UPDATE

Ισπανία: Συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί η παιδική παχυσαρκία - Τα σχολεία υποχρεούνται πλέον να σερβίρουν φρούτα, λαχανικά και ψάρι


Άννα Καντζηλιέρη

17 Απριλίου 2025

Ισπανία: Συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί η παιδική παχυσαρκία - Τα σχολεία υποχρεούνται πλέον να σερβίρουν φρούτα, λαχανικά και ψάρι
Shutterstock
Η Ισπανία λαμβάνει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της παιδική παχυσαρκίας, αλλάζοντας τα δεδομένα διατροφής που επικρατούν στα σχολεία - δημόσια και ιδιωτικά.

Η Ισπανία κατατάσσεται στην έκτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας. Στην τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2023, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το 20,3% των ενηλίκων και το 15,9% των παιδιών ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν παχυσαρκία. Αυτό το πόρισμα αποτέλεσε αιτία και αφορμή για την κρατική παρέμβαση, η οποία στοχεύει στη μείωση και στον περιορισμό της παιδικής παχυσαρκίας.

Μετά από μελέτες που έγιναν στα σχολεία της χώρας, οι αρμόδιοι εντόπισαν πως το 70% των ροφημάτων στους αυτόματους πωλητές των σχολείων υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης και καφεΐνης. Παράλληλα, συνειδητοποίησαν πως τα snacks των παιδιών ήταν κατά κύριο λόγο ανθυγιεινά, ενώ υποστήριξαν πως η διατροφή τους δεν περιελάμβανε όσα φρούτα και λαχανικά θα έπρεπε να καταναλώνουν.

Η Ισπανία παίρνει δραστικά κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Μετά από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, αποδείχθηκε πως πάνω από το 40% των παιδιών που ζουν στην Ισπανία, ηλικίας 6 έως 9 ετών, ήταν υπέρβαρα, ενώ το 17,3% κατατάχθηκε ως παχύσαρκο. Αυτά τα δεδομένα έκριναν αναγκαίο να πραγματοποιηθεί έλεγχος στο διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών στο σχολείο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων το 2023, το 37% των σχολείων σέρβιραν μόλις 1-2 μερίδες φρέσκων λαχανικών την εβδομάδα, ενώ πολλά ήταν εκείνα που υπερέβαιναν το συνιστώμενο όριο των δύο μερίδων τηγανιτού φαγητού. Ακόμα, διαπιστώθηκε πως 1.200 σχολεία της χώρας δεν σέρβιραν ποτέ ψάρι στους μαθητές τους.

Jenny.Gr
Shutterstock

Έτσι, η Ισπανία πήρε τη μεγάλη απόφαση για ουσιαστικές και σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των μαθητών. Οι κανονισμοί, που θεσπίστηκαν με βασιλικό διάταγμα και έγιναν αποδεκτοί από την κυβέρνηση, θεωρώντας το ως ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, προβλέπουν, επίσης, την υποχρεωτική προσφορά χορτοφαγικών και vegan γευμάτων στα σχολεία.

Ο υπουργός Καταναλωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάμπλο Μπουστιντουί, δήλωσε ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τουλάχιστον το 45% των φρούτων και των λαχανικών που θα προσφέρονται στους μαθητές, θα πρέπει να είναι εποχικά και, κατά προτίμηση, τοπικής παραγωγής, ενώ το 5% θα πρέπει να είναι βιολογικά. Φρούτα και λαχανικά θα σερβίρονται κάθε ημέρα, ενώ μία φορά την εβδομάδα οι μαθητές πρέπει να τρώνε ψάρι. Επιπλέον, απαγορεύονται να πωλούνται στους αυτόματους πωλητές ροφήματα με περιεκτικότητα σε ζάχαρη άνω του 5%.

Παράλληλα, πίτσες και πίτες που δεν παρασκευάζονται στις κουζίνες του σχολείου, θα επιτρέπεται να προσφέρονται στα παιδιά μόνο μία φορά τον μήνα, ενώ όποιο φαγητό τηγανίζεται πρέπει να γίνεται με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Ακόμα, θεσπίστηκαν όρια για τα επίπεδα καφεΐνης, λιπαρών και αλατιού που υπάρχουν στα φαγητά και στα ροφήματα που θα καταναλώνουν οι μαθητές.

Ο υπουργός τόνισε πως ο νέος νόμος, που αφορά όλα τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στοχεύει - πέρα από τον περιορισμό της παχυσαρκίας - στη μείωση των ανισοτήτων. «Από εδώ και στο εξής, κάθε παιδί και κάθε έφηβος θα ακολουθεί καθημερινά υγιεινή και θρεπτική τροφή, ανεξάρτητα από το εισόδημα της οικογένειάς του», δήλωσε.