UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Μια έκθεση, ένα φεστιβάλ δρόμου και ένα burger υψηλού επιπέδου!


7 Οκτωβρίου 2016

IMG_6948-2.jpg

Είχα διαβάσει για το φεστιβάλ «To Μικρό Παρίσι των Αθηνών» (6-16 Οκτωβρίου) και εχτές βρέθηκα σε μια από τις δράσεις του στο ξεκίνημα του. Είναι ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για 4η χρονιά και το φετινό του θέμα είναι «Ομάδα και Τέχνες». Γίνεται στην περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης. Εκεί, δηλαδή, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες κάθε λογής επισκεπτών.

Για τις επόμενες 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος σε δρόμους, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια.

paris

Εγώ τους πέτυχα στον πεζόδρομο της Μαιζώνος, ένας δρόμος που αναβιώνει τη γαλλική Μονμάρτη, τη γειτονιά του Παρισιού που χτυπούσε η καρδιά της Belle Epoque. Ο δρόμος γέμισε μουσικές κόσμο και χρώματα... H ομάδα βραζιλιάνικων κρουστών Batala μαζί με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου παρέλασαν στον πεζόδρομο κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Βάθης.

img_6946

Αμέσως μετά επισκέφτηκα το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη για να δω την έκθεση Happy Birthday, μια έκθεση φόρο τιμής σε έναν από τους σπουδαιότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, το Γιώργο Λάππα (1950-2016). Μια ενδιαφέρουσα έκθεση που αναδεικνύει τη «σύγχρονη καλλιτεχνική γλώσσα του Λάππα, την απολύτως δική του η οποία διαπραγματεύεται βασικά ανθρώπινα αισθήματα: την τραγωδία, την κάθαρση, το αίνισμα, τη στάση μας απέναντι στην ιστορία και τη μοίρα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, η είσοδος κοστίζει 7 ευρώ και είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε και τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου αλλά και να συνδράμετε το έργο του μουσείου αγοράζοντας ένα από τα πολύχρωμα βραχιολάκι μόνο με 1 ευρώ!

img_6948

Η ημέρα μου τελείωσε με μια επίσκεψη στο αγαπημένο New York Sandwiches. Στην οδό Νίκης στο νούμερο 23 βρίσκεται ο παράδεισος των burgers, των sandwiches, των bagels, όλα new york style! 5th Avenue Pastrami Burger (9,95 ευρώ), τραγανό chicken cheeseburger (6,95), chicken parmesan ανοιχτό σάντουιτς, bagel με peanut butter η με σολωμό ή με γαλοπούλα, ή με παστράμι για κάτι γρήγορο (από 1,95 έως 4,95). Φρέσκες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι (με έξτρα μπέικον και τυρί που λιώνει από πάνω), τηγανητά κρεμμύδια, σούπες, σαλάτες είναι μερικά από τα γευστικά εδέσματα που σερβίρουν εδώ. Κάθε Κυριακή το brunch είναι γαστριμαργική εμπειρία, με αυγά κάθε λογής, καταπληκτικά pancakes και πολλά καλούδια!

Από την Ελλάδα του Γιώργου Λάππα, στο εκλεπτυσμένο φαγητό δρόμου της Νέας Υόρκης και στο φεστιβάλ όπου αναβιώνει το Παρίσι στην Αθήνα, το τραγούδι που μου ερχόταν στο μυαλό ήταν ένα. Η φωνή του Charles Aznavour να μιλάει για μια άλλη εποχή, εκείνη που στη Μονμάρτη οι παριζιάνοι ζούσαν μποέμικη ζωή.