UPDATE

Ο Έλον Μασκ έγινε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στις ΗΠΑ. Τώρα, αποχωρεί από την κυβέρνηση Τραμπ «απογοητευμένος»


JTeam

30 Μαΐου 2025

Ο Έλον Μασκ έγινε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στις ΗΠΑ. Τώρα, αποχωρεί από την κυβέρνηση Τραμπ «απογοητευμένος»
Splash News
Φεύγει, όπως δήλωσε, «απογοητευμένος» από την κυβέρνηση, και κάπου εδώ μπορούμε να θυμηθούμε μερικά από τα πράγματα που έκανε αυτούς τους τέσσερις μήνες του στην Ουάσινγκτον

Εάν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι, η θητεία του Έλον Μασκ στην Ουάσινγκτον φτάνει στο τέλος της μετά από 130 ημέρες. Ο δισεκατομμυριούχος αποχωρεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια ταραχώδη εκστρατεία για την αύξηση της αποδοτικότητας, κατά την οποία ανέτρεψε αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, και τελικά (όπως φαίνεται) απέτυχε να κάνει αυτά που είχε επιδιώξει.

Την Τρίτη, ο ίδιος έγραψε στο X ότι ο «προγραμματισμένος χρόνος» του ως ειδικού κυβερνητικού υπαλλήλου στο υπουργείο Αποδοτικότητας της Κυβέρνησης (DOGE) έληξε, σημειώνοντας ότι «η αποστολή του DOGE θα ενισχυθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου καθώς θα γίνει τρόπος ζωής σε όλη την κυβέρνηση». Η αποχώρησή του φαίνεται πως ήταν γρήγορη και αυθόρμητη. Στο Reuters, διαβάζουμε πως δεν υπήρξε επίσημη συνομιλία με τον Τραμπ πριν την ανακοίνωση. Η θητεία του ως μη εκλεγμένου αξιωματούχου έληγε στις 30 Μαΐου, με τον ίδιο και την κυβέρνηση να έχουν διαβεβαιώσει ότι οι προσπάθειες για τον εξορθολογισμό του κρατικού μηχανισμού θα συνεχιστούν.

Πάντως, ο ίδιος ο Μασκ μιλώντας για το DOGE σε μια σειρά από ανεπίσημες συνεντεύξεις την τελευταία εβδομάδα, εξέφρασε σύγχυση για το γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι περιφρονούσαν την ομάδα (;) που επέβλεπε. Η ομάδα του, θυμίζουμε, έχει τρομοκρατήσει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και έχει επιβάλει τυχαίες περικοπές στον προϋπολογισμό και το προσωπικό που θα επηρεάσουν τη χώρα και τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ, επίσης δεν περίμενε να γίνει ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στις ΗΠΑ.

Φεύγει, όπως δήλωσε, «απογοητευμένος» από την κυβέρνηση, και κάπου εδώ μπορούμε να θυμηθούμε μερικά από τα πράγματα που έκανε αυτούς τους τέσσερις μήνες του στην Ουάσινγκτον. Όπως διαβάζουμε στο Vanity Fair:

Διέλυσε την USAID (Οργανισμός των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη)

Ο Έλον Μασκ προχώρησε στη διάλυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο υπηρεσίες όπως η θεραπεία και η πρόληψη του HIV/AIDS σε όλο τον κόσμο. Η USAID χρηματοδοτούσε επίσης κλινικές που εμπόδιζαν τους ανθρώπους να πεθάνουν από αρρώστιες όπως η χολέρα, και ως αποτέλεσμα των κινήσεων του Μασκ, μια ομάδα δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε παιδιά και τρεις ενήλικες πέθαναν στο Νότιο Σουδάν επειδή δεν μπορούσαν να λάβουν περίθαλψη.

Έκοψε την επιστημονική/ιατρική έρευνα

Το DOGE διέταξε περικοπές στην ιατρική έρευνα και, σύμφωνα με ένορκη κατάθεση, διέταξε τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας να διακόψουν τη χρηματοδότηση εκατοντάδων συγκεκριμένων έργων. Ποιος χρειάζεται θεραπεία για τον καρκίνο εξάλλου;

Επέβαλε περικοπή ομοσπονδιακών θέσεων εργασίας

Περισσότεροι από 121.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, πολλοί από αυτούς με εμπειρία δεκαετιών και βαθιές θεσμικές γνώσεις, είχαν απολυθεί ή στοχοθετηθεί για απολύσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου (ορισμένοι λένε ότι ο αριθμός αυτός πλησιάζει τις 200.000). Ενώ ο Μασκ έχει καυχηθεί για το πόσα χρήματα υποτίθεται ότι εξοικονόμησε στους φορολογούμενους, μια μη κομματική ομάδα έχει υπολογίσει ότι οι περικοπές θα κοστίσουν 135 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω πραγμάτων όπως το να πρέπει να επαναπροσληφθούν άνθρωποι μετά από λανθασμένη απόλυσή τους.