UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Γάζα: Πληθυσμός υπό πολιορκία


14 Ιουλίου 2014

Η ένταση των βομβαρδισμών της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «Προστατευμένη Παρυφή» (Protective Edge) καθιστά την μετακίνηση στη Γάζα εξαιρετικά επικίνδυνη για τον πληθυσμό αλλά και τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF). Μέχρι σήμερα, τα νοσοκομεία στη Γάζα καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την εισροή των τραυματιών. Ωστόσο, η κλιμάκωση της κρίσης είναι επιβαρυντική για το ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας, το οποίο έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις χρόνιες ελλείψεις και τις διαρθρωτικές αδυναμίες.

Οι 10 βομβιστικές επιθέσεις την ώρα, κατά μέσο όρο, καθιστούν πρακτικά αδύνατο για τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να συνεχίσουν τις ιατρικές δραστηριότητές τους καθώς και να μετακινούνται προκειμένου να αξιολογήσουν τις περιοχές με τις πλέον επείγουσες ανάγκες. Σε δύο μόνο ημέρες υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις από όλες όσες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών της στρατιωτικής επιχείρησης «Πυλώνας Άμυνας» το 2012.

«Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από τη Γάζα μπορούν να φτάσουν σε περιοχές όπως το Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και την Ιερουσαλήμ και αποτελούν υπαρκτή απειλή για τον πληθυσμό του Ισραήλ» δηλώνει ο Tommaso Fabbir, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα κατεχόμενα εδάφη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στην Ισραηλινή πλευρά.

Στη Γάζα, οι υγειονομικές Αρχές έχουν αναφέρει περισσότερους από 80 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τριάντα γυναικών και παιδιών, και περισσότερους από 600 τραυματίες. Την Πέμπτη το βράδυ, οκτώ άτομα μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό σε σπίτι.

«Κατά τις πρώτες ημέρες, οι άνθρωποι λάμβαναν ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο που τους προειδοποιούσε για την επίθεση που θα πραγματοποιούνταν στο κτίριό τους. Ωστόσο, αυτό πλέον δεν συμβαίνει συστηματικά» σημειώνει ο Nicolas Palarus, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

Την περασμένη Πέμπτη 10/7, δώδεκα ασθενείς που ζουν κοντά στην μετεγχειρητική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν σε θέση να λάβουν τη θεραπεία τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς της κλινικής κατοικούν στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και οι ομάδες των MSF αδυνατούν να τους προσεγγίσουν.

Πολλές δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού νοσοκομείου, έχουν καταστραφεί από επιθέσεις στην γύρω περιοχή. Οι δρόμοι της Γάζας είναι εντελώς άδειοι, καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

«Με μόνο πέντε έως οκτώ ώρες ηλεκτροδότησης την ημέρα, έλλειψη νερού και δυσκολία πρόσβασης σε βασικά για την διαβίωση αγαθά, οι άνθρωποι βιώνουν την καθημερινή ζωή τους σαν να ζουν υπό πολιορκία», δήλωσε ο Nicolas Palarus, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

MSF post-op clinic in Gaza City

Την Πέμπτη 10/7, 150 σπίτια και ο σωλήνας παροχής νερού στον καταυλισμό «Σάτι» καταστράφηκαν από χτύπημα στην περιοχή. Οι 900 άνθρωποι που έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους, τώρα φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Λόγω της έλλειψης καυσίμων, μόνο το 50% των ασθενοφόρων είναι σε θέση να κυκλοφορούν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι σε καθημερινή επαφή με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και έχουν επισκεφτεί δύο νοσοκομεία: το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας και το νοσοκομείο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Τα νοσοκομεία στη Γάζα υπέφεραν από χρόνιες ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα και πριν την τωρινή σύγκρουση. Έτσι, η παρούσα κρίση αποδυναμώνει το ήδη επισφαλές σύστημα», προειδοποιεί ο Nicolas Palarus.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έλαβαν άδεια να δωρίσουν ιατρικές προμήθειες επείγουσας ανάγκης στο νοσοκομείο Νασέρ. Στο νοσοκομείο Σίφα, την Παρασκευή 11/7, οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τις ομάδες των MSF ότι η κατάσταση ήταν ακόμη διαχειρίσιμη, παρά ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα, ο αριθμός των σοβαρά τραυματισμένων αυξάνεται. Οι πιο άμεσες ανάγκες αυτή τη στιγμή αφορούν στα επείγοντα, ενώ αυξάνονται και οι ανάγκες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα χειρουργεία.

Η διέλευση των συ νόρων στη Ράφα, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, έχει ανοίξει κατά καιρούς και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Την Πέμπτη, έντεκα μόνο ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και άλλοι τέσσερις ασθενείς πέρασαν το Σάββατο. Φαίνεται ότι μόνο οι άνθρωποι που έχουν διεθνές διαβατήριο επιτρέπεται να διασχίσουν τα σύνορα. Μία ιατρική ομάδα, με μέλη που προέρχονται από διαφορετικές αραβικές χώρες, περιμένει να εισέλθει στη Γάζα, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα.

«Είναι απαραίτητο για τους τραυματίες και τους ασθενείς που πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γάζα να είναι σε θέση να το πράξουν μέσω των συνοριακών πυλών Ράφα και Ερέζ. Επίσης, πρέπει να επιτραπεί η είσοδος στις ιατρικές ομάδες και τις ανθρωπιστικές αποστολές. Αυτό αποτελεί νομική υποχρέωση της Αιγύπτου και του Ισραήλ και είναι ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό στη Γάζα» επιβεβαιώνει ο Tommaso Fabbri.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.