UPDATE

Το τέλος του κόσμου όπως το γνωρίζουμε; Ειδικός προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα «βυθίζεται» στην κατάρρευση


JTeam

17 Ιανουαρίου 2025

telos tou kosmou
Unsplash/The New York Public Library
Θεωρητικός και συγγραφέας, προειδοποιεί ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο: Ανάμεσα σε μια αυταρχική κατάρρευση και στην υπεραφθονία

Εάν ακόμα τρομάζεις στη σκέψη ότι σε λίγα χρόνια μία μέρα στη Γη θα διαρκεί 25 ώρες, καθώς το φεγγάρι απομακρύνεται από τον πλανήτη μας, τότε κάθισε αναπαυτικά γιατί όσα θα διαβάσεις παρακάτω θα σου πέσουν πιο βαριά. Πάντως, εάν σε απασχολεί το πότε θα τελειώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός ή πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου, είσαι στο σωστό μέρος. Γιατί ένας θεωρητικός και συγγραφέας, προειδοποιεί ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο: Ανάμεσα σε μια αυταρχική κατάρρευση και στην υπεραφθονία.

«Ο βιομηχανικός πολιτισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με την αναπόφευκτη παρακμή, καθώς αντικαθίσταται από αυτό που θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι ένας πολύ πιο προηγμένος μεταϋλιστικός πολιτισμός που βασίζεται στην κατανεμημένη υπεραφθονία καθαρής ενέργειας. Η κύρια πρόκληση είναι ότι ο βιομηχανικός πολιτισμός αντιμετωπίζει τόσο ταχεία παρακμή που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάδυση ενός νέου και ανώτερου "κύκλου ζωής" για το ανθρώπινο είδος», αναφέρει σε δήλωσή του, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Independent, ο Δρ Ναφέεζ Αχμέντ, συγγραφέας και δημοσιογράφος, καθώς και διακεκριμένος συνεργάτης του Ινστιτούτου Schumacher για τα Αειφόρα Συστήματα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Αχμέντ, ο οποίος έχει μιλήσει σε συνόδους κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τα τελευταία χρόνια, είναι ο συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Foresight. Χρησιμοποιώντας την επιστημονική βιβλιογραφία, η μελέτη του προσφέρει μια θεωρία για την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα του επόμενου «γιγάντιου άλματος» στην εξέλιξη, εάν η πρόοδος δεν εμποδιστεί από τον αυταρχισμό. Καταλήγοντας, ο ειδικός φτάνει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτισμοί εξελίσσονται μέσα από έναν κύκλο ζωής τεσσάρων σταδίων: Ανάπτυξη, Σταθερότητα, Παρακμή και τελικά Μετασχηματισμός. Και όπως υποστηρίζει, ο σημερινός βιομηχανικός πολιτισμός, βρίσκεται μέσα στην παρακμή.

Η έρευνα του, έρχεται μετά από τρομερές προειδοποιήσεις από εκατομμύρια ειδικούς, σχετικά με το μέλλον της Γης και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πέρυσι, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων είπε ότι τα έξι από τα εννέα πλανητικά όρια της Γης - που ορίζουν έναν ασφαλή χώρο λειτουργίας για την ανθρωπότητα, έχουν ξεπεραστεί. Τώρα, ο θεωρητικός υποστηρίζει ότι η αύξηση της αυταρχικής πολιτικής και οι προσπάθειες για την προστασία της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον πολιτισμό. Η παγκόσμια μείωση της ενεργειακής απόδοσης της επένδυσης έχει κεντρικό ρόλο στην παρακμή.

Ωστόσο, ο ίδιος, υποστηρίζει ότι «ένας εκπληκτικός νέος χώρος αναδύεται, όπου η ανθρωπότητα θα μπορούσε να παρέχει στον εαυτό της υπεράφθονη ενέργεια, μεταφορά, τροφή και γνώση χωρίς να βλάψει τη γη. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο γιγάντιο άλμα στην ανθρώπινη εξέλιξη. Αλλά αν αποτύχουμε να εξελιχθούμε αληθινά ως άνθρωποι επανασχεδιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάμε αυτές τις αναδυόμενες ικανότητες με υπευθυνότητα και προς όφελος όλων, θα μπορούσαν να είναι η ανατροπή μας», προειδοποίησε.

Και αυτό, δεν το υποστηρίζει μόνο ο θεωρητικός. «Πολλαπλοί πόλεμοι, ακραίες ανισότητες, μια επικείμενη κλιματική κατάρρευση και νέες τεχνολογίες που μπορούν να μεταμορφώσουν την ίδια μας την ύπαρξή έχουν φέρει την ανθρωπότητα σε ένα σταυροδρόμι», είναι μερικά από όσα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ. «Δεν μας μένει χρόνος για εφησυχασμό ή ηττοπάθεια – μόνο μια κοινή ευθύνη να σώσουμε τον κόσμο που οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές».