UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Το menu έχει μια διεισδυτική έκθεση & την παράσταση του Φωνιαδάκη


Αμαλία Κυπαρίσση

12 Απριλίου 2016

Love of Finished Days #1

Με αυτό τον τιτλο ο Francois L’ Hotel συστήνει στο ελληνικό κοινό τη δουλειά του στην έκθεση φωτογραφίας στην γκαλερί, The Pulse, στην οδό Χάρητος, στο νούμερο 8, στο Κολωνάκι την οποία και επισκέφτηκα.

Ο ίδιος παρομοιάζει τη δουλειά του με σκηνές εγκλήματος όπου βρίσκεις ίχνη, μικρά στοιχεία μέσα από τα οποία υφαίνεται μια ιστορία... έτσι και τα έργα του εστιάζουν σε μικρές στιγμές, ίχνη που όμως δίνουν ζωή σε ιστορίες κάπου ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

IMG_2781

Ο Francois L’ Hotel είναι λάτρης της Ελλάδας και εμπνέεται από καθημερινές στιγμές που βλέπει γύρω του σε μια χώρα που «ξεχειλίζει» από φως. Αγαπάει την Αστυπάλαια και πολλές από τις φωτογραφίες του απαθανατίζουν τα ίχνη του νησιού.

IMG_2785

Για τον ίδιο η φωτογραφία, η ψυχανάλυση και η φιλοσοφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Επηρεασμένος από το Λακάν πιστεύει ότι το πραγματικό μας διαφέυγει και οι εικόνες που έχουμε για αυτό είναι κατά προσέγγιση...για αυτό και μέσα από τις φωτογραφίες του αποτυπώνει το απόλυτο χάος γύρω μας αλλά και την ομορφιά που βρίσκεται σε αυτό...

βαρκα

Τα έργα του μεγάλα... Έχεις την αίσθηση ότι βλέπεις πίνακα ζωγραφικής και μένεις έκπληκτος όταν μαθαίνεις ότι πρόκειται για τη φωτογραφία μικρών καθημερινών πραγμάτων που μας περιτριγυρίζουν...

δρομος

Μια λωρίδα δρόμου στη Βασιλίσσης Σοφίας

Λεπτομέρεια από τα διόδια στην Αττική Οδό

Ένα κομμάτι τοίχου στους Θρακομακεδόνες

Η κολώνα της ΔΕΗ στη Μιχαήλ Βόδα γεμάτη κηδειόχαρτα και άλλες ανακοινώσεις

IMG_2773

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας γεμάτη χρώματα και αφαιρετικές φόρμες από μικρά καθημερινά θραύσματα της ζωής στην Αθήνα και την Αστυπάλαια.

The Pulse, Χάρητος 8, Κολωνάκι, έως 20 Aπριλίου.

LINKS

Και από τις φωτογραφίες του Francois L’ Hotel στην αέναη κίνηση που χαρακτηρίζει το έργο του χορογράφου και διευθυντή του μπαλέτου από το Σεπτέμβριο του 2016 της Λυρικής Σκηνής Αντώνη Φωνιαδάκη.

Πάντα με γοητεύει η δουλειά του Φωνιαδάκη γιατί αποτυπώνει έξοχα επί σκηνής την κίνηση δημιουργώντας συναισθήματα στο θεατή. Είναι τόσο χαρισματικός - το ταλέντο του άλλωστε είναι διεθνώς αναγνωρισμένο – που κάθε παράσταση του είναι μοναδική εμπειρία. Μόνο εάν δεις τη δουλειά του θα καταλάβεις.

Στην παράσταση Links παντρεύεται η μουσική του Χαίντελ με του Μπαχ – σπουδαίοι συνθέτες που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά σε γειτονικές πόλεις αλλά δεν συναντήθηκαν ποτέ – που επιμελείται ο Γάλλος συνθέτης Ζυλιέν Ταρρίντ με φόντο τα αφαιρετικά σκηνικά τα οποία επιμελείται ο Αντώνης Φωνιαδάκης και ο Τάσος Μπιρμπίλης και τα υπέροχα κοστούμια του Τάσου Σοφρωνίου.

Αυτή η «σύνδεση» δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα με βασικό εργαλείο το σώμα. Εϊναι μια σπονδυλωτή παράσταση με 3 χορογραφίες... η αέναη κίνηση, η αρμονία, η ένταση χαρακτηρίζουν τις χορογραφίες και η Μαρία Κουσουνή μαζί με όλους τους χορευτές επί σκηνής μεγαλουργούν.

Εθνική Λυρική Σκηνή, Αντώνης Φωνιαδάκης, Links, 19,22,23 Απριλίου 2016.

Δεν θα μπορούσα να έχω κανέναν άλλον ήχο στο μυαλό μου γυρνώντας σπίτι μου μετά από αυτήν την πολιτιστική διαδρομή από την έκθεση φωτογραφίας στις χορογραφίες του Αντώνη Φωνιαδάκη πέρα από τον μπαρόκ ήχο του Χαίντελ στο Sarabande.