UPDATE

Αφγανές ακτιβίστριες απειλούνται με απέλαση από το Πακιστάν: "Αυτό σημαίνει θάνατος"


JTeam

1 Απριλίου 2025

Αφγανές ακτιβίστριες απειλούνται με απέλαση από το Πακιστάν: "Αυτό σημαίνει θάνατος"
Shutterstock
Η αστυνομία πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα, ψάχνοντας και συλλαμβάνοντας Αφγανούς που ζουν στην Παλαιστίνη, προκειμένου να τους στείλει πίσω στα σπίτια τους.

Στο «κόκκινο» φαίνεται πως βρίσκεται γι’ ακόμα μια φορά η σχέση Πακιστάν - Αφγανιστάν, αφού εκατομμύρια Αφγανοί απειλούνται από την κυβέρνηση του Πακιστάν να απελαθούν από τη χώρα. Ανάμεσά τους είναι και περισσότερες από 50 ακτιβίστριες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν. Αυτές οι γυναίκες, που εργάζονται σκληρά για τα δικαιώματα όλων των γυναικών στη χώρα τους - ειδικά τώρα που οι Ταλιμπάν κυριαρχούν - φοβούνται πως αν επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους, η ζωή τους θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο.

Η επιδείνωση στις σχέσεις του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και η αύξηση των επιθέσεων από αντάρτες στις περιοχές των συνόρων αποτέλεσαν αιτία και αφορμή γι' αυτή την απόφαση. Οι ακτιβίστριες είναι τρομοκρατημένες, διότι γνωρίζουν τη θέση και τη στάση των Ταλιμπάν στη χώρα τους, συνεπώς φοβούνται ότι θα φυλακιστούν ή θα δολοφονηθούν από τα χέρια τους. Αυτές οι γυναίκες «τόλμησαν» να κινηθούν ενάντια στο ρεύμα, παρά την επικινδυνότητα, τονίζοντας το δικαίωμα όλων των γυναικών στην εκπαίδευση και στη συμμετοχή σε διαδηλώσεις.

Jenny.Gr
Unsplash

Σε κίνδυνο δεκάδες Αφγανές ακριβίστριες που ζουν στο Πακιστάν

Μετά την ανακοίνωση ότι το Πακιστάν θα ακολουθήσει μια αυστηρή πολιτική που σκοπεύει στην απέλαση των Αφγανών, πολλές γυναίκες άρχισαν να κρύβονται και να ζουν σε καταφύγια, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο της αστυνομίας. Γι’ αυτές, η επιστροφή τους στο Αφγανιστάν σημαίνει στέρηση κάθε είδους ελευθερίας, σημαίνει θάνατο. Οι έφοδοι της αστυνομίας του Πακιστάν είναι καθημερινές και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, ζητά μεγάλα χρηματικά ποσά, ώστε να επιτρέψει στους Αφγανούς πολίτες να παραμείνουν στη χώρα τους.

«Αν με στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν, σημαίνει μόνο θάνατο. Οι Ταλιμπάν έχουν αρχεία για μένα και τη δράση μου. Δεν υπάρχει θέση για γυναίκες σαν εμένα. Μας συλλαμβάνουν και μας βασανίζουν. Δεν μπορώ να επιστρέψω εκεί με τα παιδιά μου», δήλωσε η Χουμεϊρά Αλίμ στην «Guardian». Η ίδια περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν ως έναν «εφιάλτη», καθώς όλοι οι Αφγανοί υπήκοοι - ακόμη και αυτοί που ζουν στο Πακιστάν δεκαετίες - αντιμετωπίζουν πλέον καθημερινές διώξεις και παρενόχληση από την αστυνομία.

Η Χουμεϊρά Αλίμ εργάστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση στο Αφγανιστάν για επτά χρόνια, πριν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν την εξουσία. Μετά την αφαίρεση του δικαιώματος των γυναικών να εργάζονται και να παρακολουθούν πανεπιστημιακά μαθήματα, εκείνη ήταν μία εξ αυτών που αντιστάθηκαν στους Ταλιμπάν και βοήθησαν στην οργάνωση διαμαρτυριών στους δρόμους.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν έθεσε ως προθεσμία - σε όλους τους Αφγανούς που δεν έχουν επίσημα έγγραφα - την 31η Μαρτίου να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ειδάλλως, θα συλληφθούν. Η Χουμεϊρά Αλίμ εξήγησε ότι εκείνη και οι άλλες ακτιβίστριες ζητούν μια μικρή χρονική παράταση, προκειμένου να βρουν μια τρίτη χώρα που θα τους προσφέρει άσυλο και θα μπορέσουν να ζουν ασφαλείς και προστατευμένες. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε αναμονή, περιμένοντας να υπάρξει προσφορά από τη Βραζιλία ή κάποια άλλη χώρα.