UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Εκεί που το street food γίνεται gourmet πειρασμός


21 Ιουνίου 2016

IMG_4617-Copy-2.jpg

#HotDog ή αλλιώς "ζεστός σκύλος". H ιστορία του είναι αμφιλεγόμενη. Παρόλο που το λουκάνικο αναφέρεται πρώτη φορά στην Οδύσσεια τον 9ο αιώνα π.Χ., λέγεται ότι ο Γερμανός κρεοπώλης από το Coburg, Johann Georghehner, στα τέλη του 17ου αιώνα ήταν αυτός που “εφηύρε” το γνωστό μας ως "λουκάνικο Φρανκφούρτης". Μια άλλη ιστορία αναφέρει ότι το λουκάνικο του hot dog έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1487 στη Βιέννη, πέντε χρόνια πριν ξεκινήσει το μεγάλο του ταξίδι για τον νέο κόσμο ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Λέγεται πως Γερμανός μετανάστης πουλούσε τα λουκάνικα το 1860 από καροτσάκι στην περιοχή Bowery της Νέας Υόρκης. Το 1871 ο Charles Feltman άνοιξε το πρώτο μαγαζί με hot dogs στο Coney Island. Το 1893 έκαναν την εμφάνιση τους καροτσάκια με hot dogs για πρώτη φορά σε πάρκο όπου έπαιζαν baseball. Πήρε το όνομα "ζεστός σκύλος" γιατί κάποιοι λένε πως η ράτσα σκυλιών Τέκελ την οποία έφεραν μαζί τους οι Γερμανοί μετανάστες έμοιαζε με λουκάνικο και με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να τονίσουν ότι το κρέας ήταν αμφιβόλου ποιότητας.

Μπήκε σε ψωμάκι από... «ατύχημα».  Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα  το λουκάνικο σερβιρόταν με γάντια καθώς ήταν καυτό. Μια ημέρα ένας πωλητής ξέμεινε από γάντια και αυτοσχεδιάζοντας το έβαλε μέσα σε ψωμί! Άλλοι λένε πως ένας πωλητής που πουλούσε τα ζεστά λουκάνικα μαζί με γάντια για να μην καίγονται οι πελάτες ζήτησε από φούρναρη να του φτιάξει ένα ψωμάκι για να τα σερβίρει γιατί τα γάντια ήταν ασύμφορα. Και κάπως έτσι εγένετο το hot dog όπως το ξέρουμε σήμερα.

IMG_4615 - Copy (2)

Σήμερα σερβίρεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Πλέον από φαγητό του δρόμου, «βρώμικο» έχει μπει για τα καλά στα μενού και τις κουζίνες γνωστών σεφ που το σερβίρουν αλλιώς!  Για ένα «γκουρμέ» hot dog στην Αθήνα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κολωνάκι, στην οδό Λουκιανού στο νούμερο 19. Το Chef and the Dog είναι το νέο εγχείρημα του Πάνου Χατζηθεοδώρου, όπου θα βρεις gourmet street food, με το hot dog στο επίκεντρο. Το «βρώμικο» σε άλλη διάσταση.

IMG_4619 - Copy

IMG_4618 - Copy

Το επισκέφτηκα ένα μεσημέρι.  Το φαγητό δρόμου είναι το αγαπημένο μου, γι' αυτό και δεν ήξερα τι να διαλέξω από τον κατάλογο. Δοκίμασα ένα crispy chicken dog (κοτόπουλο παναρισμένο σε πάνκο, μαγιονέζα με siracha, tonkatsu sause, κομματάκια  μαγειρεμένο μπέικον, λιωμένο τσένταρ). Δελεαστικό και το truffle dog (λουκάνικο, μαγιονέζα με λάδι τρούφας, καραμελωμένα κρεμμύδια, σωταρισμένα μανιτάρια, τυρί προβολόνε), το katsu dog (λουκάνικο παναρίσμενο με πάνκο, μαγιονέζα wasabi, tonkatsu sause, τουρσί τζίντζερ, ψιλοκομμένο νόρι). Ιδιαίτερο και το lobster roll (ψύχα αστακού, μαγιονέζα με ξύσμα λεμόνι, πίκλα αγγούρι, φέτες ντομάτας). Εδώ έχεις και επιλογές όπως chilli dog και Mexican dog αλλά και το κλασσικό ψητό/βραστό.  Πλέον θα βρεις και σαλάτες αλλά και πιάτα όπως φιλετίνια με σαλάτα. Είναι το ιδανικό μέρος για να πας απόγευμα να φας ένα hot dog και να πιεις ένα ποτήρι κρασί!

IMG_4610

IMG_4612

Στο Chef and the Dog βλέπεις ενδιαφέρουσες φάτσες κάθε ηλικίας. Η κουζίνα ανοιχτή για να βλέπεις τον σεφ να μεγαλουργεί, να ψιλοκόβει, να συνθέτει, να κάνει ευφάνταστους συνδυασμούς. Κάθομαι έξω στα ψηλά σκαμπό επί της Λουκιανού. Χαζεύω τον κόσμο, έχω φάει και πίνω το κρασί μου στα αυτιά μου ακούω το It’s Impossible από τους Le D feat. Rene y Rene και ονειρεύομαι ότι απολαμβάνω το hot dog μου και το κρασί μου σε μακρινές εξωτικές παραλίες, κάπου στη Βραζιλία...