Το ένα και μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν φας μπανάνα, σύμφωνα με τους ειδικούς
JTeam
26 Ιουλίου 2025

Είναι δεδομένο πως όλοι μας έχουμε συνήθειες στην καθημερινότητά μας, που επιβαρύνουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε την υγεία μας. Από τις πιο τρανταχτές, όπως το κάπνισμα, μέχρι τις πιο απλές, όπως το πώς να τρώμε σωστά τη μπανάνα. Πόσο λάθος θα μπορούσε να πάει αυτό; Κι όμως πολύ.
Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε σχεδόν κάθε μέρα μπανάνα. Είναι το φρούτο που δεν χρειάζεται πολλά, απλά βγάζεις την φλούδα και την τρως. Ε, να που όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως η πλειοψηφία εκεί έξω, παραλείπει ένα βασικό βήμα υγιεινής, το οποίο μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία. Αυτό είναι προφανώς το πλύσιμο. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο να πλύνεις ένα φρούτο, του οποίου τη φλούδα θα πετάξεις, αλλά οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων επιμένουν πως η μπανάνα πρέπει να πλένεται, όπως και όλα τα φρούτα και λαχανικά.
Όπως εξηγεί η Ταμίκα Σιμς, διευθύντρια επικοινωνίας τεχνολογίας τροφίμων στο Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων: «Πρέπει να πλένουμε τα προϊόντα με φλούδα κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό, ακόμη κι αν πρόκειται να αφαιρεθεί η φλούδα».
Ο λόγος είναι απλός: όταν αγγίζουμε τη φλούδα με τα χέρια μας και μετά ακουμπάμε το φρούτο ή το στόμα μας, τα μικρόβια και τα κατάλοιπα που υπάρχουν στην επιφάνεια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν.
Για του λόγου το αληθές, η κατανάλωση φρούτων που δεν έχουν πλυθεί μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς λοιμώξεις. Βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το E. coli και η λιστέρια εντοπίζονται συχνά σε φλούδες φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, όπως και με τις μπανάνες, υπάρχουν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων που μπορεί να περάσουν στον οργανισμό μέσω της επαφής με τα χέρια.
Η πλατφόρμα Healthline αναφέρει ότι στις τυπικές καλλιέργειες μπανάνας χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, και η έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αυτισμό, καρκίνο, υπέρταση, διαβήτη και άνοια.
Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για το πλύσιμο της μπανάνας, είναι να την αφήσεις σε τρεχούμενο νερό για 30 δευτερόλεπτα - και σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις σαπούνι, καθώς μπορεί να αφήσει επικίνδυνα κατάλοιπα.
Μπορεί το πλύσιμο να φαίνεται περιττό στην μπανάνα, ωστόσο είναι μια απλή και έξυπνη συνήθεια που συμβάλλει ουσιαστικά στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.