UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: H Αμαλία έζησε τη μέθοδο Abramovic & προδίδει(;) τα μυστικά της


18 Μαρτίου 2016

Έζησα και εγώ την εμπειρία της μεθόδου Abramovic.... Και μη φανταστείτε ότι διηγώντας την θα σας .... αποκαλύψω τα μυστικά της ή θα σας προιδεάσω υπέρ ή κατά. Η μέθοδος από μόνη της είναι βιωματική. Και ο καθένας την αντιλαμβάνεται και τη ζει με το δικο του τρόπο αναλόγως με το πόσο ανοιχτός είναι για να δεχτεί όλα ή μερικά από αυτά που προσφέρει...

IMG_2067

Η Σέρβα Marina Abramovic, άλλωστε, είναι πρωτοπόρος της performance χρησιμοποιώντας το σώμα ως μέσο αλλά και ως θέμα, εξερευνώντας τα όρια για να πετύχει συναισθηματική και πνευματική μεταμόρφωση.

Έφτασα στο Μουσείο Μπενάκη στις 12 ακριβώς, την ώρα ακριβώς που ανοίγουν οι πόρτες...

Οι οδηγίες του ευγενέστατου και πολυπληθούς προσωπικού ήταν σαφείς. Να αφήσουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ντουλαπάκια τα προσωπικά μας αντικείμενα, τα τηλέφωνα, τα ρολόγια μας και να είμαστε σιωπηλοί καθ΄όλη τη διάρκεια της μεθόδου.

Ξεκίνησα την περιήγηση μου στο θαυμαστό κόσμο της Μαρίνας Αμπράμοβιτς με ασκήσεις σε 3 διαφορετικά δωμάτια. Σε κάθε δωμάτιο ασκήσεις για να ξυπνήσουμε τις αισθήσεις, το σώμα, το πνεύμα. Για να «ανοίξουμε», να χαλαρώσουμε και να δεχτούμε αυτό που θα ερχόταν ως «κυρίως πιάτο»... Αναπνοές και κινήσεις εμπνευσμένες εν πολλοίς από την γιόγκα τόσο την κλασσική ινδική όσο και από την πρακτική των θιβετιανών μοναχών.

Μέσα στα ολόλευκα δωμάτια περίπου 10 άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι αρχίσαμε μαζί ένα κοινό ταξίδι. Τόσο μοναχικό, όσο και συλλογικό... As One... Σαν ένας ή και ο καθένας μόνος του...και κάπως έτσι αρχίζει η αφήγηση:

Μετά τις ασκήσεις άνοιξε η πόρτα και μπήκαμε στην κυρίως αίθουσα... μια μακρόστενη ολόλευκη αίθουσα... ένα μεγάλο ζωντανό installation, γεμάτο ανθρώπους που ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί βίωναν μια ξεχωριστή εμπειρία.

IMG_0031

Φόρεσα τα ηχομονωτικά ακουστικά. Αυτά που δεν επέτρεπαν σε κανέναν ήχο να διαπεράσει το αυτί μου! Περπατώντας σιγά και σταθερά μέσα στην αίθουσα εκεί στην απόλυτη σιωπή με έπιασε από το χέρι μια από τους εντυπωσιακά πολλούς βοηθούς για την καλύτερη εμπειρία των επισκεπτών. Με καθοδήγησε αποφασιστικά σε ένα βάθρο. Εκεί έκλεισα τα μάτια και αφέθηκα στα χέρια της. Αισθάνθηκα την ενέργεια της να διαπερνά το κορμί μου, ενώθηκαν οι αύρες μας, οι ενέργειες μας… ακόμη και όταν με άφησε από το χέρι αισθάνθηκα να με διαπερνά ένα ενεργειακό ρεύμα που με ταρακούνησε και με έκανε να ταλαντεύομαι. Στην κυριολεξία. Αισθάνθηκα να αιωρούμαι… μέχρι που σχεδόν πήγα να πέσω και κάπως έτσι “ξύπνησα” από μια κατάσταση που προσομοίαζε σε τρανς…

