UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Ένα Καφενείο που θα νιώσεις σα να μπήκες σε παράλληλο σύμπαν


Αμαλία Κυπαρίσση

26 Μαΐου 2017

kidathinaion.jpg

#Καφενείο:Στην Ελλάδα τα πρώτα καφενεία δημιουργούνται επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως στα αστικά κέντρα, και συχνάζουν εκεί Τούρκοι, Αρμένηδες, Αρβανίτες, Βλάχοι και Ελληνες.  Το καφενείο του Φορλίδα στον Λαύκο του Πηλίου λειτουργεί ανελλιπώς από το 1785 και είναι το παλιότερο στην Ελλάδα. Σε αυτό το καφενείο σύχναζε και ο Παπαδιαμάντης.

Τα καφενεία είναι χώρος μάζωξης και κοινωνικοποίησης. Παλιά αποτελούσαν το βασικό κύτταρο κοινωνικής ζωής του χωριού, της γειτονιάς. Σε μια γειτονιά ανακάλυψα και εγώ ένα καφενείο παλιάς κοπής με σύγχρονη νοοτροπία…

Στην Πλάκα, στην οδό Κυδαθηναίων, εκεί στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2, σα να μπήκα σε παράλληλο σύμπαν. Ανάμεσα στις τουριστικές ταβέρνες στέκει ένα καφενείο που σου θυμίζει την προπολεμική Αθήνα. Τραπεζάκια έξω στην πλατεία, κάτω από το πεύκο που το αγκαλιάζει ένας κισσός, στο βάθος κήπος… κυριολεκτικά!

Το σκηνικό χαλαρό και φιλικό. Η νοοτροπία, όμως, εδώ αλλάζει. Αυτό το καφενείο είναι συνεργατικό. Εδώ δίνονται ίσες ευκαιρίες και όλοι έχουν ίσα δικαιώματα. Οι 6 συνοδοιπόροι έχουν “επενδύσει” στο τρίπτυχο “αλλυλέγγυα οικονομία, αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη”.

6 διαφορετικοί άνθρωποι, ο Γιώργος, η Εύα, η Αλίνα, η Μάτα, ο Γιάννης και η Θάλεια, την οποία συνάντησα την ημέρα της επίσκεψης μου, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2016 θέλοντας να φτιάξουν κάτι διαφορετικό, φιλικό που να σέβεται τον πελάτη και τους παραγωγούς γι αυτό και έρχονται σε επαφή με έλληνες παραγωγούς,

Στο Καφενείο ξέρουν με ποιόν συνεργάζονται για αυτό και τίποτα δεν είναι απρόσωπο. Εδώ όλα έχουν ονοματεπώνυμο, είναι προϊόντα με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Ενισχύουν μικρές ελληνικές ζυθοποιίες και θα βρεις αρκετές ετικέτες άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Εάν βρεθείτε εδώ αξίζει να δοκιμάσετε το τσίπουρο Βασιλιάς από την Αράχωβα. Αλλά και κάθε λογής λικέρ… όλα φτιαγμένα από τους ίδιους: φράουλα, ρόδι, ροδάκινο.

Στα πρωϊνά οι μαρμελάδες είναι χειροποίητες καθώς και τα γλυκά του κουταλιού οι χαλβάδες, οι πορτοκαλόπιτες, οι σοκολατόπιτες, οι καρυδόπιτες!

Στην κουζίνα ο Γιώργος… όπου φτιάχνει μια καταπληκτική μαραθόπιτα χωρίς λάδι, συκώτι για να γλύφεις τα δάχτυλα σου και ένα χοιρινό που αργοψήνεται στο φούρνο για ώρες!

[gallery-716857]

Οι τιμές χαμηλές για να μπορούν όλοι να αντεπεξέλθουν. Εδώ θα βρεις τουρίστες αλλά και έλληνες που θέλουν κάτι διαφορετικό και όχι τουριστικό. Μπορείς να καθίσεις στην πλατεία κάτω από τον κισσό, στον κήπο ή στην κεντρική αίθουσα του νεοκλασσικού για να απολαύσεις το πρωϊνό, τον καφέ, τους μεζέδες το μεσημέρι ή ένα φιλικό δείπνο κάτω από τα αστέρια το βράδυ… μπορείς να το συνδυάσεις ιδανικά με σινεμά το καλοκαίρι. Το ιστορικό Cine Paris, άλλωστε, είναι ακριβώς απέναντι.

Εδώ συνήθως οι ήχοι κινούνται σε ροκ ρυθμούς τα βράδυα ενώ το πρωϊ η τζάζ, τα μπλουζ και τα soundtracks έχουν την τιμητική τους. Μπορεί να είσαι τυχερός και να πετύχεις κάποιο live, συνήθως κάποιας νεανικής ρεμπέτικης κομπανίας.

Ετσι όπως καθόμουν στον κήπο μου ήρθε στο μυαλό η φωνή της Etta James, να τραγουδάει σε μπλουζ ρυθμούς I want a Sunday kind of Love…γιατί στο Καφενείο στην Κυδαθηναίων, στην Πλάκα οι Κυριακές είναi χαλαρές με καλή διάθεση, τσίπουρο & λιχουδιές...

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα