UPDATE

Oscars: Η Ακαδημία αποφάσισε πως οι ταινίες με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούν να διεκδικούν βραβεία


JTeam

23 Απριλίου 2025

Oscars: Η Ακαδημία αποφάσισε πως οι ταινίες με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούν να διεκδικούν βραβεία
Getty Images / Richard Harbaugh
Και να φανταστεί κανείς πως πριν δύο χρόνια, σεναριογράφοι και ηθοποιοί έκαναν απεργία στο Χόλιγουντ για την τεχνητή νοημοσύνη

Μόλις, χθες, γράφαμε για την ανακοίνωση της Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πλέον υποχρεώνει τα μέλη της να παρακολουθούν κάθε ταινία στις κατηγορίες για τις οποίες ψηφίζουν. Αν και αυτό θα έλεγε κανείς πως ήταν αυτονόητο, να που τελικά δεν ήταν. Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους νέους κανονισμούς της Ακαδημίας.

Ένας επιπλέον κανονισμός αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, οι ταινίες που δημιουργούνται με τη βοήθειά της, θα μπορούν να διεκδικήσουν ένα από τα κορυφαία βραβεία Oscar. Όπως γράφει στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών εργαλείων «ούτε θα βοηθά ούτε θα βλάπτει» τις πιθανότητες μιας ταινίας να προταθεί για βραβείο. Ωστόσο, τόνισε πως η ανθρώπινη συμμετοχή παραμένει καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή των νικητών.

Να σημειωθεί πως στα φετινά βραβεία Όσκαρ, υπήρχαν ταινίες που είχαν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη, και μάλιστα βραβεύτηκαν. Πρώτη και καλύτερη το “The Brutalist”, που χρησιμοποίησε AI για να κάνει πιο πειστική την ούγγρικη προφορά του Έιντριεν Μπρόντι. Η ταινία κέρδισε συνολικά τρία βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού, που αποχώρησε με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου. Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποίησε και το μιούζικαλ “Emilia Perez”, προκειμένου να βελτιώσει τις φωνές των τραγουδιστών.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο

Η χρήση ΑΙ στον κινηματογράφο είναι ένα μεγάλο αγκάθι και παραμένει αμφιλεγόμενη. Σεναριογράφοι και ηθοποιοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ήταν η βασική αιτία για τις απεργίες στο Χόλιγουντ. «Αν μπορείτε να πάρετε το πρόσωπό μου, το σώμα μου και τη φωνή μου και να με κάνετε να πω ή να κάνω κάτι για το οποίο δεν είχα καμία επιλογή, αυτό δεν είναι καλό πράγμα», είχε δηλώσει η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον.

Αντίστοιχα, οι σεναριογράφοι ανησυχούν πως τα στούντιο θα επιδιώξουν να μειώσουν το κόστος και να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το ChatGPT του OpenAI για έρευνα, συγγραφή σεναρίων και ούτω καθεξής.

Οι απεργίες έληξαν όταν δόθηκαν εγγυήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, που οδήγησαν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικάτων και των στούντιο του Χόλιγουντ. Ωστόσο, αν και ορισμένοι ηθοποιοί έχουν πλέον «αγκαλιάσει» τη νέα τεχνολογία, άλλοι, όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον, συνεχίζουν να προειδοποιούν σχετικά με το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της εικόνας τους, για εμπορικούς σκοπούς, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.