Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλευρό των μεταναστών

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014

Καταγγέλουν την απόφαση των ελληνικών αρχών για επ' αόριστον κράτηση των μεταναστών.

Η απόφαση των ελληνικών αρχών για επ’ αόριστον κράτηση των μεταναστών μέχρι είτε να εξαναγκαστούν σε υποχρεωτικό επαναπατρισμό ή να συναινέσουν στην εθελούσια επιστροφή τους, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα στρέφεται προς ακόμα πιο σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, δηλώνει σήμερα η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η απόφαση αυτή, που βασίζεται σε πρόσφατη γνωμοδότηση* του Νομικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κράτους τον Φεβρουάριο 2014, επιδεινώνει περαιτέρω την ήδη απελπιστική κατάσταση των χιλιάδων μεταναστών στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή την απόφαση την περασμένη εβδομάδα σε τουλάχιστον δύο κέντρα κράτησης στη βόρεια Ελλάδα, στο Παρανέστι Δράμας και στο Φυλάκιο στον Έβρο, απείλώντας μετανάστες με επ' αόριστον κράτηση μέχρι να συναινέσουν σε εθελούσια επιστροφή ή σε συνεργασία για την αναγκαστική τους επιστροφή. Η είδηση άφησε τους μετανάστες που βρίσκονται μέσα στα κέντρα κράτησης σε κατάσταση σοκ.

«Έχουμε ήδη μιλήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης και συστηματικής κράτησης στην υγεία των μεταναστών» αναφέρει η Ιωάννα Κοτσιώνη, ειδική σε θέματα μετανάστευσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Είμαστε εξοργισμένοι με το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν την περαιτέρω παράταση της κράτησής τους, η οποία ήδη εφαρμόζεται για τη μέγιστη περίοδο των 18 μηνών. Αυτό αποδεικνύει ότι η μεταναστευτική πολιτική μετατοπίζεται προς μια ακόμα πιο σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται για μήνες σε απαράδεκτες συνθήκες. Ακόμα χειρότερα, η απειλή της επ' αόριστον κράτησης χρησιμοποιείται ως μέσο εξαναγκασμού».

Στην έκθεσή τους «Αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Απριλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βασιζόμενοι στα έξι χρόνια εμπειρίας τους σε χώρους κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ανάδειξαν τον σοβαρό αντίκτυπο της συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών. Οι συνθήκες κράτησης: o συνωστισμός, η ανεπαρκής θέρμανση, η έλλειψη ζεστού νερού, ο ανεπαρκής αερισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο και η ελλιπής διατροφή σχετίζονται με την εμφάνιση και μετάδοση παθήσεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, και δερματικές παθήσεις. Επιπλέον η κράτηση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ψυχική υγεία των μεταναστών και των προσφύγων: συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις παρατηρούνται σε πολλούς, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο απεγνωσμένοι μετανάστες να προχωρούν σε απεργία πείνας, αυτοτραυματισμούς, ακόμα και προσπάθειες για αυτοκτονία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσουν την άνευ διακρίσεων, συστηματική και παρατεταμένη κράτηση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Να σταματήσουν την κράτηση ανθρώπων σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις και να βάλουν ένα τέλος στην κράτηση ευάλωτων ατόμων, όπως είναι οι ανήλικοι, τα θύματα βασανιστηρίων και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Τέλος, να επενδύσουν σε ένα σύστημα υποδοχής προσαρμοσμένο στις σωματικές, ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.