Κοτόπουλο Ελεύθερης Βοσκής: Πώς να διοργανώσεις ένα τέλειο χριστουγεννιάτικο δείπνο εύκολα και γρήγορα
Άννα Καντζηλιέρη
19 Δεκεμβρίου 2024
Ο Δεκέμβριος, ο τελευταίος μήνας του χρόνου, είναι συνυφασμένος με τα Χριστουγέννα και την Πρωτοχρονιά. Αυτή την περίοδο, τα συναισθήματα ξεχειλίζουν από μέσα μας και όλοι ανυπομονούμε να συναντήσουμε τους ανθρώπους μας και να περάσουμε μαζί τους τις γιορτές.
Μία από τις αγαπημένες παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας τη γιορτινή περίοδο είναι φυσικά τα οικογενειακά τραπέζια. Εκεί, που πέρα από το φαγητό, μοιραζόμαστε και συναισθήματα. Φροντίδα, ζεστασιά, θαλπωρή, αλληλεγγύη και αγάπη είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτές τις μαζώξεις, οι οποίες μας γυρνούν πίσω στα παιδικά χρόνια μας, ξυπνώντας αναμνήσεις.
Οι λαχταριστές συνταγές της γιαγιάς, τα κλασικά πιάτα της μαμάς και οι εναλλακτικές προσθήκες των νεότερων συνθέτουν ένα μενού για κάθε γούστο και προτίμηση. Η γαλοπούλα, το χοιρινό, αλλά και το γιουβέτσι με κατσικάκι είναι φαγητά που είθισται να υπάρχουν στα γιορτινά τραπέζια ανάλογα την περιοχή και τα έθιμα. Το φαγητό, ωστόσο, που δεν λείπει ποτέ από κανένα σπίτι είναι το κοτόπουλο. Υγιεινό, με υψηλή θρεπτική αξία και εξίσου αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους ήταν, είναι και θα είναι η safe επιλογή μας.
Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και φροντίζει για εμάς πριν από εμάς. Τα ζουμερά και τρυφερά κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, που μεγαλώνουν σε υψόμετρο 700 μέτρων και τρέφονται μόνο με 100% φυτικές πιστοποιημένες, τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι, έχουν ποιότητα, ασφάλεια, προστασία και αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Με αφετηρία την οροσειρά της Πίνδου, φτάνουν στα πιάτα μας μέσα από τα πιο λαχταριστά και εκλεπτυσμένα γεύματα, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών.
Η χριστουγεννιάτικη συνταγή με κοτόπουλο που θα λατρέψουν όλοι
Αν, λοιπόν, βρίσκεσαι προς αναζήτηση μιας χριστουγεννιάτικης συνταγής με βασικό υλικό το κοτόπουλο, που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου και θα αναβαθμίσει το μενού, η εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ» και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έχουν την απάντηση. Κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής «ΠΙΝΔΟΣ» στο φούρνο μαζί με εσπεριδοειδή, σκόρδο και μυρωδικά. Μέσα σε περίπου δύο ώρες, θα έχεις στο τραπέζι σου το πιο comfort food για όλους.
Υλικά:
1 Κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ
200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
2 λεμόνια, χυμό
2 πορτοκάλια, χυμό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 φλ. κρασί λευκό, ξηρό
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, κατά βούληση
1 κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. κουρκουμά
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 σκόρδο, κομμένο σε φέτες
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC.
2.Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής.
3.Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, βράζουμε το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
4.Αφαιρούμε το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
5.Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το κρασί, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και τον κουρκουμά, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
6.Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, φροντίζοντας να πάει παντού, μέσα έξω, ακόμα και ανάμεσα στην πέτσα και το κρέας του.
7.Γεμίζουμε το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής με το λεμόνι, το πορτοκάλι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
8.Αραδιάζουμε στο ταψί, γύρω από το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, τις φέτες του σκόρδου, τις φέτες λεμονιού, τις φέτες κρεμμυδιού, μερικά κλωναράκια δεντρολίβανο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
9.Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε για 60 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής.
10.Βγάζουμε το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής από το φούρνο, αφαιρούμε από το εσωτερικό του το λεμόνι και το πορτοκάλι και σερβίρουμε.
Διακόσμηση χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Πέρα από το φαγητό, εξίσου σημαντική είναι και η διακόσμηση του εορταστικού τραπεζιού. Αδιαμφισβήτητα, το πρωταγωνιστικό χρώμα είναι το κόκκινο. Βάζα με ψηλά κόκκινα κεριά και κουκουνάρια, φυτά, όπως το Αλεξανδρινό, αλλά και πιατέλες με πράσινες γιρλάντες και αρωματικά κεριά, κατέχουν δικαίως μια θέση.
Αν είσαι λάτρης του μίνιμαλ στιλ, περιορίσου στις κόκκινες πετσέτες και σε μερικά γκι, που θα χαρίσουν χριστουγεννιάτικη νότα χωρίς να ξεπεράσουν τα όρια.
Αυτές τις γιορτές, οι γεύσεις και οι μυρωδιές θα κυριαρχήσουν στα οικογενειακά τραπέζια, αποτελώντας τη βάση για να δημιουργήσουμε νέες και γεμάτες ζεστασιά αναμνήσεις. Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» είναι δίπλα μας στις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής, εκεί που το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους.