Η προσωπικότητά σου επηρεάζει το εισόδημά σου; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση
JTeam
12 Δεκεμβρίου 2024
Τα χρήματα που κερδίζεις εξαρτώνται από τις δεξιότητές σου, την εμπειρία σου, τον κλάδο εργασίας, αλλά το επίπεδο των φιλοδοξιών σου. Όμως, εξαρτάται από την προσωπικότητά σου; Όλα, δείχνουν πως ναι. Γιατί μια τεράστια νέα μελέτη που διεξήχθη από οικονομολόγους του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ, σε περίπου 22.000 ανθρώπους, αποκάλυψε πληροφορίες που σίγουρα θέλεις να γνωρίζεις, εάν επιθυμείς να μεγιστοποιήσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό.
Συνήθως, όταν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την προσωπικότητά μας, κάνουμε ένα διαδικτυακό κουίζ ή βρίσκουμε διαφορετικές ερωτήσεις για να μετρήσουμε το IQ μας στο διαδίκτυο. Αλλά, από επιστημονική άποψη, όταν οι ειδικοί θέλουν να ποσοτικοποιήσουν την προσωπικότητα των ανθρώπων, στρέφονται «στο Big 5», ένα σύστημα περιγραφής της προσωπικότητας που τοποθετεί τους ανθρώπους σε πέντε κλίμακες, με 5 βασικά χαρακτηριστικά:
- Εξωστρέφεια: Οι άνθρωποι σου δίνουν ενέργεια;
- Ευσυνειδησία: Κάνεις αυτό που λες ότι θα κάνεις;
- Ευχαρίστηση: Πόσο προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους άλλους;
- Νευρωτισμός: Είσαι συναισθηματικά σταθερός;
- Δεκτικότητα: Πόσο σου αρέσουν ή πόσο αποφεύγεις τα νέα πράγματα;
Και για αυτήν τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Political Economy, μια ομάδα οικονομολόγων ήθελε να δει εάν αυτή η κατάταξη, μπορεί να επηρεάζει το πόσα χρήματα βγάζουν οι άνθρωποι.
Πώς η προσωπικότητά σου επηρεάζει το εισόδημά σου;
Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, είναι αυτή που ίσως περίμενες. Όσο καλό ή κακό κι αν είναι αυτό, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση του The Conversation, τα χαρακτηριστικά σου γνωρίσματα επηρεάζουν τα χρήματα που έχεις και βγάζεις. Το να τείνεις να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους (aka people pleaser), φαίνεται να μειώνει το ποσό που κερδίζεις σε χρήματα. Το ίδιο, συμβαίνει και όταν είσαι περισσότερο στο νευρωτικό άκρο της κλίμακας. Από την άλλη πλευρά, η ευσυνειδησία αυξάνει τις πιθανότητες να φέρεις έναν μεγάλο μισθό.
Όπως σημειώνει και ο Γουέλονγκ Ζάνγκ, οικονομολόγος, «οι ευσυνείδητοι άνθρωποι συχνά γίνονται αντιληπτοί ως αξιόπιστοι και εργατικοί, ενώ η συναισθηματική σταθερότητα επιτρέπει στους ανθρώπους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το άγχος - και τα δύο αυτά στοιχεία εκτιμούν ιδιαίτερα οι εργοδότες». Από την άλλη, «η ευσυγκινησία ή το να θέλεις να ευχαριστείς πάντα τους άλλους, παρά τα κοινωνικά οφέλη, αποδεικνύεται ότι αποτελεί οικονομικό βάρος. Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι πάντα ευχάριστοι, τείνουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις, γεγονός που μπορεί να τους κάνει λιγότερο διεκδικητικούς στις διαπραγματεύσεις». Από την άλλη πλευρά, «οι εργαζόμενοι με υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής σταθερότητας μπορεί να προσεγγίσουν τις διαπραγματεύσεις μισθών με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα», γράφει.
Read More
- Τζένιφερ Λόπεζ: «Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, δεν υπήρχαν πολλοί ρόλοι για Λατίνες ηθοποιούς. Oι οντισιόν ήταν στερεοτυπικές»
- H τάση του TikTok που ίσως είναι «επιζήμια» για τη δουλειά σου, σύμφωνα με σύμβουλο καριέρας
- Αυτά τα 2 ζώδια είναι καρμικό να επιτύχουν στη ζωή τους - Η καριέρα τους θα φτάσει στην κορυφή