UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Στο Lime Bistro θα γνωρίσεις τη χαρά του να είσαι vegan


Αμαλία Κυπαρίσση

22 Οκτωβρίου 2017

limebistro2.jpg

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά! Τι είναι η vegan & raw κουζινα; Είναι αυτή που αποκλείει κάθε προϊόν προερχόμενο από ζώα αλλά και τροφές που μαγειρεύονται πάνω από τους 48ο C. Περιέχει κυρίως φρούτα, καρπούς, σάλτσες από καρπούς, λαχανικά, όσπρια, μανιτάρια, βότανα, σπόρους, φρέσκους χυμούς.

Στο Λάιμ, λοιπόν, πιστεύουν ότι η μακροβιοτική διατροφή, που βασίζεται στην αρχαία κινεζική φιλοσοφία της εξισορρόπησης μεταξύ της γιν και της γιανγκ ενέργειας - των δύο πόλων της ζωτικότητας του σύμπαντος, χαρίζει μακροζωϊα και ισορροπία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Είμαστε τελικά ό,τι τρώμε; Ο Ιπποκράτης θα απαντούσε καταφατικά και θα πρόσθετε πως χρειάζεται “Η τροφή, να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου”.

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν μια aficionado του καλού κρέατος και της «υψηλής κουζίνας» , όπως εγώ, «προσγειώνεται» σε ένα μέρος για vegans? Μια ολοκαίνουργια γευστική παλέτα γαργαλάει ευχάριστα τον ουρανίσκο μου. “Γκουρμέ” γεύσεις “σκάνε” στο στόμα μου αφήνοντας ιδανική επίγευση. Στο τέλος του γεύματος μπορώ να πω με σιγουριά ότι ναι, έτσι θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δύο νέα κορίτσια, η Άλκηστης Αλεξανδράτου και η Ντέμη Γεωργίου, βάζουν όλη τους την αγάπη και το μεράκι τους για τη μαγειρική σε ευφάνταστα πιάτα που δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη, ζωϊκά λίπη ή επεξεργασμένες τροφές. Στόχος είναι τα πιάτα τους να μην έχουν καμία γευστική διαφορά από ένα συνηθισμένο πιάτο ενός καλού εστιατορίου. Η δική μου γευσιγνωστική εμπειρία στο Λάιμ ήταν τόσο απρόσμενα καλή που για τον δικό μου ουρανίσκο τα πιάτα τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από εστιατόρια “υψηλής κουζίνας”.

Στο μενού οι επιλογές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες και οι τιμές προσιτές.(από 7 και 8 έως 12 ευρώ). Διαβάζοντας τον κατάλογα είχε αρχίσει ήδη να με «γαργαλάει» ο ουρανίσκος μου. Οι δικές μου επιλογές αυτήν την πρώτη φορά περιελάμβαναν:

Ντάκο με παξιμάδι χαρουπιού που έλιωνε στο στόμα, φρεσκοτριμμένη σάλτσα ντομάτας, ξινιμυζήθρα αμυγδάλου (θα ορκιζόμουν πως είχε τυρί!) και ρεβύθια

Ριζότο raw με ρύζι κουνουπιδιού, φρέσκα λαχανικά εποχής με ελαφριά σάλτσα καρπών (εάν δεν το έβλεπα δεν θα πίστευα πως δεν έχει ούτε σταγόνα κρέμας γάλακτος!)

Mahaloha Burger με μπιφτέκι μανιταριών, ψωμί που ζυμώνουν καθημερινώς από προζύμι ρεβυθιού χωρίς γλουτένη, πλευρώτους μπέικον, κέτσαπ απο χουρμάδες και ντομάτα, μαγιονέζα από αμύγδαλο, μαρούλι, αγγούρι, κρεμμύδι, ντομάτα και σερβίρεται με ψητή γλυκοπατάτα. Πανδαισία γεύσεων!

Banoffee με κακάο, μπανάνα, βάση από χουρμάδες και καραμέλα που έλιωνε στο στόμα!

Το μενού έχει πολλές επιλογές όπως γεμιστές πιπεριές με κινόα, ζυμαρικά με μανιτάρια σάλτσα ξηρών καρπών λάδι μαύρης τρούφας και παρμεζάνα από φυστίκι Αιγίνης, σαλάτες, πουρέ μωβ πατάτας, νούντλς από κολοκύθι, πιάτα ημέρας (όπως σουβλάκι!) και Μπολ μπουρίτο κάρυ, φαλάφελ ταμπουλέ. Αξίζει να δοκιμάσετε τη σοκολατόπιτα, αλλά και κάποια από τις σπιτικές λεμονάδες όπως με τούμερικ ή με καρύδα, και τους φυσικούς χυμούς αργής αποχύμωσης. Το πρωϊ σερβίρουν τα πιο γευστικά smoothies bowl, ενώ το βράδυ εδώ σερβίρονται κοκτέηλ όπως Mojito Virgin με Aloe Vera.

Ο χώρος είναι λιτός, φιλικός, απλός όπως αρμόζει σε ένα μέρος που σέβεται το περιβαλλον και θέλει να έχει αισθητική. Η κουζίνα ανοιχτή για να βλέπεις τα κορίτσια επί τω έργω – μου αρέσουν τα μαγαζιά που μπορώ να ρίχνω «κλεφτές» ματιές στο μάγειρα εν ώρα δράσης γιατί βλέπεις την υγιεινή της κουζίνας αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί ο μάγειρας ακόμη και υπο συνθήκες πίεσης.

Την ημέρα που επισκέφθηκα το Λαϊμ ο ήλιος έξω έλαμπε. Καθίσαμε σε ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια έξω και πίνοντας ένα παγωμένο ποτήρι ροζέ του Δουλουφάκη σκέφτηκα πως στο Λάϊμ βρήκα ανάπαντεχα ένα αγαπημένο στέκι, μια νέα αγάπη στην πόλη και έτσι στο μυαλό μου ήρθε το συγκρότημα των 80’’s Lime και το μεγάλο τους χιτ Unexpected Lovers….

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα