UPDATE

Η πιο δημοφιλής εκπομπή της Σουηδίας μετράει 9 εκατομμύρια θεατές. Και υπάρχει λόγος


JTeam

3 Μαΐου 2025

Η πιο δημοφιλής εκπομπή της Σουηδίας μετράει 9 εκατομμύρια θεατές. Και υπάρχει λόγος
Shutterstock
Ποιος θα φανταζόταν πως εκατομμύρια θεατές θα παρακολουθούσαν φανατικά, για τρεις εβδομάδες, την μετανάστευση των άλκων;

Όταν η εκπομπή “Den stora älgvandringen”, δηλαδή “Η Μεγάλη Μετανάστευση των Άλκων”, προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2019, στη διαδικτυακή πλατφόρμα του δημόσιου σουηδικού τηλεοπτικού καναλιού SVT, περίπου 1 εκατ. άνθρωποι την παρακολούθησαν. Πέρυσι, έφτασε τους 9 εκατ. θεατές. Και το ερώτημα είναι το εξής: Γιατί τόσα εκατομμύρια Σουηδοί, στήνονται μπροστά στην τηλεόραση, με τόσο ενδιαφέρον; Η πιο εύκολη απάντηση είναι, γιατί εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στον κόσμο, η εν λόγω εκπομπή αποτελεί την χαλάρωση που ψάχνουν. “Η Μεγάλη Μετανάστευση των Άλκων” προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση, 24 ώρες το 24ωρο, διαρκεί τρεις εβδομάδες και παρουσιάζει μερικές εκατοντάδες άλκες να διασχίζουν με προσοχή τον ποταμό Ångerman στη βόρεια Σουηδία για να φτάσουν στους καλοκαιρινούς βοσκότοπους.

Όπως γράφει ο Guardian, φέτος η εκπομπή ξεκίνησε μία εβδομάδα νωρίτερα, εξαιτίας των ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών. «Υπάρχουν πολλές άλκες εκεί έξω», δήλωσε ο παραγωγός Στέφαν Έντλαντ στο SVT. «Μας περιμένουν. Έπρεπε να προσαρμοστούμε. Αλλά όλα καλά, θα τα καταφέρουμε». Ένα συνεργείο με 15 ανθρώπους, που εργάζεται από το κέντρο ελέγχου στην Ουμέα, 600 χλμ. βόρεια της Στοκχόλμης, είχε τοποθετήσει τα καλώδια 20.000 μέτρων και είχε στήσει πάνω από 30 απομακρυσμένες κάμερες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι θαυμαστές της εκπομπής ανυπομονούσαν ήδη. Η 62χρονη Ούλα Μάλμγκρεν είχε ήδη προμηθευτεί καφέ και προμαγειρεμένα γεύματα για όλη τη διάρκεια, ώστε να μη χάσει ούτε λεπτό. Και όσο για τον ύπνο, όπως είπε: «Ξέχνα το. Δεν κοιμάμαι», είπε στο “TODAY” του NBC. Ένας άλλος φανατικός θεατής δήλωσε πως του έχει τύχει να καθυστερήσει στο μάθημα όσο έβλεπε την εκπομπή.

Γιατί είναι τόσο επιτυχημένη αυτή η εκπομπή στη Σουηδία;

Η εκπομπή “Η Μεγάλη Μετανάστευση των Άλκων” και η επιτυχία της, αποτελούν μέρος της αυξανόμενης τάσης στην λεγόμενη “αργή τηλεόραση” (slow TV), την οποία ορισμένοι θεωρούν πως ξεκίνησε ο Αμερικανός ποπ καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ, με την ταινία του “Sleep” του 1964, στην οποία απεικονίζεται ο ποιητής Τζον Τζιόρνο να κοιμάται για 5 ώρες και 20 λεπτά.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η έννοια αυτή απογειώθηκε με την προβολή της προηχογραφημένης εκπομπής “Bergensbanen”, από το νορβηγικό κανάλι NRK, που παρουσίαζε λεπτό προς λεπτό ένα επτάωρο ταξίδι με τρένο από το Μπέργκεν στο Όσλο, με αρχειακό υλικό από τις 182 σήραγγες της γραμμής. Περίπου το 20% του πληθυσμού της Νορβηγίας παρακολούθησε έστω και μία φορά την εκπομπή. Δύο χρόνια αργότερα, περίπου οι μισοί από τους 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας παρακολούθησαν την ζωντανή κάλυψη ενός θαλάσσιου ταξιδιού 134 ωρών από το Μπέργκεν στο Κίρκενες.

Έκτοτε, το NRK μεταδίδει τουλάχιστον μία τέτοια εκπομπή κάθε χρόνο, όπως 18 ώρες με σολομούς να κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα, 12 ώρες με ξύλα να καίγονται, έναν μαραθώνιο πλεξίματος διάρκειας 12 ωρών.

Η …γοητεία της αργής τηλεόρασης, λένε ειδικοί των ΜΜΕ, έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει ένταση ή δράμα.«Καθίσταται, με έναν παράξενο τρόπο, καθηλωτική, επειδή δεν συμβαίνει κάτι καταστροφικό, τίποτα το θεαματικό», λέει η Ανέτ Χιλ, καθηγήτρια ΜΜΕ και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Γιόνσεπινγκ στη Σουηδία.«Αλλά κάτι πολύ όμορφο συμβαίνει σε αυτή τη λεπτό προς λεπτό στιγμή».

Στην περίπτωση της εκπομπής της Σουηδίας, το SVT στέλνει ακόμη και ειδοποίηση όταν εμφανιστεί η πρώτη άλκη και εμφανίζει στην οθόνη έναν μετρητή με το πόσοι έχουν καταφέρει να διασχίσουν τον ποταμό, που μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Πέρυσι, οι κάμερες της εκπομπής κατέγραψαν 87 άλκες να τον διασχίζουν με ασφάλεια. Πάντως, υπάρχουν και οι θεατές που δυσκολεύονται να την παρακολουθήσουν, όταν για ώρες βλέπουν ουρανό, δέντρα, άντε και καμία πάπια. Αλλά τότε είναι που ένας άλκης εμφανίζεται και αμέσως ανακτούν το ενδιαφέρον τους.