Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μειώσει το όριο ηλικίας ψήφου στα 16 έτη μέχρι τις επόμενες εκλογές
JTeam
21 Ιουλίου 2025

Η ηλικία ψήφου πρόκειται να μειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των επόμενων εκλογών, επιτρέποντας σε άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Για τα πρακτικά, η κίνηση αυτή θα επιτρέπει σε περίπου 1,5 εκατομμύριο περισσότερους εφήβους να ψηφίσουν και θα ευθυγραμμίσει την ηλικία ψήφου με τη Σκωτία και την Ουαλία, όπου οι έφηβοι έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των τοπικών συμβουλίων, καθώς και στις εκλογές για τα Κοινοβούλια. Αλλά για άλλες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών για το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, των τοπικών εκλογών στην Αγγλία και όλων των εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία, η ηλικία ψήφου παραμένει τα 18 έτη.
Εκτός αυτού, με τη συγκεκριμένη αλλαγή, το Ηνωμένο Βασίλειο εντάσσεται σε ένα μικρό αλλά αυξανόμενο «κλαμπ» εθνών που αλλάζει τη νομοθεσία σχετικά με το όριο ηλικίας σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα ψήφου. Η Βραζιλία μείωσε την ηλικία ψήφου στα 16 έτη το 1988. Η Αυστρία, η Αργεντινή και η Μάλτα ακολούθησαν το παράδειγμα τη δεκαετία του 2000. Πιο πρόσφατα, η Γερμανία και το Βέλγιο αποφάσισαν να αφήσουν τους 16χρονους και τους 17χρονους να ψηφίσουν σε ορισμένες εκλογές, αλλά όχι σε άλλες.
Η δέσμευση για μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου στα 16 έτη περιλαμβανόταν στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην ομιλία του Βασιλιά του περασμένου καλοκαιριού, η οποία καθορίζει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τώρα ότι σχεδιάζει να εισαγάγει την αλλαγή στις επόμενες γενικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2029, αλλά θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νωρίτερα.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Άντζελα Ρέινερ, ανέφερε ότι «για πολύ καιρό, η εμπιστοσύνη του κοινού στη δημοκρατία μας είχε πληγεί και η πίστη στους θεσμούς μας είχε μειωθεί. Αναλαμβάνουμε δράση για να καταρρίψουμε τα εμπόδια στη συμμετοχή, κάτι που θα διασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας το Σχέδιό μας για Αλλαγή και υλοποιώντας τη δέσμευσή μας στο μανιφέστο να δώσουμε στους 16χρονους το δικαίωμα ψήφου».
Πώς αντιδρούν οι πολίτες;
Όπως αναμενόταν, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις σχετικά με τη δυνατότητα των 16χρονων και 17χρονων να ψηφίσουν στις εκλογές. Πολιτικοί, όπως ο συντηρητικός υπουργός Πολ Χολμς, ρώτησε στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Γιατί αυτή η κυβέρνηση πιστεύει ότι ένας 16χρονος μπορεί να ψηφίσει αλλά δεν του επιτρέπεται να αγοράσει λαχείο, αλκοολούχο ποτό, να παντρευτεί ή να πάει στον πόλεμο, ή ακόμα και να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές στις οποίες ψηφίζει;». Οι πολίτες, επίσης, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ή τις απόψεις τους.
Labour have reduced the voting age to 16 🤷🏻🤦🏻
I do not want the future of my country being decided by people who have
Never bought a house, never paid a bill, never known responsibility never had a job never run a business never had a child, never had a boss in some cases!… pic.twitter.com/nVSreTHDGN— June Slater (@juneslater17) July 17, 2025
It’s great the voting age is being lowered from 18 to 16
Most 16/17 year-olds are far more politically informed than older voters, who continue to screw us with their right-wing choices
And they’ll be around much longer to experience the impact of whoever is chosen to govern https://t.co/Y6zGnt7z3h— Jordan 💫 (@jordanxtyr) July 17, 2025
Πρέπει οι έφηβοι να ψηφίζουν;
Αυτό το ερώτημα δεν ξέρουμε εάν έχει απάντηση. Το βέβαιο είναι ότι οι νέοι είναι πιο πολιτικά ενημερωμένοι από ποτέ. Επίσης, η ηλικία είναι κάτι τελείως σχετικό. Είναι μια «κατασκευασμένη ιδέα». Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι την ηλικία των 16 ετών, οι περισσότεροι έφηβοι μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις ψήφου. Πολλοί πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία για να αγοράσει κανείς ένα πιστόλι (κάτι που οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν στα 21) από ό,τι για να οδηγήσει. Ναι, ένας άνθρωπος στα 16 ή 17 του τείνει να είναι παρορμητικός, αλλά η ψήφος είναι απλώς μια έκφραση προτίμησης. Και σίγουρα, η πλειοψηφία των εφήβων μπορεί να εκφράσει και να υπερασπιστεί την άποψή της.