
Ας είμαστε ειλικρινείς: η πρώτη εντύπωση σε μια γνωριμία μετράει. Πολύ. Αν ξεκινήσεις με κάτι βαρετό, όπως με μια συνηθισμένη εισαγωγή λέγοντας το όνομά σου και με τι ασχολείσαι, είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη χαθεί το πλήθος. Η ψυχίατρος Αλεσία Φρανσίσκα, με ειδίκευση στη συμπεριφορά, προτείνει έναν καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσεις ότι ο συνομιλητής σου θα σε θυμάται και μετά το πέρας της πρώτης γνωριμίας.
Η ενός λεπτού εισαγωγή που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο του άλλου και σε κάνει αξέχαστο.
Οι συνηθισμένες εισαγωγές αποτυγχάνουν γιατί ο εγκέφαλος βαριέται εύκολα. Όταν ακούει το κλασικό τρίπτυχο «όνομα, επάγγελμα, χόμπι», το προσπερνά. Επιπλέον, σύμφωνα με το λεγόμενο φαινόμενο Halo, οι πρώτες εντυπώσεις επηρεάζουν όλη τη μελλοντική εικόνα που θα σχηματίσει κάποιος για εσάς.
Σύμφωνα με την ψυχίατρο Αλεσία Φρανσίσκα, η παρακάτω φόρμουλα 3 βημάτων είναι αποτελεσμάτικη, σε περιπτώσεις που δε θέλεις ο συνομιλητής σου να σε ξεχάσει.
1. Ξεκίνα με ιστορία (το "αγκίστρι")
Αντί να λες το όνομά σου, ξεκίνα με κάτι απρόσμενο. Μπορείς να αναφέρεις το επάγγελμά σου και έπειτα μια “ασυνήθιστη” ιστορία που έλαβε χώρα στον χώρο εργασία σου. Οι ιστορίες ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και κρατούν το ενδιαφέρον, δημιουργώντας αβίαστα μια σύνδεση με εσένα και τον συνομιλητή σου.
2. Πρόσθεσε μια “πιπεράτη” λεπτομέρεια
Μια περίεργη, αναπάντεχη πληροφορία κάνει τη διαφορά. Σύμφωνα με έρευνα, τέτοιες λεπτομέρειες εντυπώνονται πέντε φορές εντονότερα στη μνήμη.
3. Κλείσε με ερώτηση
Αντί να τελειώνεις τυπικά, πες κάτι που προσκαλεί τον συνομιλητή σου να απαντήσει. Για παράδειγμα, μπορείς να ρωτήσεις «ποιο είναι το πιο αμήχανο πράγμα που έχει συμβεί στη δουλειά». Η ερώτηση δημιουργεί αλληλεπίδραση και η συζήτηση θα αφήσει μια θετική “γεύση” στη μνήμη του άλλου.
Σε περίπτωση που νιώθεις αμήχανα με το να χρησιμοποιείς άμεσα την συγκεκριμένη μέθοδο, τότε μπορείς να ξεκινήσεις την προετοιμασία ακολουθώντας την παρακάτω πρόκληση των εφτά ημερών:
Ημέρα 1–2: Γράψε τη δική σου ιστορία-αγκίστρι.
Ημέρα 3–4: Εξασκήσου στον καθρέφτη.
Ημέρα 5–6: Πες το σε έναν φίλο και ζήτα feedback.
Ημέρα 7: Δοκίμασέ το σε πραγματικό κόσμο (στην καφετέρια, σε zoom call, παντού!).
Η συγκεκριμένη μέθοδος, σύμφωνα με την ψυχίατρο, είναι ισχυρή και αποτελεσματική καθώς όταν εκπλησσόμαστε, ο εγκέφαλός μας παράγει ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να θυμόμαστε αυτό το αίσθημα. Επιπλέον, όταν μοιραζόμαστε ιστορίες, αυτομάτως βιώνουμε μια σύνδεση με τον συνομιλητή μας. Και τέλος, η ερώτηση ως τρόπος κλεισίματος της εισαγωγής μας, εντυπώνεται στο μυαλό του άλλου.
Αν θες να γίνεις ο άνθρωπος που κανείς δεν ξεχνάει, πες κάτι για το οποίο αξίζει να σε θυμούνται.