UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Από σήμερα μέχρι την Ανάσταση...


Αμαλία Κυπαρίσση

27 Απριλίου 2016

pasxa-athina-vyzantina-ekklisakia-570-800x600.jpg

Πάσχα: Η ιστορία του Θεανθρώπου, της συγχώρεσης, της υπέρτατης αγάπης, της ελπίδας, της λύπης και της χαράς… Είναι αυτές οι μέρες της περισυλλογής, της ενδοσκόπησης, της κατάνυξης.

#Μεγάλη Τρίτη Αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή. Στην οδό Αιόλου, στην Αγία Ειρήνη, το τροπάριο της Κασσιανής ψάλλεται από χορωδία. Αμέσως μετά, μια βόλτα στα σοκάκια της Πλάκας, όπου πια μυρίζει γιασεμί, είναι ο καλύτερος τρόπος να μπεις στο πνεύμα των ημερών.

#Μεγάλη Τετάρτη στη Μονή Νταού Πεντέλης. Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη οι μοναχές τελούν το Μεγάλο Ευχέλαιο, ενώ το βράδυ ψάλλουν την Ακολουθία του Νιπτήρος. Οι ύμνοι ψάλλονται υπό το φως των κεριών σε ένα κατανυκτικό βυζαντινό σκηνικό. Τη Μεγάλη Πέμπτη στη μονή γίνεται αναπαράσταση των Παθών του Θεανθρώπου. Άλλη μια εκκλησία που έχει ενδιαφέρον είναι η Παναγία η Χρυσοκαστριώτισα στα Αναφιώτικα στην Πλάκα. Εδώ οι ψαλμοί συνοδεύονται από αρμόνιο.

ee3da753f34d6fe24d6b80245161f2ac

#Μεγάλη Πέμπτη: Aφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα. Είναι μια από τις εκκλησίες που αγαπώ αυτή του Αγίου Νικολάου στη Ρηγίλλης. Κυριολεκτικά “κρυμμένη” πίσω από το Ωδείο Αθηνών. Εδώ αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι στην ελληνική ύπαιθρο παρά το γεγονός ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας. Μετά κάντε μια βόλτα στου Φιλίππου, την κλασική ταβέρνα που βρίσκεται στην Ξενοκράτους από το 1923 για να δοκιμάσετε νηστίσιμα μαγειρευτά σαν αυτά που έφτιαχνε η γιαγιά.

#Αποκαθήλωση στη Μονή Πεντέλης

Τα τελευταία χρόνια μαζί με τα παιδιά πηγαίνουμε τη Μεγάλη Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι στη Μονή Πεντέλης. Εκεί η τελετή Αποκαθήλωσης είναι από μόνη της μια εμπειρία. Ο ηγούμενος και οι ιερείς ανεβαίνουν στον κοντινό λοφίσκο και κατεβάζουν το ομοίωμα του Χριστού από το σταυρό και αφού το τυλίξουν σε λευκό σεντόνι, η πομπή καταλήγει στη μικρή σπηλιά στον περίβολο του μοναστηριού, όπου το σώμα τοποθετείται στον τάφο και σφραγίζεται με μια βαριά πέτρα. Το μόνο “μειονέκτημα” είναι η πολυκοσμία… Αμέσως μετά πηγαίνουμε στη Νησιώτισσα επί της Λεωφόρου Πεντέλης για φρέσκιες βραστές γαρίδες και καραβίδες.

Παλαιότερα πήγαινα Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι στη Μονή Καισαριανής στο μεσαιωνικό ναό με τις τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, όπου στις 12 το μεσημέρι γίνεται περιφορά Επιταφίου με φόντο το πράσινο στους πρόποδες του Υμηττού. Και μετά για όστρακα και καραβίδες στη Μπόμπαινα.

#Επιτάφιος Στο Ναό του Σωτήρος στην Πλάκα, η περιφορά του Επιταφίου ξεκινάει από την οδό Κυδαθηναίων και περιδιαβαίνει τα σοκάκια της Πλάκας, εκεί που χτυπά η καρδιά της παλιάς Αθήνας. Η εκκλησία του Αγίου Δημήτριου Λουμπαρδιάρη βρίσκεται μέσα στο πράσινο. Ο Επιτάφιος περιφέρεται στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου κάτω από το φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης περιδιαβαίνοντας ιστορικά μονοπάτια.

#Ανάσταση Η γέννηση οδηγεί νομοτελειακά στο θάνατο. Η γιορτή του Πάσχα μας θυμίζει κάθε χρόνο ότι υπάρχει ελπίδα. Το φως της Αναστάσιμης  Θείας Λειτουργίας ας φωτίσει τις μέρες μας και το δρόμο μας.

Η δική μας Ανάσταση τα τελευταία χρόνια είναι στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, ένα μοναστήρι που κυριολεκτικά κρέμεται στο βουνό ανάμεσα στη Νέα Πεντέλη και την Κηφισιά. Η θέα σε όλη την Αθήνα σου κόβει την ανάσα. Εκεί τα φώτα σβήνουν, υπάρχουν μόνο τα κεριά σε ένα κατανυκτικό περιβάλλον όπου ηχούν ψαλμωδίες παντού. Είναι από αυτές τις εκκλησίες που δεν θέλεις να φύγεις μετά τον ψαλμό του "Χριστός Ανέστη". Μένεις κολλημένος στη θέση σου κρυφοκοιτάζοντας έξω την Αθήνα από ψηλά να φωτίζεται από τα βεγγαλικά. Εκεί στο μοναστήρι, όμως, μέσα στο σκοτάδι, αισθάνεσαι να σε λούζει το φως της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας…