UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: But first...coffee


Αμαλία Κυπαρίσση

19 Νοεμβρίου 2016

about2b.jpg

… Και εγώ θα συμπληρώσω: να διεγείρει αισθήσεις, να ξυπνήσει αναμνήσεις, να σου κρατήσει παρέα, να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα… να σε ξυπνήσει βρε αδελφέ, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Και ως γνωστόν έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες…Έναν Λουμίδη συνάντησα και εγώ και περιηγήθηκα στο θαυμαστό κόσμο του καφέ.

Το 1919 στον Πειραιά, ο Αντώνης Λουμίδης ξεκινά με ζήλο και μεράκι το χτίσιμο της ελληνικής ιστορίας του καφέ! Σταθερός στην παράδοση από το 1983 στην Κηφισιά, ο εγγονός του, Αντώνης Λουμίδης, προσφέρει εξαιρετικά χαρμάνια, μαγευτικά αρώματα, ολοκληρωμένες γεύσεις αλλά και όλες τις μικρές ή μεγάλες απολαύσεις που συνοδεύουν τον καφέ και το τσάϊ, καθώς και όλα τα αξεσουάρ για την σωστή παρασκευή και το σερβίρισμά τους.

Ανάμεσα στα πολλά καλούδια βρήκα χαρμάνια βιολογικα όπως το MocaSirs, εξαιρετικής ποιότητας, ενδιαφέρουσες ποικιλίες τσαγιού, ξηρούς καρπούς τον παραγωγό των οποίων συναντά ο Αντώνης καθημερινώς στην Εθνική για να είναι φρέσκιοι, ημέρας, παραδοσιακά μπρίκια και τα αγαπημένα μου σοκολατάκια. Τα σοκολατάκια γάλακτος σε σχήμα μαργαρίτας που με πήγαν πίσω στην παιδική μου ηλικία και στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μου!

Ο Αντώνης έχει φτιάξει και το πρώτο διαδικτυακό καφεκοπτείο στην πόλη…. Με το πάτημα ενός κουμπιού ο αγαπημένος καφές και όλα όσα μπορείς να βρεις στο μαγαζί του έρχονται στην πόρτα σου.

Ο Αντώνης μοιράζεται μαζί μας μερικά “μυστικά” για τον καφέ… αυτόν που ξεκίνησε στην Αιθιοπία όπου η Coffea Arabica μεγάλωνε ως θάμνος, αυτόν που πήρε το όνομα του από την αραβική λέξη qahwa γιατί ο καφές χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο του κρασιού με δεδομένο ότι το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ, αυτόν που κατέκτησε τον κόσμο!

* Όσο καλύτερης ποιότητας το νερό, τόσο καλύτερος και γευστικότερος βγαίνει ο καφές.

* Ο καλός ελληνικός καφές γίνεται αργά και σε σταθερή, χαμηλή θερμοκρασία για να μπορέσει να βγάλει όλα τα αρώματά του.

* Ο καφές συντηρείται καλύτερα μέσα σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό και σκιερό μέρος. Η αποθήκευση στο ψυγείο συνιστάται μόνο όταν το προϊόν «δεν αναπνέει» καθόλου, ώστε να μην μυρίσει από τα υπόλοιπα τρόφιμα και να διατηρήσει το σωστό επίπεδο υγρασίας του.

Στην Κηφισιά στον τροχονόμο, στη Λεωφόρο Κηφισίας 236, η παράδοση συναντά την καινοτομία… και ο Αντώνης Λουμίδης “καταθέτει” την τεχνογνωσία του και το μεράκι που αποκόμισε από την οικογενειακή παράδοση και ιστορία.

Με την μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ να τρυπώνει στα ρουθούνια μου και να ξυπνάει τις αισθήσεις μου και το σοκολατάκι μαργαρίτα να λιώνει στο στόμα μου και να ξυπνάει αναμνήσεις, μου ήρθε στο μυαλό ένα τραγούδι από τα παλιά... που μου αφήνει μια γλυκιά επίγευση! Σε μια αναπάντεχη jazzy διασκευή... Από το άλμπουμ Jazz & 80’s το Sweet Dreams.