Κατέβηκα από το βάθρο και συνέχισα το βάδισμα. Μια άλλη βοηθός με οδήγησε σε αντικριστές καρέκλες… Κάθισε απέναντι μου και άρχισε να με κοιτάει επίμονα. Στην αρχή αισθάνθηκα σαν παιδί τότε που παίζαμε αυτό το παιχνίδι για το ποιός θα γελάσει πρώτος… Μετά από λίγο όμως άρχισα να παρατηρώ την κοπέλα που είχα απέναντι μου. Περιέργως είχε το ίδιο χρώμα μάτια με μένα… βαθύ πράσινο. Δεν άντεξε αρκετά απέναντι μου. Η διεισδυτική μου ματιά την έφερε σε αμηχανία… σηκώθηκε. Έμεινα μόνη να κοιτάζω τον τοίχο. Και χάθηκα μέσα στη σιωπή… μέσα στους ήχους του κεφαλιού μου, όντας συνήθως υπερκινητική κατάφερα να βάλω σε τάξη και σειρά τις σκέψεις μου, να μη σκέφτομαι άσκοπα πράγματα, να μην κάνω άσκοπες κινήσεις αλλά να κάθομαι εκεί ακίνητη, αμίλητη βυθισμένη στον εαυτό μου. Εμπειρία διεισδυτική, έντονη…

Ακολούθησε η περιήγηση μου στο χώρο με τα μάτια δεμένα… Εκεί όλες μου οι αισθήσεις αισθάνθηκα ότι ξύπνησαν, ακόμη και η φωνή στο κεφάλι μου σώπασε για να αφουγκραστεί το περιβάλλον, για να αποφύγω τοίχους και άλλους ανθρώπους που συνυπήρχαν στο χώρο και έκαναν το ίδιο ταξίδι με μένα… εμπειρία πρωτόγνωρη.

Η Μέθοδος έχει και άλλες εμπειρίες να σου προσφέρει. Ο κάθε επισκέπτης απελευθερωμένος από όλα όσα μας διασπούν την προσοχή στην καθημερινότητα μπορεί να βιώσει χωρίς αντιπερισπασμούς την απόλυτη σιωπή και να νοιώσει το βαθύ του είναι… αρκεί μια επίσκεψη για να το ανακαλύψεις, να αποφορτιστείς, να συνδεθείς με τον έναν, το μοναδικό, υπέροχο εαυτό σου.

Ένα performance για να ξυπνήσεις όλες σου τις αισθήσεις, για να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου αλλά με έναν περίεργο τρόπο και με τους άλλους γύρω σου... Για να ζήσεις το εδώ και τώρα. Για να «ακούσεις» τη σιωπή... για να ακούσεις τη φωνή μέσα σου. ...

As One… Σαν ένας ή όπως θέλει ο καθένας...μια δημόσια συμμετοχική εμπειρία για να βιώσουμε το παρόν!

καφε

Φεύγοντας από τη Μέθοδο Abramovic έχεις την επιλογή να επισκεφτείς μια από τις 6 performance μακράς διάρκειας από Έλληνες καλλιτέχνες ή performances από 23 καλλιτέχνες που θα έχουν μικρότερη διάρκεια.

Αφού τελείωσε αυτη η ενδιαφέρουσα εμπειρία προσωπικά έφυγα ήρεμη, χαλαρή και χωρίς να μπορώ να εξηγήσω από τι αλλά γεμάτη...

IMG_2062

Κάθισα για λίγο στο υπέροχο καφέ του Μουσείου για να αφομοιώσω όλα όσα έζησα και αισθάνθηκα... Επισκέφτηκα, όπως κάνω κάθε φορά, και το κατάστημα του Μουσείου. Εκεί «ψάρεψα» δύο ενδιαφέροντα βιβλία: ένα για μένα και ένα για τα παιδιά μου... «Art A World of Words», γνωστοί πίνακες από γνωστούς καλλιτέχνες και λέξεις σε 12 γλώσσες ήταν η επιλογή για τα παιδιά μου. The List, volume 1 ήταν η δική μου επιλογή: 158 προτάσεις απ’ όλο τον κόσμο. Μέρη, άνθρωποι, αντικείμενα, συνήθειες, εικόνες και όλα όσα αξίζουν την προσοχή μας ανά την υφήλιο.

Έως 24 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς)

Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο: 12:00 -20:00

Παρασκευή: 12:00 – 22:00

Κυριακή: 10:00 – 18:00

Δευτέρα: κλειστά