, τότε το αποτέλεσμα είναι η «Έρημη Χώρα» του Ertflix
Instagram / erimi.xora
Βρεθήκαμε στην avant premiere του δεύτερου κύκλου της σειράς «Έρημη Χώρα», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και ξέρουμε από τώρα τι θα κάνεις την Παρασκευή. Ναι, είναι η πρεμιέρα της στο Ertflix

Γινόμαστε πολλές φορές αυστηροί με τις ελληνικές σειρές. Μας χαλάει το ένα, μας ξινίζει το άλλο. Συγκρίνουμε συνεχώς την ελληνική μυθοπλασία με παραγωγές ξένων χωρών, λες και υπάρχουν τα ίδια δεδομένα. Για την ακρίβεια, είναι σαν να προσπαθούμε να ενώσουμε το ένα άκρο με το άλλο. Μπορούμε αντ’αυτού να συμφωνήσουμε πως η ελληνική μυθοπλασία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά και η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός πως παρακολουθούμε με περισσότερο ενδιαφέρον κάθε τι καινούριο που έρχεται.

Με το ίδιο ενδιαφέρον έχουμε στρέψει την προσοχή μας στην Έρημη Χώρα, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα, που επιστρέφει με τον δεύτερο κύκλο, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Ο πρώτος κύκλος ήταν μια υπέροχη δουλειά και η απόδειξη πως το καλό σενάριο αποτελεί την πιο σωστή μαγιά για μια επιτυχημένη συνταγή.Ένα σενάριο που όπως είπε και ο ίδιος ο Γκικαπέππας στην avant premiere του δεύτερου κύκλου, το πίστεψαν όλοι οι ηθοποιοί. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις ερμηνείες και το πάθος τους, που εξίσου συνέβαλαν στο να συγκεντρώσει η μίνι σειρά πάνω από 2,5 εκατομμύρια προβολές στο Ertflix και αναμφίβολα να μιλάμε για μια μεγάλη νίκη της πλατφόρμας της ΕΡΤ.

Στον πρώτο κύκλο κάναμε κανονικό binge-watching, αλλά δεν είχαμε και άλλη επιλογή. Τα επεισόδια μας γεννούσαν περιέργεια και αγωνία για τη συνέχεια, μέχρι που φτάσαμε στο καταιγιστικό φινάλε.

Η Έρημη Χώρα συνεχίζει το ταξίδι της

Πάμε όμως στα του δεύτερου κύκλου. Η Έρημη Χώρα μας άφησε με πολλά ερωτήματα στον πρώτο κύκλο. Γι’αυτό και τα γεγονότα του παρελθόντος, έρχονται τώρα στο φως με τον δεύτερο κύκλο. Το πρώτο επεισόδιο μας ταξιδεύει 12 χρόνια πίσω, ώστε να καταλάβουμε τι μεσολάβησε και ο Λουκάς έγινε ένας απόμακρος και σκληρός άντρας. Ναι, ξέρουμε ότι ο θάνατος της Μάρθας, της συζύγου του ευθύνεται, αλλά πώς φτάσαμε ως εκεί; Τα νέα επεισόδια θα έχουν αρκετές αναδρομές γιατί όπως ακούγεται και στο trailer «το παρελθόν θα σε βρει όπου και να είσαι».

Κρίνοντας από τα πρώτα επεισόδια, ο Γιώργος Γκικαπέππας, οι συντελεστές και οι ηθοποιοί έχουν δώσει ξανά όλη τη δυναμική τους για να δημιουργήσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, με κινηματογραφικά πλάνα και επιβλητική ατμόσφαιρα. «Γράφοντας την Έρημη Χώρα, ταξίδεψα βαθιά μέσα μου και νιώθω ότι έγινα πιο δίκαιος άνθρωπος. Σκηνοθετώντας την Έρημη Χώρα, έμαθα ότι το να σπουδάζεις ξανά τη δουλειά σου είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Γκικαπέππας στην avant premiere.

Συνεχίζουν οι ερμηνείες να είναι όλες εξαιρετικές, ακόμη ένας λόγος να χαιρόμαστε για μια τόσο ωραία ελληνική σειρά στην τηλεόραση, ακόμα κι αν είναι σε πλατφόρμα. Πρέπει όμως να γίνει ειδική αναφορά στην Άννα-Μαρία Μαρινάκη, που κάνει πραγματικά τρομερή δουλειά στον ρόλο της Εύας, που να σημειωθεί δεν είναι καθόλου εύκολος.

Η Έρημη Χώρα, για όσους δεν γνωρίζουν, διαδραματίζεται στην βόρεια Ελλάδα, φανερώνοντας φυσικά όλες τις παθογένειες της επαρχίας. Καταπιάνεται με ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και όσο τα επεισόδια προχωρούν, όλοι οι ήρωες αποδυναμώνονται εσωτερικά και έρχονται αντιμέτωποι με τους φόβους και τις ανασφάλειες τους. Τη δική τους «έρημη χώρα».

Jenny.Gr
Έρημη Χώρα / ΕΡΤ

Στα νέα επεισόδια, ξεκινά η αστυνομική έρευνα μετά το «μακελειό» που έγινε στο σπίτι του Λουκά, η οποία στρέφεται στο σκοτεινό παρελθόν. Φυσικά η τύχη της Εύας δοκιμάζεται ξανά, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μία ακόμη τραγωδία. Σίγουρα και στον δεύτερο κύκλο η αγωνία θα έχει τον πρώτο ρόλο, αφού φαίνεται πως υπάρχουν πρόσωπα που κάτι κρύβουν. Η Έρημη Χώρα είναι, όπως είπαμε και παραπάνω, μια σειρά για binge-watching, που τα έχει όλα.

Δεν ξέρω τι θα κάνεις την Παρασκευή, αλλά αν μείνεις σπίτι, αξίζει και με το παραπάνω να βάλεις την Έρημη Χώρα στο Ertflix, η οποία έρχεται με τέσσερα επεισόδια διαθέσιμα.