Πώς να μην μείνεις στο "διαβάστηκε" - Νέα έρευνα αποκαλύπτει το λάθος που κάνουμε όλοι
JTeam
8 Δεκεμβρίου 2024
Πριν από 3 περίπου δεκαετίες, ο μηχανικός Νέιλ Πάπγουορθ έστειλε το πρώτο μήνυμα SMS, το οποίο έγραφε "Καλά Χριστούγεννα". Σήμερα, θα γράφαμε μάλλον "Καλά Xmas".
Σήμερα στέλνονται καθημερινά δισεκατομμύρια μηνύματα -online και offline. Σε αυτά υπάρχουν αμέτρητες συντομογραφίες, ακρωνύμια και slang. Αν συνηθίζεις να ξεκινάς μηνύματα με «btw» και να τα τελειώνεις με «τλ», μοιάζεις με τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αυτή η συνήθεια μειώνει τις πιθανότητες να λάβεις απάντηση γιατί κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι δεν τους εκτιμάς αρκετά.
Το συχνότερο λάθος που κάνουμε στα μηνύματα
Η χρήση «συντομογραφικής γλώσσας» φαίνεται τόσο συνηθισμένη, που πολλοί πιστεύουν ότι δεν επηρεάζει ή ότι δείχνει αποτελεσματικότητα και οικειότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, συμβαίνει το αντίθετο.
"Οι συντομογραφίες υποδηλώνουν ανεπίσημο ύφος, οπότε υποθέσαμε ότι θα θεωρούνταν δείγμα οικειότητας και θα οδηγούσαν σε περισσότερες απαντήσεις", εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Όμως, μελετώντας πάνω από 5.000 άτομα σε διάφορες πλατφόρμες, όπως Tinder, Discord και εικονικά speed dating, βρήκαν το ακριβώς αντίθετο.
Όσο περισσότερες συντομογραφίες χρησιμοποιούσε κάποιος, τόσο λιγότερο νοιαζόταν ο άλλος να απαντήσει. "Οι συντομογραφίες δίνουν την εντύπωση ότι δεν καταβάλλεις προσπάθεια για την επικοινωνία", τονίζει η έρευνα.
Και οι νέοι συμφωνούν
Αυτό ισχύει ακόμα και αν σχεδόν όλοι -99% των συμμετεχόντων-, χρησιμοποιούν συντομογραφίες, ενώ οι περισσότεροι (84%) πίστευαν ότι δεν ενοχλούν τους παραλήπτες.
Ακόμα και οι νεότερες γενιές, που είναι πιο εξοικειωμένες με τη διαδικτυακή κουλτούρα, αντιδρούν αρνητικά σε μηνύματα γεμάτα συντομογραφίες. Όπως σημειώνει ένας από τους ερευνητές: "είναι ξεκάθαρο ότι οι νέοι δεν είναι ιδιαίτερα φαν των συντομογραφιών".
Τι να κάνεις για να ενισχύσεις την επικοινωνία σου
Η ουσία για επιχειρηματίες και επαγγελματίες συνοψίζεται σε μία πρόταση: Αν θέλεις να δείξεις ότι εκτιμάς μία σχέση, περιόρισε δραστικά τις συντομογραφίες.
Μπορείς να στείλεις ένα «πού είσαι;» στην κολλητή σου που έχει αργήσει στο ραντεβού σας. Αλλά αν μιλάς με έναν συνάδελφο ή έναν πιθανό σύντροφο, καλό είναι να είσαι πιο προσεκτικός και να χρησιμοποιείς πλήρεις λέξεις και άρτια δομημένες προτάσεις.